+371 6736 5555

Starpnieka loma darījumos ar dzīvokļiem jaunajos projektos

  • Latvijas nekustamo īpašumu tirgū attīstītāji, kuriem nav savu pārdošanas nodaļu, jauno projektu realizācijai visbiežāk piesaista kvalificētus starpniekus, tādā veidā atslogojot sevi no komplicētā un laikietilpīgā pārdošanas procesa. Kamēr attīstītājs koncentrējas uz ēkas būvniecību un labiekārtošanas darbiem, tikmēr starpnieks strādā ar klientiem. Kā atzīst “ARCO REAL ESTATE” pārdošanas nodaļas vadītāja Ieva Jansone, šis ir labākais jauno mājokļu realizācijas modelis, jo katra puse nodarbojas ar to, ko vislabāk prot, turklāt ieguvēji ir visas iesaistītās puses, īpaši pircēji, kas saņem kvalitatīvu starpniecības pakalpojumu.


Attīstītāja konsultēšana

 

Un tomēr nereti izskan maldīgs priekšstats, ka starpnieks nodarbojas tikai ar klientu piesaisti, ievietojot publiskajos resursos objekta sludinājumu, taču realitātē starpnieka loma ir daudz lielāka. Minētā sadarbības modeļa ietvaros starpnieks, būdams profesionāls nozares speciālists, ēkas projektēšanas stadijā konsultē attīstītāju par dzīvokļu plānojumiem un apdari, jo vislabāk zina konkrētā brīža pieprasījumu un pircēju vēlmes. Tāpat starpnieks attīstītājam palīdz izprast konkurences vidi, cenu veidošanas politiku un izstrādā dzīvokļu pārdošanas plānu atbilstoši tirgus situācijai.

 

Reklāma un komunikācija

 

Kad apkopota visa nepieciešamā informācija par projektu, starpnieks nodrošina jaunā projekta reklāmu Latvijas populārākajos nozares sludinājumu portālos, tādā veida aptverot visas vietas, kurās cilvēki meklē mājokļus. Pēc potenciālo klientu intereses izrādīšanas starpnieks atbild uz interesentu jautājumiem, pieprasot nepieciešamo informāciju no attīstītāja, pavada un konsultē potenciālos pircējus objekta apskates brīžos, kā arī savas kompetences ietvaros risina domstarpības, ja pusēm tādas rodas.

 

Juridiskie jautājumi

 

Viena no svarīgākajām funkcijām, ko nodrošina starpnieks, ir juridisko formalitāšu kārtošana – visu nepieciešamo dokumentu sagatavošana, saskaņošana un parakstīšana. Lai nodrošinātu raitāku darījuma noformēšanu, attīstītājs šīm darbībām pilnvaro starpnieku, tādēļ gan rezervācijas, gan pirkuma līgumu ar klientu paraksta starpnieks, nevis attīstītājs. Starpnieks vaic arī klientu konsultēšanu hipotekāro kredītu jautājumos. Starpnieka sadarbības partneru tīkls ļauj aizdevuma pieteikumus izskatīt operatīvāk nekā banku standarta procedūrā, kā rezultātā palīdzot klientam ātrāk nonākt līdz gaidītajam – dzīvokļa pirkumam.

 

Ko dara attīstītājs?

 

Nereti klienti starpnieku uztver kā jaunā projekta attīstītāju, jo klienta komunikācija notiek tikai ar starpnieku, tiešā veidā neiesaistot attīstītāju. Attīstītājs un starpnieks ir divas dažādas jaunā projekta realizācijas puses – katra ar saviem strikti nodalītiem pienākumiem un uzdevumiem. Attīstītāja galvenā funkcija ir projektēšanas un būvniecības procesa organizēšana un uzraudzība, kā arī būvniecības termiņu noteikšana, kas tiek atspoguļota rezervācijas līgumos. Attīstītājs nosaka arī dzīvokļu pārdošanas cenu, konsultējoties ar starpnieku vai pieņemot lēmumu pats.

 

 

Sagatavoja:
Dainis Guks
Mārketinga un sabiedrisko
attiecību speciālists


22.09.2023.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
5 ist., 2 no 6 st., 118 m2
Rīga, Centrs
278 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 6 no 6 st., 190 m2
Rīga, Centrs
1 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 8 st., 83 m2
Rīga, Purvciems
158 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 6 no 6 st., 60 m2
Rīga, Centrs
700 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu