+371 6736 5555

Dzīvokļu pircēji sākuši interesēties par kādu lietu, kam iepriekš pat nepievērsa uzmanību

  • Pēc 2022.gadā piedzīvotā milzīgā energoresursu cenu kāpuma arvien vairāk mājokļu pircēju tagad interesējas par noskatītā mitekļa ikmēneša izmaksām. Nekustamo īpašumu uzņēmuma "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka iepriekš vairums pircēju neinteresējās par dzīvokļu apkures un citu komunālo pakalpojumu izmaksām.


Avots: Jauns.lv

 

Runājot par nekustamā īpašuma cenām šogad, viņš norādīja, ka var prognozēt to nelielu pieaugumu.

 

Vasarā cenas bija augstākas

 

Sērijveida dzīvokļu tirgū populārākā cena salīdzinoši remontētam mājoklim gada sākumā bija no 900 līdz 1100 eiro par kvadrātmetru.

 

Savukārt, spriežot par jaunajiem projektiem, var teikt, ka tie ir ļoti atšķirīgi, un tādēļ cenu starpība ir lielāka. “Bet, ja mēs runājam par jauno dzīvokli ar pilnībā pabeigtu apdari, tad tā cena ir no 2400 līdz 2600 eiro [par kvadrātmetru].

 

Vēl pagājušā gada vasarā šī pieprasītākā cena bija augstāka – no 2800 līdz pat 2900 eiro.”

 

Bet ļoti labi remontēti sērijveida dzīvokļi (atkarībā no to platības un atrašanās vietas) pagājušajā vasarā maksāja no 1300 līdz 1400 eiro par kvadrātmetru.

 

Jaunos dzīvokļus izvērtē ļoti rūpīgi

 

Vai pircēji patlaban izvēlas dzīvokļus rūpīgāk nekā iepriekš, piemēram, apzināti vērtējot ēkas atrašanās vietu, dzīvokļa stāvu, veiktos renovācijas un energoefektivitātes pasākumus? Vai tomēr izvēle tiek izdarīta salīdzinoši vieglprātīgi?

 

Laukalējs atzina, ka to ir grūti pateikt, jo uzņēmumā nezina katra cilvēka vēlmes. “Bet, ja mēs runājam par jaunajiem projektiem, tad: jā, tur izvēle ir pietiekami rūpīga.

 

Maza iespēja, ka pārcelsies dzīvot uz pilsētas otru malu

 

Es teiktu, ka lielākais faktors, pēc kā cilvēki izvēlas dzīvokli, ir ēkas atrašanās vieta.

 

Mēs redzam vēsturisku tendenci, kas ir noteicoša: ja cilvēks ir dzīvojis Rīgas vienā pusē, tad ir maza iespēja, ka viņš pārcelsies upes otrā pusē.

 

Kaut kādā veidā tas arī nosaka, kāpēc mums ir jaunie projekti mikrorajonos. Cilvēki, kas konkrētajā vidē ir pieraduši dzīvot, arī turpmāk izvēlas to pašu mikrorajonu.”

 

Novērtē arī autostāvvietu un palīgtelpas

 

“Tālāk ir samērs starp cenu un to, ko projekts piedāvā. Protams, cilvēki skatās arī uz autostāvvietām un palīgtelpām, ne tikai uz konkrēto dzīvokli.”

 

Pērkot citu mājokli, ļaudis mēdz izvērtēt arī apkārtējo infrastruktūru, piemēram, vai mašīnai būs noteikta autostāvvieta.

 

Interesējas par energoefektivitāti, bet tā nav noteicošā

 

Runājot par ēku energoefektivitāti, Laukalējs skaidroja, ka jaunajiem daudzdzīvokļu māju projektiem, kas būvēti pēdējos piecos gados, ir A sertifikāts.

 

Protams, arī tajos ir dažādas nianses, piemēram, papildu gaisa rekuperacijas sistēmas, kas var ietekmēt energoefektivitāti.

 

“Pagaidām es neteiktu, ka tas no klientu viedokļa būtu galvenais, jo to ierobežo gala summa.”

 

Arvien vairāk domā par mājokļa izmaksām

 

Vai pircēji interesējas par dzīvokļu komunālo pakalpojumu izmaksām? “Pēc 2022.gada, kad bija milzīgas energoresursu cenas, šis jautājums beidzot ir palicis aktuālāks. Es neteiktu, ka pavisam aktuāls, bet aktuālāks.

 

Pirms tam, ja runā par sērijveida ēkām, tad lielākā daļa [pircēju] neinteresējās, kādi izdevumi ir par apkuri vai citiem pakalpojumiem.” Ļaudis vienkārši pieņēma, ka par tiem būs jāmaksā noteikta naudas summa.

 

Pieprasa datus par komunālo pakalpojumu izmaksām

 

“Bet pēc 2022.gada energoresursu cenu pieauguma tagad vairāk cilvēku prasa pārdevējam, cik lieli iepriekšējā gadā bijuši [dzīvokļa] izdevumi par apkuri un citiem komunālajiem pakalpojumiem.” Var novērot, ka iedzīvotāji arvien vairāk izvērtē dzīvokļa izmaksas.

 

Nav iespējams pateikt, cik lielā mērā komunālo pakalpojumu izmaksu analīze ietekmē viņu lēmumu pirkt vai nepirkt konkrēto mājokli, bet noteikti var novērot, ka pircēji pēdējā laikā arvien biežāk prasa pārdevējam datus par komunālo pakalpojumu izmaksām.

 

Turpmāk arvien vairāk pētīsim rēķinus

 

Vai varētu būt, ka nākotnē pircējiem mājokļu energoefektivitāte un komunālo pakalpojumu izmaksas kļūs arvien svarīgākas?

 

Speciālists prognozēja: “Es domāju, ka tāda tendence noteikti būs, tikai te atkal ir jāskatās, kādu segmentu mēs apskatām.

 

Jāņem vērā arī dzīvokļa platība

 

Ja mēs skatām jauno projektu dzīvokļus, kas ir 70, 80 un pat 100 kvadrātmetru lieli, tad nenoliedzami, tam [izmaksām] ir liela nozīme.

 

Bet, ja mēs skatāmies uz sērijveida vienistabas dzīvokli, tad tur kopējā platība ir 35, 38 kvadrātmetri, un komunālo maksājumu lielumam nav tik lielas ietekmes.”

 


13.02.2024.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod māju
5 ist., 3 st., 482 m2
Jūrmala, Bulduri
2 400 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 21 m2
Rīga, Mežaparks
30 150 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 1 no 5 st., 16 m2
Rīga, Mežaparks
24 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu