+371 6736 5555

Kā attīstās nekustamo īpašumu tirgus pandēmijas ietekmē?

  • Kāda ir bijusi Covid-19 pandēmijas ietekme uz nekustamo īpašumu cenām, pieprasījumu un situāciju tirgū, skaidro uzņēmuma “ARCO REAL ESTATE” un LANĪDA valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.


“Pretēji prognozēm, ka 2020. gads nekustamo īpašumu tirgū būs smags, rezultāti tomēr pārsteidza. Nekustamo īpašumu nozare atsevišķos segmentos attīstījās dažādos virzienos. Ja runājam par dzīvokļu, privātmāju un individuālās apbūves zemes iegādi, tad šie segmenti uzrādīja labus rādītājus un aktivitāti, lai gan pērn no marta līdz septembrim sērijveida dzīvokļu cenas kopumā saruka par 2 %, kas skaidrojams ar cilvēku piesardzību noteikto ierobežojumu dēļ pandēmijas laikā, taču gada otrā puse parādīja, ka interese un aktivitāte pieauga – no oktobra līdz decembrim bija kāpums par 0,5 %, bet gada samazinājums bija vien 1,5 %, un šā gada pirmais pusgads jau parāda strauju cenu kāpumu, tas ir, ap 3 %.

 

Jauno projektu segmentā cenu kritums netika novērots, un arī darījumu skaits nesaruka. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, cenu pieaugums bija pat straujāks nekā citus gadus. Tāpat cenu un darījumu skaita ziņā labi attīstījās privātmāju un privātās apbūves zemes segments, jāatzīmē būtiskākā tendence – daudz darījumu notika ar dārza mājām vai vasarnīcas ēkām, kas liecina, ka cilvēki vēlējās iegādāties nelielu īpašumu, pie kura var iziet ārā. Vietās, kurās dārzkopības kooperatīvi ir plaši pieejami, piemēram, Saulkrastu apkārtnē, darījumu skaits pērn divkāršojās. Rīgas reģionā pieauga arī interese par nelielām privātmājām ar zemi 2-3 hektāru platībā – šādu īpašumu cena bija ap 50 tūkstošiem eiro. Līdzīgs pieprasījums tika novērots arī ārpus Rīgas reģiona, kur klienti vēlējās īpašumus ar labu piebraucamo ceļu, attīstītu infrastruktūru un kvalitatīvu interneta pārklājumu.

 

Vissmagāk pērn cieta komercsegments, un to var saistīt ar situāciju pakalpojumu sfērā, īpaši ēdināšanas un viesmīlības nozarē, un lielo tirdzniecības centru segmentā. Tāpat grūti klājās biroju ēku īpašniekiem. Pieļauju, ka tirdzniecības segments atkopsies ātri, bet biroju segmenta problēmas varētu saglabāties ilgākā laika periodā. Līdz ar attālinātā darba ieviešanu šādu praksi izvēlēsies daudzi uzņēmumi arī pēc pandēmijas, un pieļauju, ka biroja platības tiks krasi samazinātas vai arī tiem būs nepieciešama plānojuma maiņa, atbilstoši Covid-19 prasībām.”


06.07.2021.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu