+371 6736 5555

Kādus kritērijus vērtētājs ņem vērā, nosakot nekustamā īpašuma tirgus vērtību?

  • Zināms, ka pirmais un galvenais vērtību veidojošais faktors jebkuram īpašumam ir atrašanās vieta, tomēr ar to neaprobežojas nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšana. “ARCO REAL ESTATE” Vidzemes vērtēšanas nodaļas vadītāja Ilze Apeine uzskaita arī pārējos kritērijus, kas ietekmē objekta tirgus vērtību.


Dzīvokļu tirgus vērtību galvenokārt ietekmē tā atrašanās vieta, apdares stāvoklis, labiekārtojuma līmenis, dzīvokļa atrašanās vieta ēkā, ēkas tehniskais stāvoklis (ir vai nav renovēta), ēkas celtniecības gads un dzīvokļu skaitu ēkā. Runājot par atrašanās vietu, jāņem vērā viens būtisks fakts: pēc tipveida projekta uzceltām dzīvojamām mājām Rīgā, Valmierā, Ventspilī vai citur vērtība nekad nebūs vienāda, kaut gan to celtniecībā ieguldīta vienāda summa.

 

Privātmājām bez atrašanās vietas vērtību ietekmējošs faktors ir arī ēkas platība, būvniecībā izmantotie materiāli, ēkas tehniskais stāvoklis, zemes gabala platība un labiekārtojums, nodrošinājums ar inženierkomunikācijām, plānojums un ēkas atbilstība projektam.

 

Privātapbūves zemei svarīgākie kritēriji ir: atrašanās vieta, piebraukšanas iespējas, teritorijas stāvoklis, komunikāciju esamība vai to pieejamība, apkārtnes attīstības perspektīva, blakus esošo objektu ietekme un izmantošanas iespējas.

 

Lauksaimniecības zemes tirgus vērtību ietekmējošais faktors ir piekļūšanas iespējas, meliorācija, auglība, platība, konfigurācija un, protams, arī atrašanās vieta.

 

Jebkuram īpašumam ņem vērā arī vēl citus faktorus, kas var ietekmēt tirgus vērtību.

 

Ilze Apeine

Vidzemes vērtēšanas nodaļas vadītāja


13.01.2023.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Centrs
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu