+371 6736 5555

Bēgļi un īres tirgus

  • "ARCO REAL ESTATE" īres nodaļas vadītājs Edgars Dargis, atbildot uz mediju jautājumiem par kara bēgļiem, ieskicē īres tirgus tendences.


- Vai pie "ARCO REAL ESTATE" vēršas jautājumos par īres dzīvokļu nepieciešamību Ukrainas bēgļiem? Ja jā, cik bieži? Vai esat kādam reāli palīdzējuši?

 

- Pie mums ukraiņi pēc palīdzības vēršas gandrīz katru otro dienu, meklējot sev īstermiņa mājvietu. Diemžēl jāsaka, ka palīdzēt gan ir sanācis tikai kādām piecām ģimenēm.

 

- Kādas ir ukraiņu vēlmes dzīvokļu īrē - cik ilgas līgumattiecības, kādas cenas, cik lieli dzīvokļi, vai mēbelēti? Vārdu sakot, kāds ir pieprasījums?

 

- Pārsvarā tiek meklēti labā stāvoklī esoši 2-3 istabu dzīvokļi 400-550 eiro robežās, neieskaitot komunālos maksājumus. Lielāko problēmu gan šķietami sagādā tas, ka ukraiņi pārsvarā vēlas īrēt 2-3 mēnešus, jo cer, ka karš beigsies un varēs atgriezties mājās. Diemžēl ne visi īpašnieki ir gatavi izīrēt mājokli uz šādu termiņu, jo vēlas ilgtermiņa īrniekus.

 

- Kāds ir piedāvājums īres tirgū? Vai var sameklēt bēgļu vajadzībām atbilstošu mājokli? Kādi ir klupšanas akmeņi?

 

- Tirgus stāvoklis šajā brīdī ir aktīvs, jo ne tikai ukraiņi meklē sev mājvietas, bet arī Krievijas pilsoņi, kuri neatbalsta esošo režīmu un mēģina pamest valsti. Piemeklēt viņiem dzīvokļus ir diezgan neiespējami, jo pārsvarā visi jau ir informēti par esošajām interneta vietnēm, kurās var meklēt dzīvokļus. Varu minēt, ka daudzi dzīvokļu īpašnieki ir pat ļoti pretimnākoši un dod atlaides ukraiņiem vai ļauj pat dzīvot šos pāris mēnešus, apmaksājot tikai komunālos izdevumus. Zināms, ka citi īpašnieki pat pārbūvē savas neiznomātās komerctelpas, lai tur iemitinātu ukraiņu ģimenes un lai nosegtu vismaz šī brīža augstos komunālos maksājumus. Šķiet, lielākais klupšanas akmens, palīdzot kara bēgļiem, veidojas tādēļ, ka viņi paši brīžiem liekas ļoti apjukuši un īsti nezina, ko vēlas un vai vispār vēlas būt šeit. Šie cilvēki visdrīzāk ir nemitigās domās par mājām un tuviniekiem, kuri ir palikuši kara skartajā Ukrainā – tas emociāli traucē nobāzēties uz dzīvi Latvijā.

 

- Pēc OECD datiem mājokļu īres tirgus Latvijā, it īpaši reģionos, ir nepietiekams, tas pat traucē darbspējas mobilitātei, jo dzīvojamais fonds ir vecs, bet jauns tiek būvēts kūtri. Kāda ir situācija ar īres piedāvājumiem ukraiņiem reģionos? Varbūt viņi izvēlas tikai Rīgu un Rīgas apkārtni un, piemēram, uz Gulbeni nemaz nedodas?

 

- Protams, ka visi vēlas dzīvot jaunā un kvalitatīvā mājoklī, bet ne visiem tam ir pietiekami daudz līdzekļu. Jāatzīst, ka dzīvojamais īres segments šobrīd mums nav tik ļoti attīstīts, bet ceram uz drīzām pārmaiņām pēc pagājušā vasarā veiktajiem uzlabojumiem Dzīvojamo telpu īres likumā, kam būtu jāsekmē investoru piesaiste, attīstot īres namu renovācijas un būvniecību. Detalizētu datu par reģioniem mums nav. Pieprāsījums, kuru mēs saņemam, pārsvarā ir par Rīgas centru un tā apkārtni. Vērojot apkārt notiekošo, protams, varam secināt, ka ukraiņu ģimenes mājokļus meklē arī citos reģionos, tāpēc ir ļoti liela varbūtība, ka meklē arī Gulbenes pusē. Ik pa laikam saņemam arī zvanus no socialājiem dienestiem, kuri palīdz ģimenēm iekārtoties Rīgā un līdzfinansē īres izmaksas.

 

- Vai ukraiņu bēgļu pieplūdums kaut kā ietekme īres cenas? Tās palielinās vai gluži otrādi – solidarizējoties tiek izīrēts zem tirgus cenas?

 

- Īres cenu pieeagums šobrīd nav novērojams, drīzāk varētu teikt, ka cenas ir stabilas. Kā jau iepriekš minēju, tad daudzi īpašnieki solidarizējas un, nākot pretī, samazina īres maksu vai ļauj dzīvot, apmaksājot tikai komunālos maksājumus.

 

- Vai tirgus vēl bēgļu situāciju nav sajutis, un tas atspoguļosies vēlāk jeb situācija ir stabila un nekas nemainīsies?

 

- Bēgļu situāciju īres tirgus šķietami ir sajutis, bet patieso bildi mēs varēsim redzēt tikai pēc kādiem 2-3 mēnešiem, ja Ukrainā nekas nemainīsies un ja cilvēki būs spiesti šeit uzturēties ilgāk.

 

Sagatavoja:

Dainis Guks
Mārketinga un sabiedrisko
attiecību vadītājs


05.04.2022.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Centrs
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu