+371 6736 5555

Ieva Jansone: Prognozēju lielu vajadzību pēc īres mājokļiem

  • "Attiecībā uz hipotekāro kredītu maksām šobrīd nevajadzētu tik ļoti satraukties, jo tās palielināsies proporcionāli stipri mazākā apmērā nekā, piemēram, komunālo maksājumu cenas, kas saistītas ar energoresursu krīzi," atbildot uz portāla www.la.lv jautājumiem, saka "ARCO REAL ESTATE" pārdošanas nodaļas vadītāja Ieva Jansone.


Kāpjot inflācijai, kā rīkoties mājokļu meklētājiem, proti, - īrēt vai pirkt?

 

Es ieteiktu raudzīties pēc vajadzības izvērtēšanas un atkarībā no dzīves plāna turpmākajiem vismaz trīs līdz pieciem gadiem, kā arī izvērtēt savas finansiālās iespējas un izmaksas. Tāpat būtu jāparedz, kā rīkoties iegādes darījumā, ja tirgū notiek svārstības un kaut kādu apstākļu ietekmē maksājumi būtiski pieaug. Jāizvērtē ir arī iegādātā mājokļa likviditāte.

 

Gados jaunākiem cilvēkiem, kuri mācās un dzīvo vieni vai kopā ar kādu, sākotnēji ietektu īrēt, neskatoties uz to, ka, iespējams, kredītā maksājamā summa izskatās zemāka nekā īres maksa. Īstermiņā tas nespēlēs būtisku lomu, un vieglāk varēs nomainīt mājokli kāda satricinājuma rezultātā. Mājokļu iegādei jābūt pārdomātam lēmumam, kurā tiešām šobrīd iesaku būtiski izvērtēt visus riskus, kas saistīti ar maksājumu pieaugumu, kā arī, vai ar esošo maksātspēju spēsim nosegt visas saistības, kas attiecās uz iegādāto mājokli.

 

Kā Euribor procentu likmes palielinājums ietekmēs kreditēšanu? Cilvēki varēs atļauties ņemt dārgus kredītus?

 

Attiecībā uz hipotekāro kredītu maksām šobrīd nevajadzētu tik ļoti satraukties, jo tās palielināsies proporcionāli stipri mazākā apmērā nekā, piemēram, komunālo maksājumu cenas, kas saistītas ar energoresursu krīzi. Pirms gaidāmās krīzes daudziem ir neziņa, cik liels būs šis palielinājums un cik ilgi.

 

Pieprasījums pēc īres dzīvokļiem palielināsies?

 

Joprojām ir nemainīgi augsts pieprasījums pēc īres dzīvokļiem. Domāju, ka tuvāko gadu laikā tas nemainīsies, īpaši ņemot vērā, ka Rīgā un visā Latvijā pastāvīgi trūkst īres dzīvokļu, un šī faktora ietekmē īres cenas ir augstas.

 

Varbūt vēl ir kādi padomi, kurus varat dot cilvēkiem, kuriem vajadzīga pajumte?

 

Šobrīd vienīgais, ko varu iedomāties ieteikt ir kooperēties, turēties kopā ar kādu, lai varētu dalīt izmaksas ģimenē vai pārī. Un izvēlēties gan pirkšanai, gan īrei funkcionāli savām vajadzībām piemērotus nelielus, energoefektīvus mājokļus. Mainīt savus paradumus attiecībā uz energoresursu patēriņu – ekonomēt un pielāgoties.

 

Kā inflācija ietekmēs mājokļu tirdzniecību, darījumus ar īpašumiem, īres tirgu?

 

Jau šobrīd varam novērot sen nebijušu tendenci, ka cilvēki cenšas atbrīvoties no liekām platībām. Piemēram, varam novērot, ka pieaug sērijveida dzīvokļu piedāvājums mikrorajonos dzīvokļiem ar lielāku platību (trīsistabu un četristabu), kas īstermiņā varētu pat izsaukt cenu samazinājumu šajā mājokļu kategorijā. Iepriekš šādi dzīvokļi bija ļoti pieprasīti.

 

Uzskatu, ka šobrīd vairāku satricinājumu dēļ tirgū zināmu laiku valdīs neskaidrība, kas izsauks stagnējošu efektu, kad cilvēki nezinot, kas būs, nogaidīs, pirms pieņems lēmumu kaut ko iegādāties. Līdz ar to prognozēju atkal lielu vajadzību pēc īres mājokļiem. Uzņēmuma ietvaros šobrīd saskaramies ar to, ka lielāks pieprasījums no klientiem ir palīdzēt realizēt mājokļus, nevis pirkt.


13.09.2022.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 4 st., 67 m2
Rīga, Ziepniekkalns
146 500 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
30000 m2
Olaines novads, Stūnīši
120 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 3 st., 98 m2
Rīga, Āgenskalns
131 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 21 no 24 st., 110 m2
Rīga, Purvciems
210 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu