+371 6736 5555

Vai ieguldījums nekustamajā īpašumā joprojām ir drošs?

  • Šī brīža ģeopolitiskā un ekonomiskā situācija vedina uz pārdomām, kā pieaugošas inflācijas apstākļos pasargāt uzkrāto kapitālu. "ARCO REAL ESTATE" valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits sniedz atbildi, vai investīcijas nekustamajā īpašumā joprojām ir drošas.


Aigars Šmits: "Raugoties no kapitāla saglabāšanas aspekta, ieguldījums nekustamajā īpašumā joprojām ir viens no drošākajiem veidiem, taču vispirms ir jāsaprot, ar kādu mērķi nauda tiek ieguldīta. Pirmkārt, to var ieguldīt īpašumā, lai, pieaugot inflācijai un samazinoties naudas vērtībai, “noenkurotu” naudu. Šādā veidā nopirkto īpašumu neietekmē naudas vērtības svārstības ekonomiskās krīzes apstākļos. Jā, iegādātās zemes vērtība krīzes apstākļos var samazināties, taču ilgtermiņā tās vērtība atgriezīsies vismaz iepriekšējā līmenī. Ja tomēr tirgus specifikas dēļ pirmskrīzes vērtība īpašumam neatjaunojas, pircējam vismaz ir kāds aktīvs, ko atbilstoši tirgus apstākļiem var realizēt un saņemt vismaz daļu no ieguldījumiem, nevis inflācijas rezultātā vienkārši zaudēt naudu. Otrkārt, investēt var arī tādos īpašumos, kas dod peļņu, piemēram, īres dzīvokļos un kompercīpašumos ar esošu naudas plūsmu. Vērtējot tirgus attīstības tendences, ieguldījums šādos īpašumos ir izdevīgs gan stabilas peļņas, gan īpašuma vērtības pieauguma dēļ.

 

Skaidrojumu par to, kādēļ nekustamo īpašumu var uzskatīt par drošāko investīciju, sniedz Civillikuma 927. pants, proti, ka “īpašums ir pilnīgas varas tiesība pār lietu, tas ir, tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar ko rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību”. Citiem vārdiem sakot, īpašums ir absolūta tiesība, un ikvienai trešai personai ir pienākums atturēties no īpašuma aizskaršanas. Tādēļ īpašniekam pēc vispārīgā principa ir tiesība aizliegt jebkurai citai personai ietekmēt viņa lietu."

 

Sagatavoja:

Dainis Guks

Mārketinga un sabiedrisko
attiecību vadītājs


31.03.2022.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 5 st., 46 m2
Rīga, Centrs
400 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
1 ist., 3 no 5 st., 32 m2
Rīga, Centrs
350 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 2 no 4 st., 88 m2
Rīga, Teika
240 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 5 st., 53 m2
Rīga, Teika
69 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu