+371 6736 5555

Šaubas par pieņemto zemas īres maksas dzīvokļu būvniecības programmu

  • Vai Ekonomikas ministrijas izstrādātā atbalsta programma, kas paredz zemas īres maksas dzīvokļu namu būvniecību reģionos, izdosies? "ARCO REAL ESTATE" valdes priekšsēdētājs pauž bažas, ka laba ideja var palikt neīstenota, un rosina alternatīvu.


Aigars Šmits: "Centieni attīstīt īres tirgu reģionos ir ļoti apsveicami, tomēr pirms lēmuma pieņemšanas rūpīgi jāaprēķina izmaksas un jāsaprot, vai tālredzīgos plānus vispār var īstenot. Manas šaubas par programmas izdošanos apliecina vienkārši aprēķini. Šī brīža būvizmaksas ir 1200-1300 EUR/m2, turklāt, būvējot īres namus, kopējām izmaksām jāliek klāt pievienotās vērtības nodoklis, jo īres maksa nav PVN objekts atšķirībā no dzīvokļu pārdošanas. Tas nozīmē, ka PVN iekļaušana būtiski palielina nepieciešamās investīcijas un būvizmaksu pietuvina pusotram tūkstotim eiro par dzīvokļa kvadrātmetru. Turklāt, ja ar normatīvā akta palīdzību īres maksu ierobežos līdz 5 EUR/m2, kas atbilst zemas īres maksas definīcijai, attīstītāji cietīs zaudējumus papildu tam, ka šobrīd ir milzum daudz risku, uzsākot būvēt jaunus projektus. Lai labāk ilustrētu aprēķinus un attīstītāju iespējamo intereses trūkumu, varu atklāt vēl dažus skaitļus: pat tad, ja īrniekam tiek noteikta īres maksa 10-12 EUR/m2 apmērā, attīstītāja peļņa būtu nieka 4-5 %. Šo iemeslu dēļ prognozēju, ka nebūs attīstītāju, kas uzdrošināsies uzņemties saistības bez kaut cik saprātīgas peļņas.

 

Tas, ko izsludinātās programmas ietveros tiešām varētu darīt un kas varētu arī izdoties, ir reģionos pamesto vai nepabeigto daudzdzīvokļu ēku attīstīšana. Šajā gadījumā būvizmaksas var samazināt uz esošo ēku karkasa būvniecības rēķina."

 

Sagatavoja:

Dainis Guks

Mārketinga un sabiedrisko
attiecību vadītājs


22.07.2022.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 2 no 8 st., 27 m2
Rīga, Centrs
80 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu