+371 6736 5555

Kā kopstrādes birojus ietekmē pandēmija?

  • Ilgtermiņā vērojot komercplatību tirgu, var secināt, ka pēdējos gados ir pieaugusi kopstrādes biroju popularitāte, par ko liecina minētā segmenta piedāvājuma pieaugums. Kā pieprasījums pēc kopstrādes telpām mainījies pandēmijas ietekmē, ekspresintervijā skaidro "ARCO REAL ESTATE" komercplatību nodaļas vadītājs Ģirts Jansons.


- Kāda ir kopstrādes biroju segmenta attīstība Latvijā?

 

“Kopstrādes biroju telpas Baltijas komercplatību tirgū ir salīdzinoši jauns produkts, kas aizgūts no pasaules lielākajām valstīm, kurās pirms pandēmijas bija novērojama šī segmenta attīstība un pieaugošs pieprasījums. Būtībā kopstrādes telpu pamatideja ir ne tikai nodrošināt darba vietu, bet arī izveidot biznesa vidi, kurā iepazīties un apmainīties ar kontaktiem dažādu profesiju un nozaru pārstāvju starpā, kas varētu sekmēt turpmāku biznesa attīstību. Arī Latvijā pirms pandēmijas bija novērojams, ka pieaug kopstrādes telpu piedāvājums un tika vērti vaļā vairāki kopstrādes biroji un pat biroju centri, kas savā ziņā palielināja šo telpu piedāvājumu un īpatsvaru tirgū. Šis pieaugums bija salīdzinoši neliels.”

 

- Kas ir ietekmējis pieprasījumu pēc šāda veida birojiem?

 

“Parādoties kopstrādes biroja telpu piedāvājumam tirgū, pirmie uzņēmumi, kas šo pakalpojumu izmantoja, bija nelieli uzņēmumi, kuriem biroja darbs tika plānots tikai dažas reizes nedēļā, bet, parādoties jauniem piedāvājumiem ar modernām kopstrādes telpām, interesi par tām izrādīja jau lielāki uzņēmumi ar elastīgu darba laiku, kuriem tika plānots, ka vienlaicīgi birojā atradīsies tikai daļa no darbiniekiem. Tas sekmēja pieprasījuma pieaugumu. Taču šobrīd ir vērojams, ka vīrusa Covid-19 ietekme uz biroju telpu nomas tirgu ir atstājusi diezgan lielu ietekmi, kas skāra arī kopstrādes telpu nomas tirgu. Kopstrādes biroja telpas bieži ir ar atvērta tipa plānojumu, koplietošanas virtuves zonu un sanitārajiem mezgliem, tāpēc liela daļa uzņēmumu rūpēs par darbinieku veselību vēlējas tiem nodrošināt individuālus birojus, lai būtu droši, ka vīruss netiek izplatīts uznēmumā, tiekoties ar citu uzņēmumu darbiniekiem. Tāpēc pandēmijas laikā lielāka interese ir bijusi par biroja telpām ar individuālu piekļuvi un kabinetu plānojumu, bet pieprasījumu pēc kopstrādes biroju telpām bija novērojams tikai starp tiem uzņēmumiem, kas, redzot nelietderīgu biroja telpu izmantošanu pandēmijas apstākļos, bija nolēmuši optimizēt savas izmaksas un izvēlējās nomāt atsevišķas darba vietas tiem darbiniekiem, kuriem nebija iespējams veikt attālināto darbu no mājām. Tāpēc es viennozīmīgi nevaru apgalvot, ka komercplatību nomas tirgū ir novērojams kopstrādes biroja telpu pieprasījuma pieaugums.”

 

- Kādas tendences kopstrādes biroju tirgū vērojamas pasaulē? Kā tas varētu attīstīties Latvija, Baltijā?

 

“Kopstrādes biroju telpu nomas tirgus pasaulē ir attīstījies strauji, un to ir sekmējusi mūsdienu tehnoloģiju attīstība, kas lielāko daļu biroja darbu ļauj veikt attālināti un tam nav nepieciešamas lielas biroja telpas un visu darbinieku klātbūtne vienā vietā. Kopstrādes biroju telpas ir devušas daudzas priekšrocības arī uzņēmumu darbiniekiem, jo nav jāmēro ceļš uz kompānijas galveno biroju, lai veiktu ikdienas darba pienākumus, kas valstīs ar lielu iedzīvotāju blīvumu un metropolēs ar lieliem sastrēgumiem rada neērtības, bet pietiek ar to, ka tiek izmantotas kopstrādes telpas kādā no tuvākajiem kopstrādes birojiem. Šāda iespēja uzņēmumu darbiniekiem dod vairāk personīgā laika, tie ir vairāk atpūtušies un tas savukārt veicina darba produktivitāti. Šis faktors ir viens no tiem, kas audzēs šo telpu pieprasījumu tirgū, bet vai šo iespēju izmantos arī mazāk apdzīvotas valstis, to rādīs laiks.”

 

Sagatavoja:

Dainis Guks
Mārketinga un sabiedrisko

attiecību vadītājs


16.03.2021.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Centrs
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu