+371 6736 5555

Āgenskalna “pērle” – renovēts namīpašums ar bagātu vēsturi

  • Atjaunotā projekta ēka, kas atrodas Mazā Nometņu ielā 17A un kurā iegādei tiek piedāvāti mūsdienīgi dzīvokļi, ir viena no Āgenskalna koka arhitektūras "pērlēm", kas savu pilno ēkas rekonstrukciju piedzīvoja 2019. gadā. Taču šīs koka ēkas vēsturiskās vēsmas meklējamas tālajā 1910. gadā, kad ēka tika celta. Lai arī ēka nav iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, tā atrodas aizsargājamās apbūves teritorijā, kur koka apbūvei piešķirts saglabājamās apbūves statuss.


Dzīvojamā ēka atrodas Pārdaugavā – priekšpilsētā ar bagātu un interesantu vēsturi. Pirmo guļbūvju celtniecība un to straujā izaugsme, 1812. gada traģēdija, kad priekšpilsētas tika nodedzinātas, sekojošais klasicisma laiks un mūra ēku būvniecības aizlieguma atcelšana – tā ir tikai daļa no vēsturiskajiem notikumiem, kas skāruši visu Rīgas priekšpilsētu arhitektūru.

 

Zemes gabalā Mazā Nometņu ielā 17A viena ēka izvietota paralēli ielai, bet otra atradās zemes gabala dziļumā. Pārējā zemes gabala teritorija nebija apbūvēta, taču 20. gadsimta sākumā tajā atradās vēl divas ēkas – šķūnis un saimniecības ēka. Mazās Nometņu ielas otrā pusē atradās gan divstāvu koka dzīvojamās ēkas, gan četrstāvu mūra īres nami, taču blakus namam Mazā Nometņu ielā 17A atrodas tāda paša augstuma, materiāla un apjoma ēkas, kas liecina, ka ielas ainava laika gaitā nav pārveidota un saglabājusi savu viengabalainību un koptēlu.

 

Lai arī ēka celta 20. gadsimta sākumā, nama un pagalma vēsture Rīgas būvvaldes arhīvā sākas tikai no 1929. gada, kas nozīmē, ka nav dokumentēts ēkas celšanas laiks un projekta autors. 1929. gadā ēku un zemes gabala īpašniece bija Paulīne Ozols. Interesanti, ka 1931. gadā būvvaldē tika saskaņots projekts “Gaļas žāvētavas un sālītavas ierīkošana koka nama velvētajā pagrabā”. Atbildīgais par būvprojektu bija O. Stange. Savukārt 1936. gadā zemes gabala īpašniece Paulīne Ozols iesniedza lūgumu atļaut atvērt ēdamo tauku kausētavu. Lūgumā viņa minēja, ka uzņēmumā strādās ģimenes locekļi un viņu piederīgie. Ražotne atradās ielas mājas pagraba daļā.

 

Ēka pie ielas savu sākotnējo telpisko uzbūvi zināmā mērā ir saglabājusi. Telpiskā struktūra ir vienkārša – pie centrā esošas kāpņu telpas atrodas dzīvokļi. Apjomā zināmu bagatinājumu dod centrā esošais trīsstūra frontons. Lai gan ēkas telpiskā uzbūve nav uzskatāma par vērtību, kas būtu īpaši jārespektē vai jāsaglabā, ārējais veidols uzskatāms par noteiktu vērtību un tika atzīts par saglabājamu. Tam ir arī liela nozīme apkārtējās kultūrvēsturiskās vides kontekstā.

 

Ēkas galvenā fasāde ir raksturīgs jūgendstila estētikas iemiesojums koka arhitektūrā. Fasādes arhitektoniskajā struktūrā veiksmīgi iekļautas filigrānas dekoratīvās detaļas, kuras pašas par sevi ir vienkāršas, bet kopumā rada bagātīgu māksliniecisko risinājumu. Mākslinieciski izveidota ir arī ēkas centrālā daļa, kurā atrodas mūra kāpņu telpas siena. Kopumā ēkas ielas fasādes arhitektoniski mākslinieciskais risinājums ir bagātīgs, tā mākslinieciskais izteiksmīgums ir panākts ar vienkāršiem līdzekļiem, kas raksturo sava laika gaumi un arhitektūras izpratni.

 

Nama arhitektoniski mākslinieciskais risinājums ir raksturīgs Pārdaugavai kopumā, un šāda veida apbūve kā būvtips sastopama bieži. Mājas plānojums no stilistiskā viedokļa bija raksturīgs sava laika strādnieku mājokļiem, kur mazi dzīvoklīši grupējas ap kāpņu telpu, bet kopējās labierīcības bija kāpņu telpā.

 

Šobrīd Mazās Nometņu ielas nams izceļas uz citu fona, jo ir prasmīgi restaurēts. Trīsstāvu ēkā ir astoņi divistabu un divi četristabu dzīvokļi, kuros ir mūsdienīgs plānojums. Dzīvokļi pieejami platībā no 42 līdz 83 kvadrātmetriem, un tie tiek piedāvāti ar pilnu apdari. Mājokļi renovētajā projektā piemēroti cilvēkiem, kas spēj novērtēt Āgenskalna koka arhitektūru un kuriem ir svarīga ērta vide Rīgas centra tuvumā. Projekta apkārtnē pieejama ikdienā nepieciešamā infrastruktūra, savukārt dažu minūšu gājiena attālumā atrodas Māras dīķis un gleznainais Arkādijas parks, kurā var atpūsties no ikdienas steigas. Projekts nodots ekspluatācijā 2020. gada septembrī.

 

Plašāka informācija par renovēto projektu pieejama “ARCO REAL ESTATE” mājas lapā – www.arcoreal.lv/agenskalns.

 

Sagatavoja:

Dainis Guks
Mārketinga un sabiedrisko

attiecību vadītājs


15.02.2021.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod māju
5 ist., 2 no 3 st., 135 m2
Jūrmala, Melluži
270 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 6 st., 140 m2
Rīga, Klusais centrs
500 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 2 no 3 st., 235 m2
Rīga, Klusais centrs
2 850 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 42 m2
Rīga, Centrs
800 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu