+371 6736 5555

Ģimenes pārceļas uz piepilsētu. Vai tā ir jauna tendence?

  • Portāls "Db.lv" ir novērojis tendenci, ka ģimenes no galvaspilsētas arvien biežāk pārceļas uz piepilsētu. To, vai šī ir jauna tendence, medijs centās noskaidrot no "ARCO REAL ESTATE" valdes locekles un pārdošanas nodaļas vadītājas Ievas Jansones.


- Vai uzņēmums “ARCO REAL ESTATE” ir novērojis tendenci, ka ģimenes pārceļas uz piepilsētu?

 

“Nedomāju, ka šī ir tieši pēdējā laika tendence, tā drīzāk ir normāla nekustamā īpašuma maiņas prioritāte, kad klientiem pastāvīgi mainās ģimenes statuss vai maksātspēja. Tas nozīmē, ka jauni cilvēki, atdaloties no pamatģimenes, dodas uz pilsētām, kur gūst izglītību un kur ir plašākas darba iespējas, īrē nelielus dzīvokļus tuvāk darbam vai macību iestādei. Savukārt, veidojot ģimeni, prioritārs šķiet jau lielāks mājoklis iegādei. Piedzimstot bērniem, šo vēlmi papildina nepieciešamība pēc tādām ērtībām ko, iespējams, sniedz plašāks mājoklis piepilsētā.”

 

- Kādus īpašumu ģimenes visbiežāk iegādājas piepilsētās - dzīvokļus vai mājas (cenas, platība)?

 

“Pieprasītākie ir trīs un četru istabu dzīvokļi vai nelielas mājas, piemēram, rindu, dvīņu un arī nelielas individuālas mājas. Pieprasītākās dzīvokļu platības ir lielākas nekā Rīgas pilsētas populārākajos mikrorajonos. Domāju, ka tas ir saistīts ar kvadrātmetra cenas atšķirībām: piepilsētā tā ir zemāka nekā pilsētā, līdz ar to kopējā pirkuma summa par plašāku mājokli piepilsētā var būt līdzvērtīga vai pat zemāka nekā par mazākas platības dzīvoklī Rīgā. Piemēram, Baložos, projektā “Tuvidi”, varējām novērot, ka pieprasītāki bija trīsistabu dzīvokļi platībā virs 70 kvadrātmetriem, tāda pat tendence vērojama Ādažos – tur populārāko dzīvokļu platības pat pārsniedza 75 kvadrātmetrus. Savukārt Rīgas populārākajos mikrorajonos trīsistabu dzīvokļu platības variē no 60 līdz 65 kvadrātmetriem. Konkurētspējīgas cenas dzīvokļiem piepilsētās šobrīd ir robežās no 1 300 līdz 1 600 eiro par kvadrātmetru. Mājām populārākās dzīvojamās platības svārstās no 130 līdz 160 kvadrātmetriem un atrodas cenu diapozonā ap 200 000 eiro atkarībā no platības, atrašanās vietas un citiem kritērijiem.”

 

- Cik lielas ir šīs ģimenes? Vai tās ir jaunās ģimenes?

“Tipiska mērķauditorija šādiem īpašumiem ir gan jaunās ģimenes, gan ģimenes ar 1-3 bērniem.”

 

- Kāds ir iemesls šādai dzīvesvietas maiņai?

“Visbiežākais iemesls ir bērni, jo, ģimenei kļūstot lielākai, rodas vajadzība pēc plašākas dzīvestelpas, kas sniedz papildu ērtības. Un, ja rocība ļauj, tā ir normāla attīstība katra cilvēka dzīves ciklā. Ar šo vairāk domāju tos, kas izvēlas pārcelties uz mājām, nevis dzīvokļiem. Jo katra latvieša gēnos ir viensētas princips. Vairums dziļi sirdī vēlās māju.”

 

- Vai šāda tendence pastiprinās tieši pandēmijas laikā un vai tā turpināsies?

“Šī tendence noteikti turpināsies. Pandēmijas periods šo procesu vairāk izceļ un pastiprina.”

 

Sagatavoja:

Dainis Guks

Mārketinga un sabiedrisko

attiecību vadītajs


10.02.2021.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod māju
5 ist., 2 no 3 st., 135 m2
Jūrmala, Melluži
270 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 6 st., 140 m2
Rīga, Klusais centrs
500 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 2 no 3 st., 235 m2
Rīga, Klusais centrs
2 850 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 42 m2
Rīga, Centrs
800 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu