+371 6736 5555

Nekustamo īpašumu vērtētāji pielāgojas klientam un ārkārtējai situācijai

  • Laikā, kad Covid-19 izplatība ietekmējusi vairākas nozares, daudzu cilvēku ikdiena ir mainījusies. Tas attiecināms arī uz nekustamo īpašumu tirgus dalībniekiem, un vieni no tiem ir vērtētāji. Kā ārkārtas situācija ietekmējusi vērtētāju darbu un kādas izmaiņas ir ieviesusi vērtējumu veikšanā, to aicinājām pastāstīt uzņēmuma “ArcoRealEstate” sertificētai vērtētāja asistentei Janīnai Dumarānei.


Kā ārkārtējā situācija ir ietekmējusi tavu ikdienas darbu un darba apjomu kopumā?

 

Ārkārtējā situācija kopumā rada gan pozitīvu, gan negatīvu ietekmi. Viennozīmīgi uz šo jautājumu nevaru atbildēt. Negatīvā ietekme galvenokārt ir saistīta ar darba apjoma samazinājumu un papildu tirgus datu analīzi, jo nekustamo īpašumu tirgus nākotnē saistībā ar Covid-19 ietekmi uz ekonomiku ir grūti prognozējams. Savukārt pozitīvā ietekme - darbs no mājām un racionālāka laika plānošana.

 

Kā ir mainījusies komunikācija ar klientiem gan praktiskā, gan emocionālā ziņā?

 

Es teiktu, ka tā kopumā nav mainījusies. Komunikācija notiek tāpat kā līdz šim, taču pirms došanās apskatīt īpašumus, es noteikti sazinos ar klientu un pajautāju, vai ar veselību viss ir labi.

 

Vai nekustamo īpašumu ir iespējams novērtēt bez objekta apsekošanas klātienē?

 

Diemžēl nē, jo objekta apskate dabā ir vērtējuma atskaites būtiska sastāvdaļa. Apskates brīdī vērtētājs vizuāli novērtē īpašuma tehnisko stāvokli, apdares materiālus, novietojumu un piekļuvi īpašumam.

 

Kādus piesardzības pasākumus tu ievēro, apmeklējot novērtējamo objektu?

 

Galvenokārt izmantoju cimdus, bahilas un sejas masku.

 

Kuram īpašuma veidam vērtēšana šobrīd ir pieprasīta visvairāk?

 

Pārsvarā vērtējums tiek pasūtīts dzīvokļu, privātmāju un privātapbūves zemes novērtēšanai.

 

Vai ir tāds segments, kura vērtēšana praktiski vairs nenotiek? Kurš segments tas ir un kāpēc?

 

Šāda segmenta īsti nav. Minēšu dažus nekustamo īpašumu segmentus, kuros vērtēšanas pakalpojumi ir mazāk pieprasīti. Tie ir saistīti ar viesmīlības un pakalpojumu sniegšanu, piemēram, viesnīcas, viesu mājas, biroji un tirdzniecības centri. Te gan jāpiebilst, ka arī pirms pandēmijas sākšanās nekustamo īpašumu vērtēšana šim segmentam nebija gana pieprasīta. Pieļauju, ka noteicošais faktors ir pandēmijas stingrie ierobežojumi, piemēram, viesnīcu slēgšana, kā arī iedzīvotāju izolēšanās un neziņa par vīrusa izplatības situācijas izmaiņām.

 

Vai, tavuprāt, iespējamās cenu svārstības nekustamo īpašumu tirgū atsauksies arī uz vērtējuma izmaksām?

 

Cenu svārstības nekustamo īpašumu tirgū varētu radīt gan pieaugumu, gan arī samazinājumu pēc konkrētu īpašumu vērtēšanas pakalpojumiem. Šobrīd viennozīmīgi grūti atbildēt, kā tas ietekmēs cenu. Vērtējumu skaits ir nedaudz sarucis, bet vērtējuma izmaksas nav mainījušās. Taču jāatzīst, ka līdzīga situācija ir arī citās nozarēs, kur pakalpojumu cenas nav mainījušās. Kā piemēru varu minēt pārtikas produktu tirdzniecību.

 

Kādam nolūkam cilvēki šobrīd visbiežāk pasūta nekustamo īpašumu vērtējumus?

 

Šobrīd nekustamo īpašumu vērtējumus visbiežāk pasūta aizdevuma nodrošinājumam, kā arī pirkuma un pārdošanas summas noteikšanai. Šāda situācija bija arī pirms ārkārtējās situācijas pasludināšanas.

 

Vai ir vēl kādi gadījumi, kad vērtējums ir nepieciešams? Kādi tie ir?

 

Nekustamā īpašuma vērtējumu pasūta arī finanšu atskaišu un grāmatvedības vajadzībām, tiesas procesam (uzņēmuma sadalei, šķiršanās lietām u.c.), investoru piesaistei, ieguldījumam uzņēmuma pamatkapitālā, uzturēšanās atļauju noformēšanai (iesniegšanai pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē), piespiedu atsavināšanai sabiedrības vajadzībām vai tiesvedības gadījumā.

 

Ko Tu ieteiktu tiem, kuri dažādu apstākļu dēļ ir atlikuši vērtēšanu un gaida ārkārtējās situācijas beigas?

 

Konkrētu ieteikumu sniegt nevarēšu, jo tā ir katra klienta brīva izvēle un man kā pakalpojuma sniedzējam ir atbilstoši jārīkojas.


14.05.2020.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod māju
3 ist., 1 st., 120 m2
Limbažu novads, Skulte
46 800 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu