+371 6736 5555

Pirkuma darījumu skaita samazinājums neveicina īres tirgus aktivitāti – to dara ārvalstu studenti un ārzemnieki

  • Samazinoties dzīvokļu pirkšanas darījumiem, varētu šķist, ka būtiski pieaugs īres tirgus nozīme un aktivitāte, tomēr “ARCO REAL ESTATE” īres nodaļas vadītājs Edgars Dargis uzskata, ka tas ir maldīgs priekšstats, jo tie cilvēki, kas šobrīd nevar atļauties iegādāties mājokli, dzīvokļus jau īrē un turpinās to darīt, nekādā veidā neietekmējot pieprasījumu īres tirgū. Turklāt, samazinoties dzīvokļu pirkuma darījumiem, jaunu dzīvokļu nonākšana publiskajā īres piedāvājumā nav iespējama. Īres tirgus nevar attīstīties bez jaunu vai renovētu dzīvokļu piedāvājuma, uzsver speciālists.


Neskatoties uz to, ka pirkšanas darījumu samazinājums nevar būtiski ietekmēt īres tirgus dinamiku, tas, pēc Edgara Darga domām, joprojām ir salīdzinoši aktīvs. To lielā mērā stimulē arī pavasara iestāšanās, jo cilvēki pārvākšanās procesu labprātāk īsteno, sākoties siltākam laikam. Šobrīd Rīgas īres tirgū dzīvokļus sāk meklēt arī ārzemnieki un ārvalstu studenti, kuri septembrī plāno uzsākt mācības kādā no Latvijas augstskolām. Īres nodaļas vadītājs novēro, ka gatavošanos jaunam mācību gadam, piemeklējot sev atbilstošu īres mājokli, ārvalstu studenti šogad sākuši laicīgāk nekā citus gadus, lai tas nebūtu jādara steigā augustā un septembrī, kad būtiski pieaug pieprasījums. Arī tie ārvalstu studenti, kas Latvijā jau mācās, diezgan regulāri maina dzīvesvietu, meklējot plašākus dzīvokļus, lai tajos var apvienoties ar citiem studentiem, tādējādi samazinot ikmēneša izmaksas.

 

Lai gan piedāvājums Rīgas centrā nav pietiekams, ārvalstu studenti plašos mājokļus (visbiežāk mēbelētus četristabu dzīvokļus labā stāvoklī) meklē tieši tur. “Visi tie ārvalstu studenti, ka iepriekšējos gadus ir dzīvojuši Pārdaugavā, laika gaitā cenšas atrast īres dzīvokli centrā daudzveidīgāku izklaižu un atpūtas dēļ,” papildina Edgars Dargis. Runājot par ārvalstu studentu budžetu, četristabu dzīvokli viņi var atļauties par 900-1200 eiro mēnesī, kopējās izmaksas savstarpēji dalot, tādā veidā atļaujoties dārgākus un plašākus mājokļus. Jautāts, no kurām valstīm ierodas šie maksātspējīgie studenti, kas dzīvokļus īrē ilgtermiņā, “ARCO REAL ESTATE” speciālists norāda, ka visbiežāk tie ir medicīnas zinātni studējošie jaunieši no Vācijas un Zviedrijas, retāk – no Somijas un Norvēģijas. Savukārt studentiem no trešās pasaules valstīm šādas maksātspējas diemžēl nav, tādēļ šīs auditorijas redzeslokā nonāk kompakti ekonomiskas klases dzīvokļi dažādās Rīgas vietās.

 

Raugoties uz vietējo iedzīvotāju īres tirgu, uzņēmuma īres nodaļas novērojumi liecina, ka īres maksas, kas nepārsniedz 700 eiro mēnesī, ietvaros dinamika ir salīdzinoši laba. Lielākā problēma ir tā, ka šajā cenu amplitūdā trūskt kvalitatīvu piedāvājumu, tādēļ dzīvoklis labā tehniskā stāvoklī par adekvātu īres maksu var tikt izīrēts pat vienas dienas laikā. Edgars Dargis piebilst, ka būtiska nianse, kas atšķir vietējos iedzīvotājus no iebraucējiem, ir tā, ka vietēji, meklējot īres dzīvokļus ekonomiskajā segmentā, ļoti reti nolīgst nekustamo īpašumu aģentu, jo uzskata, ka pietiekami zinoši, lai pašu spēkiem atrastu mājokli un nokārtotu juridiskos jautājumus, taču ne vienmēr viss notiek, kā plānots, jo īres tirgū joprojām sastopami negodrpārtīgi izīrētāji. Protams, ir arī izņēmumi: īrnieki, kam ir lielāka maksātspēja, nevēlas tērēt laiku dzīvokļu meklējumiem, tādēļ labprāt izvēlas sadarbību ar starpnieku, tādā veidā gādājot arī par darījuma drošību un likumību.

 

Prognozējot īres tirgus perspektīvu rudenī, Edgars Dargis uzskata, ka būtiska “lēciena” nebūs, ņemot vērā, ka minētajam laika periodam cilvēki jau tagad ir sākuši apzināt īres dzīvokļu piedāvājumu. Pēc viņa domām, septembrī un oktobrī tirgus dinamika būs vienmērīga, taču, ņemot vērā šī brīža pieprasījumu, jūlija-augusta periods, viņaprāt, varētu būt īpaši aktīvs laiks. Tomēr, kā to ietekmēs ierobežotais piedāvājums, rādīs laiks, piebilst speciālists. Analizējot īres tirgu, Edgars Dargis stāsta, ka pieprasīti ir visu platību īres mājokļi, īpaši divistabu un trīsistabu dzīvokļi, tādēļ, ja kāds kavējas ar lēmumu par sava īpašuma izlikšanu publiskā piedāvājumā, šis ir īstais laiks, jo dzīvokļu tiešām pietrūkst. Piemēram, labas kvalitātes divistabu dzīvokļu cenu diapazonā no 450 līdz 550 eiro piedāvājumā praktiski nav vai tie tiek izīrēti nekavējoties.

 

“Dzirdēts, ka daži īpašnieki, ņemot vērā šī brīža pieaugošo pieprasījumu, apsver domu paaugstināt dzīvokļu īres maksas, jo vasarā īrnieku maksātspēja ir lielāka. Šāda lēmuma pamatā, protams, var būt dažādi apsvērumi, taču, manuprāt, tas nebūtu racionāls lēmums ilgtermiņā. Iestājoties gada aukstajam periodam, šīs palielinātās īres maksas var izraisīt īrnieku migrāciju uz lētākiem dzīvokļiem. Ja īpašniekam prioritāra ir stabilitāte attiecībās ar īrnieku, neiesaku veikt cenu korekcijas,” uzsver Edgars Dargis, piebilstot, ka “ARCO REAL ESTATE”, uzsākot sadarbību ar dzīvokļu īpašniekiem, pēc tirgus analīzes nosaka situācijai atbilstošāko īres maksu, kas ilgtermiņā ir izdevīga abām iesaistītajām pusēm.

 

Sagatavoja:

Dainis Guks
Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītājs


23.05.2023.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 2 no 4 st., 88 m2
Rīga, Teika
240 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 5 st., 53 m2
Rīga, Teika
69 900 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē māju
3 ist., 1 st., 70 m2
Rīga, Vecāķi
1 700 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē māju
3 ist., 2 st., 70 m2
Rīga, Vecāķi
1 700 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu