+371 6736 5555

Tiesvedība kā vienīgais risinājums pret Valsts zemes dienesta patvaļu

  • Valsts zemes dienests, kas pilnvarots veikt būvju kadastrālo uzmērīšanu un datu reģistrāciju Kadastrā, sistemātiski pārkāpj likuma prasību par darbu izpildes termiņu. Valsts zemes dienesta mājaslapā norādīts, ka nepieciešamās darbības tiek veiktas 25 vai 32 darba dienu laikā atkarība no ēkas kubatūras, lai gan Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumu 9. punkts nosaka vēl īsāku termiņu. Taču realitātē šie termiņi tiek kavēti pat par astoņiem mēnešiem, stāsta “ARCO REAL ESTATE” valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.


Aigars Šmits skaidro: “Lai privātmājas būvniecībai no bankas varētu saņemt finansējumu, apbūves zemei jāpiesaista potenciālās mājas pamati, kas kopā ar apbūves gabalu veido īpašnieka pašfinansējumu. Tādā veidā banka, izsniedzot kredītu, reģistrē hipotēku visam īpašumum. Bet, lai saņemtu piešķirto aizdevumu, īpašniekam Valsts zemes dienestā jāpasūta pirmreizējā kadastrālā uzmērīšana. Kā novērots praksē, kavējot likumā nostiprināto termiņu, Valsts zemes dienests īpašniekiem faktiski rada būtiskus zaudējumus. Dīkstāves laikā, īpaši tad, ja termiņš tiek kavēts nesamērīgi ilgi, var pieaugt būvmateriālu izmaksas, kas atspoguļojas jaunajās būvnieku tāmēs. Nereti gadās, ka būvnieks konkrētajā būvobjektā nemaz neatgriežas, jo sāk darbu citur. Būvniecības apturēšana un atsākšana arī ir saistīta ar papildu izdevumiem, piemēram, ar būvnieku infrastruktūras nodrošināšanu un iekārtu nomu. Tāpat īpašniekam zaudējumi rodas, būvniecības dīkstāves laikā īrējot pagaidu mājokli. Ja īpašnieks mājas būvniecību ir ieplānojis 12 mēnešu garumā, esošajos apstākļos – labākajā gadījumā – tā sasniedz 18 mēnešus.”

 

Minētajos noteikumos paredzēts, ka Valsts zemes dienests ar kadastrālās uzmērīšanas ierosinātāju rakstiski var vienoties par ilgāku izpildes termiņu, taču “ARCO REAL ESTATE” klientu prakse liecina, ka savstarpējas vienošanās vietā Valsts zemes dienests, aizbildinoties ar darbinieku aizņemtību un kvalificētu kadru trūkumu, patvaļīgi un vairākkārt pagarina termiņu par trim mēnešiem.

 

Šī gada 7. septembrī notikušajā priekšvēlēšanu diskusijā, ko organizēja Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (ieraksts - bit.ly/NIAA-diskusija; no 1:38:50), pieaicinot valdības pārstāvjus, tika iztirzāts jautājums par kadastrālās uzmērīšanas funkcijas nodošanu privātajam sektoram, proti, sertificētiem mērniecības uzņēmumiem, kuri jau šobrīd veic valsts atzīstu zemes mērīšanu. Lai gan lielākā daļa no klātesošajiem valdības pārstāvjiem iniciatīvu atzina par atbalstāmu, Vjačeslavs Dombrovskis (“Attīstībai/PAR”) to noraidīja, aizbildinoties ar korupcijas risku.

 

Aigars Šmits norāda, ka arguments ir absurds. Viņš korupcijas risku saskata tieši šī brīža apstākļos, jo kadastrālās uzmērīšanas ierosinātājs meklē iespēju paātrināt Valsts zemes dienesta darbu, dāsni atalgojot ierēdņus.

 

“To bezspēcību, kas īpašniekiem jāpiedzīvo Valsts zemes dienestā, nevar aprakstīt, tādēļ vienīgais saprātīgais risinājums ir vērsties tiesā ar prasību par nodarīto zaudējumu piedziņu. Un zaudējumu šajā gadījumā netrūkst. Tie, kas uzsākuši būvniecību, ir sitācijas ķīlnieki, savukārt tiem, kas plāno būvēt, iesaku rēķināties ar akūto problēmu. Diemžēl pasūtīt inventarizācijas lietu 4-5 mēnešus pirms būvniecības uzsākšanas nav iespējams,” uzsver Aigars Šmits.

 

Sagatavoja:

Dainis Guks

Mārketinga un sabiedrisko
attiecību speciālists

 


16.09.2022.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu