+371 6736 5555

"Rīgas Vārti" būs projekta attīstītāja vizītkarte

  • Ko īpašu piedāvā Salaspils jaunais projekts "Rīgas Vārti"? Cik lieliem ir jābūt jaunas ģimenes ieņēmumiem, lai tā varētu iegādāties dzīvokli jaunajā projektā? Šos un citus jautājumus žurnāls "Kvadrātmetrs" un portāls "Varianti.lv" apspriež ar Ievu Jansoni, "ARCO REAL ESTATE" valdes locekli un Pārdošanas nodaļas vadītāju.


- Šoruden "ARCO REAL ESTATE" paziņoja, ka nodarbosies ar Latvijas uzņēmēju uzbūvētā Salaspils projekta "Rīgas Vārti" pārdošanu. Vai tas varētu liecināt, ka attīstītāji dod priekšroku sadarbībai ar klasiskajiem brokeriem, nevis veido paši savas pārdošanas nodaļas?

- No vienas puses, pircēju piesaistīšanai vairums nekustamo īpašumu attīstītāju Latvijā sadarbojas ar starpniekiem; no otras puses, – mūsu sadarbībai ar Salaspils projektu ir cita vēsture. Un tā neļauj izdarīt kādus vispārīgus secinājumus. Pirms gada uzņēmumu "ARCO REAL ESTATE" uzrunāja divi Latvijas uzņēmēji, kuriem bija pieredze komercēku un privātmāju būvniecībā. Viņi izsolē bija iegādājušies nepabeigtas ēkas karkasu Salaspilī. Tā kā līdz šim viņiem nebija pieredzes daudzdzīvokļu māju attīstīšanā, viņi rīkojās viedi un tālredzīgi – jautāja padomu tiem, kuri labi pārzina pircēju vajadzības. Mēs kopā ar viņiem pavadījām desmitiem stundu, saskaņojot topošā jaunā projekta dzīvokļu plānojumus un apspriežot detaļas, kas ēkā īstenojams, lai piesaistītu potenciālo pircēju uzmanību. Tādējādi projekta "Rīgas Vārti" īpašnieki soli pa solim sarunu gaitā ar "ARCO REAL ESTATE" speciālistiem pieņēma lēmumu, ka netirgos dzīvokļus pašu spēkiem, bet uzticēs to mums, profesionālai pārdevēju komandai.

- Kā jūs īsumā raksturotu projektu "Rīgas Vārti", kurā dzīvokļu rezervācija sākta jau septembrī?

- Tas ir tipisks un tajā pašā laikā arī unikāls ekonomiskās klases produkts, kas atbilst potenciālo pircēju pieprasījumam un maksātspējai. Dzīvokļu ar pilno apdari cenas sākas no 1 225 līdz 1 400 eiro par kvadrātmetru. Šādu konkurētspējīgu cenu, kas šobrīd ir samērā liels retums, mums izdevās sasniegt galvenokārt tādēļ, ka ēkas karkass jau bija un tā nebija jābūvē no nulles.

Projekts "Rīgas Vārti" atbilst daudziem kritērijiem, kas ir būtiski svarīgi potenciālajiem pircējiem: tas atrodas tuvu Rīgas robežai, zaļajā zonā un vietā ar labi attīstītu infrastruktūru. Tā ir liela priekšrocība ekonomiskās klases dzīvokļu segmentā. Salaspils atrodas ārpus Rīgas un vienlaikus pie tās robežas. No daudziem mikrorajoniem līdz Rīgas centram ir jābrauc ilgāk nekā no šejienes. To simboliski apliecina arī projekta nosaukums – "Rīgas Vārti".

 

Bezkaislīgā skaitļu valodā tas ir: "Rīgas Vārti" ir piecstāvu ēka ar 93 dzīvokļiem. Tie ir divu, trīs un četru istabu dzīvokļi (to platības no 38 līdz 118 kvadrātmetriem). Pircēji saņems pilnīgi izremontētu dzīvokļu atslēgas.

 

- Kad tas notiks?

- Būvniecības darbi tika uzsākti rudenī. Ēku plānots nodot ekspluatācijā 2021. gada 1. septembrī. Iespējams, ka izdosies pabeigt būvniecību un visus remontdarbus ātrāk. Projekts "Rīgas Vārti" ir tā īpašnieku pirmais dzīvojamais projekts. Un, ja ieskatāmies nākotnē, viņi vēlas redzēt šo projektu kā savu vizītkarti. Tādēļ ēkā tiek ieviesti augstākas kvalitātes risinājumi, nekā tas ierasts ekonomiskās klases segmentā. To var vērtēt no funkcionālajiem aspektiem, arī no izmantoto apdares materiālu kvalitātes viedokļa, teiksim, logi,– tiks uzstādīti dārgākie pakešu logi ar trīs stikla loksnēm, kas nodrošina augstu trokšņa izolācijas līmeni un zemu siltuma zudumu. Mēs veidojam energoefektīvu ēku. Tas ir svarīgs faktors bankām, kas kreditē pirkumus un kas pirms kredīta izsniegšanas izvērtē katru projekta detaļu.

- Kā norit "Rīgas Vārti" dzīvokļu rezervācija un pirkšana?

- Pirkšanas process norit trīs posmos. Pirmais posms – iepriekšējā rezervācija: klients veic iemaksu 500 eiro apmērā par dzīvokli, ko ir noskatījis. Tas dod viņam garantiju, ka konkrētais dzīvoklis kādu laiku netiks piedāvāts pārdošanai citiem interesentiem. Ja klientam dzīvokļa iegādei ir nepieciešams hipotekārais kredīts, viņš vēršas bankā, lai uzzinātu kredīta apmēru un tā saņemšanas iespējas. Tikai pēc tam, kad banka ir apstiprinājusi kredīta piešķiršanu, mēs uzsākam rezervācijas nākamo posmu. Dzīvokļa pircējs pārskaita projekta attīstītājam 10 % no izvēlētā dzīvokļa cenas. Un tikai 2021. gada pirmajā pusgadā, kad ēku nodos ekspluatācijā un to reģistrēs zemesgrāmatā, tiks parakstīts pirkuma līgums un veikta pilna apmaksa.

- Cik daudz ir jāpelna jaunai ģimenei, kurā ir divi cilvēki, lai varētu saņemt hipotekāro kredītu dzīvokļa iegādei ekonomiskās klases projektā?

- Vismaz 1 500 – 1 600 eiro mēnesī. Šis gan ir nosacīts cipars. Viss ir atkarīgs no tā, kādu dzīvokli viņi vēlas pirkt – 25 kvadrātmetrus lielu studio tipa dzīvokli vai trīsistabu dzīvokli, kas maksā vairāk par 100 000 eiro. Aizdevumu dzīvoklim 25 kvadrātmetru platībā viņi, iespējams, saņems, bet kā tur varēs dzīvot ģimene, kurai tuvākajā laikā varētu būt pieaugums? Izvērtējot nākotnes vajadzības, tiek meklēti lielāki dzīvokļi, kuru iegādei bankas finansējumu nereti atsaka. Tā iemesls: potenciālo aizņēmēju reālā maksātspēja ir nepietiekama visu bankas prasību izpildīšanai. 2020. gadā finanšu iestādes ir samērā piesardzīgas, risinot jautājumu par kredītu izsniegšanu. Jau pirms gada rakstīju, ka bankām joprojām ir galvenā loma jaunu dzīvokļu pārdošanā. Jauno projektu dzīvokļu pircēji ir tie, kam visbiežāk ir vajadzīgs hipotekārais kredīts dzīvokļa iegādei. Gados jaunākiem klientiem kredīts vajadzīgs 80 – 85 % gadījumu.

- Vai "Rīgas Vārti" ir viens no pēdējiem projektiem ar tik izdevīgām cenām?

- Domāju, ka jā. Kā jau minēju iepriekš, sasniegt tik demokrātisku cenu šajā projektā ļāva tā ilgā vēsture – tam jau bija daļēji uzbūvēts ēkas karkass. Ir neiespējami lēti uzbūvēt analogu konstrukciju no nulles. Būvniecības izmaksas šobrīd ir augstas. Projektā ir jāierēķina arī investoru peļņas daļa. Pieskaitāmas arī finansējuma izmaksas: par savu naudu reti tiek būvēts, ja vien neesat liela uzņēmumu grupa. Kopumā situācija ar jauno projektu finansēšanu ir diezgan sarežģīta, un arī naudas resursu izmaksas kļūst aizvien dārgākas. Ar projektu "Rīgas Vārti" mēs uzrunājām vairākas Latvijas klasiskās bankas, un visas mums teica: "Cik labs produkts!" Bet naudu neviena neiedeva. Tādējādi būvniecībai nepieciešamos līdzekļus 60 % apmērā nācās atrast, izmantojot pūļa finansējuma platformu "EstateGuru".


16.10.2020.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 5 st., 46 m2
Rīga, Centrs
400 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
1 ist., 3 no 5 st., 32 m2
Rīga, Centrs
350 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 2 no 4 st., 88 m2
Rīga, Teika
240 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 5 st., 53 m2
Rīga, Teika
69 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu