+371 6736 5555

Edgars Dargis: Īres cenas ir palielinājušās par 15-25 %

  • "Vislielākais pieprasījums ir pēc divistabu un trīsistabu dzīvokļiem, kuru īres cena mēnesī ir no 450 līdz 700 eiro, neieskaitot komunālos maksājumus," atbildot uz portāla www.financenet.lv jautājumiem saka "ARCO REAL ESTATE" īres nodaļas vadītājs Edgars Dargis.


Cik aktīvs šobrīd ir īres tirgus? Vai tajā šobrīd ir vērojamas kādas problēmas vai būtiskas atšķirības, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem

 

Kā jau katru gadu, augusts īres tirgū ir diezgan “karsts” un ļoti aktīvs mēnesis, jo, tuvojoties jaunajam mācību gadam, ārvalstu studenti un pedagogi meklē sev dzīvesvietu. Šovasar nav novērotas būtiskas atšķirības no iepriekšējiem gadiem.

 

Kuros segmentos ir vislielākais pieprasījums?

 

Vislielākais pieprasījums ir pēc divistabu un trīsistabu dzīvokļiem, kuru īres cena mēnesī ir no 450 līdz 700 eiro, neieskaitot komunālos maksājumus.

 

Kādas ir cenas, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn?

 

Inflācija šogad ir ietekmējusi arī īres cenas. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, tās ir palielinājušās par 15-25 %.

 

Vai izīrētāji, nosakot īres maksu, ņem vērā vispārējo cenu kāpumu un gaidāmo komunālo pakalpojumu izmaksu pieaugumu?

 

Daudzi īpašnieki apzinās, ka cenas palielināsies, taču, neskatoties uz to, turpina paaugstināt īres maksu, jo īres tirgū ir pieprasījums. Tāpat ir arī maksātspējīgi īrnieki, kuri ir gatavi komunālo pakalpojumu maksas pieaugumam un ar rēķinu palielināšanos saskārās jau aizvadītajā ziemā.

 

Vai līdz ar energoresursu cenu kāpumu kāds nekustamo īpašumu segments ir kļuvis neinteresants potenciālajiem īrniekiem?

 

Klienti piesardzīgi raugās uz dzīvokļiem, kuros ir gāzes apkures sistēma. Apkures rēķini ievērojami pieaugs dzīvokļiem platībā virs 100 kvadrātmetriem. Mēs vairākkārt esam stāstījuši un norādījuši, ka arī centrālapkures izmaksas varētu pieaugt divas līdz trīs reizes, kas rezultātā veidos līdzvērtīgu cenu gāzes apkurei.

 

Uz cik ilgu laiku īrnieki visbiežāk vēlas slēgt līgumus un pretēji - uz cik ilgu laiku izīrēt vēlas īpašnieki?

 

Viss ir atkarīgs no katra klienta individuālajām vēlmēm. Kādam var būt nepieciešama tikai īstermiņa īre, savukārt citam uz nedaudz ilgāku laiku, piemēram, pusgadu, taču lielākā daļa īrnieku meklē dzīvokļus ilgtermiņa īrei (gads un ilgāk). Īpašniekiem tas ir bizness, un pašsaprotami, ka viņi ir ieinteresēti atrast labus ilgtermiņa īrniekus, kuri dzīvos ilgstoši. Tādēļ visbiežāk tiek slēgts līgums uz gadu ar iespēju to pagarināt.

 

Kas šobrīd ir lielākā īres tirgus auditorija?

 

Jaunieši, ģimenes un ārzemnieki. Kā jau katru gadu, arī šogad vasaras izskaņa ir izteikts ārzemnieku periods Latvijā, kad vairākums dzīvokļu meklētāju ir ārvalstnieki, kuri jau studē vai tikai plāno studēt kādā no Latvijas augstskolām.

 

Vai jūsu pakalpojumus izmanto arī īres īpašumu atrašanai vai tikai izīrēšanai?

 

Mūsu pakalpojumus izvēlas gan tie, kuri vēlas izīrēt savu īpašumu, gan tie, kuri meklē sev dzīvokli, jo esam atpazīstams un uzticams uzņēmums. Visbiežāk pie mums vēršas ārzemju klienti, jo viņi baidās, ka, izvēloties sadarbību ar dzīvokļu īpašnieku, varētu tikt piekrāpti.

 

Vai līdz ar vispārējo cenu kāpumu ir bažas, ka varētu pieaugt gadījumu skaits, kad īrnieks nesamaksā un "aizlaižas"?

 

Bažas pastāv vienmēr. Arī laikā, kad sākās Covid-19 pandēmija un daudzi palika bez darba. Bet visiem vienmēr jāatceras, ka šāda patvaļīga rīcība netiek atstāta bez ievērības un šādus īrniekus likuma noteiktā kārtībā ir tiesības saukt pie atbildības. Tādēļ vienmēr iesakām kārtīgi izvērtēt savu klientu un, vai viņš ir tā persona, par kuru uzdodas. Jāatzīmē, ka ļoti bieži klientiem tiek izskaidrotas šādas rīcības sekas. Tas veicina viņu godaprātu, un parasti klienti spēj atrast iespēju norēķināties par pakalpojumu.


25.08.2022.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 5 no 6 st., 86 m2
Rīga, Maskavas priekšpilsēta
132 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
2 st., 72 m2
Rīga, VEF
358 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod biroju
2 no 6 st., 115 m2
Rīga, Centrs
405 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod biroju
5 st., 103 m2
Rīga, Centrs
335 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu