+371 6736 5555

Kas jāzina, īrējot vai izīrējot dzīvokli?

  • Pirmajā mirklī var šķist, ka īres darījumi ir pavisam vienkārši, taču "ARCO REAL ESTATE" īres nodaļas vadītājs Edgars Dargis atspēko šo priekšstatu, uzskaitīdams faktorus, kas jāņem vērā, īrējot vai izīrējot mājokli.


- Kas ir jāņem vērā, izvēloties īres dzīvokli? Kādi var būt “zemūdens akmeņi”?

 

Izvēloties dzīvokli, uzmanība jāpievērš vairākām lietām, bet dažas no būtskākajām ir šādas:

 

  • jānovērtē ēkas tehniskais stāvoklis;
  • jāpārliecinās par izīrētāja tiesisko pamatu (vai nu izīrētājs rīkojas savā vārdā kā dzīvokļa īpašnieks vai uz pilnvaras pamata, ja tas nepieder viņam);
  • jānoskaidro komunālo maksājumu apmērs (jāizpēta janvāra, februāra, viena vasaras mēneša un pēdējais rēķins);
  • jāprecizē citas izmaksas (komunālo maksājumu rēķinā ne vienmēr parādās visas izmaksas, piemēram, zemes nomas maksa).

- Kas noteikti jāuzzina no izīrētāja?

 

Lai nerastos pārpratumi un pārsteigumi, īrniekam pirms līguma noslēgšanas noteikti jānoskaidro visas iespējamās izmaksas, kas var rasties, īrējot dzīvokli, kā arī jāpieprasa īpašumtiesības apliecinošs dokuments. Būtiski ir arī ievākt informāciju par kaimiņiem, kuriem iltermiņā būs jādzīvo blakus.

 

- Ar kādām izmaksām jārēķinās, īrējot dzīvokli?

 

Īrējot dzīvokli, īrniekam jāveic maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem, elektrību, apkuri un zemes nomu. Ja īres līgumā atrunāts, tad īrnieks maksā arī nekustamā īpašuma nodokli, tomēr praksē šis maksājums visbiežāk tiek iekļauts ikmēneša īres maksā.

 

- Kas ir jāzina, ja plāno izīrēt savu dzīvokli?

 

  • Ja plāno izīrēt savu mājokli, vispirms tas jāsaved kārtībā, veicot nepieciešamos uzlabojumus un pienācīgi to uzturot, lai tas nezaudētu vērtību ilgākā laika periodā. Tādēļ jāparedz atlikt vismaz 10-15 % no īres ienākumiem, lai veiktu uzlabojumus vai kosmētisko remontu ik pēc 3-5 gadiem. Šādu uzkrājumu veidošana palīdzēs arī brīžos, kad būs jāveic kāds negaidīts un steidzams remonts.
  • Jāatceras, ka pēc īres līguma noslēgšanas tas piecu dienu laikā jāreģistrē VID EDS sistēmā, jo īres darījumi tiek aplikti ar ienākuma nodokli 10 % apmērā. Pretējā gadījumā var nākties maksāt pat 20 %. Ja no fiziskas personas dzīvokli nomā juridiska persona, tad šo nodokli pa tiešo maksā juridiskā persona, tādēļ šajā gadījumā īpašniekam par to nav jāsatraucas, taču līgumā šim ir jābūt atrunātam.
  • Noteikti jāapdomā iespēja līgumu reģistrēt zemesgrāmatā, jo tas ir gan īpašnieka, gan īrnieka interesēs, lai abu tiesības tiktu aizsargātas. Līguma reģistrēšana zemesgrāmatā izīrētāju var pasargāt no negodprātīgiem īrniekiem - nemaksātājiem.

- Ar kādām izmaksām jārēķinās, izīrējot savu dzīvokli?

 

Izīrējot dzīvokli, papildus minētajam jārēķinās ar laika patēriņu gan mājokļa apskatēm, gan formalitāšu kārtošanai, tādēļ ieteicams apsvērt profesionāla starpnieka piesaistei, kas vienlaikus ir arī darījuma drošības garants. Izvēloties sadarbību ar nekustamo īpašumu aģentu, jārēķinās ar izdevumiem par starpniecības pakalpojumu, kas atbilst viena mēneša īres maksai, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Šī starpniecības pakalpojuma ietvaros aģents palīdzēs noteikt dzīvokļa īres maksu, noorganizēs dzīvokļa apskates, atradīs uzticamu ilgtermiņa īrnieku, noformēs dokumentus, kā arī nepieciešamības gadījumā risinās problēmsituācijas līguma darbības laikā.

 

- Kā sevi pasargāt no “sliktiem” īrniekiem? Piemēram, ko darīt, ja īrnieks nemaksā īri, kādos gadījumos īrnieku var izlikt no mājokļa?

 

Pasargāt sevi no “sliktajem” īrniekiem nav nemaz tik viegli, bet, lai minimizētu šo risku, ir jāuzdod specifiski jautājumi un jāpārzina cilvēka psiholoģija un ķermeņa valoda. Vispirms jānoskaidro īrnieka darba vieta un jāpārliecinās, vai sniegtā informācija ir patiesa. To var izdarīt, lūdzot uzrādīt darba līgumu vai izpētot interneta resursus. Vēlams uzzināt arī īrnieka iepriekšējās dzīvesvietas īpašnieka kontakti vai jāpieprasa ieteikuma vēstule, kas apliecina, ka īrnieks ir bijis godprātīgs, maksājumus veicis savlaicīgi un īpašumu uzturējis atbilstošā kārtībā.

 

Ja īrnieks sāk kavēt maksājumus, jānoskaidro, kāds tam ir iemesls. Ja situāciju atrisināt nav iespējams, miermīlīgā ceļā jālūdz pārtraukt īres līgums, dzīvokļa atbrīvošanai dodot 2-4 nedēļas laika un parakstot pieņemšanas un nodošanas aktu, kurā aprakstīta esošā situācija. Ja īrnieks dzīvokli neatbrīvo, tad jārīkojas atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likumā paredzētajām iespējām. Šajā likumā paredzēti gadījumu, kuriem iestājoties izīrētājs ir tiesīgs uzteikt līgumu.


13.07.2023.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
5 ist., 2 no 6 st., 118 m2
Rīga, Centrs
278 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 6 no 6 st., 190 m2
Rīga, Centrs
1 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 8 st., 83 m2
Rīga, Purvciems
158 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 6 no 6 st., 60 m2
Rīga, Centrs
700 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu