+371 6736 5555

Nekustamo īpašumu starpnieku reģistrs: plusi un mīnusi

  • Kādas izmaiņas prognozējat līdz ar reģistra ieviešanu? Vai situācija varētu uzlaboties? Varbūt likumā ir kādi trūkumi, kas vēl būtu jāuzlabo? Uz portāla "DELFI.LV" jautājumiem par nekustamo īpašumu starpnieku reģistru atbild "ARCO REAL ESTATE" valdes priekšēdētājs Aigars Šmits un pārdošanas nodaļas vadītāja Ieva Jansone.


Aigars Šmits, "ARCO REAL ESTATE" valdes priekšsēdētājs:

 

"Izmaiņas Latvijas nekustamo īpašumu starpnieku jomā bija ļoti nepieciešamas un gaidītas, tādēļ kopumā tās vērtēju pozitīvi, tajā pat laikā neslēpšu savu neizpratni par izsludinātā likuma redakciju, jo tā būtībā ir vājāka nekā tā, ko savulaik iepriekšējā Saeimā piedāvāja Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija. Likumā nekustamo īpašumu mākleriem diemžēl nav iekļautas to izglītības, kompetenču un kvalifikācijas prasību, kādas vēlējās asociācija, tā vietā likuma centrālais jautājums ir saistīts vienīgi ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu. Asociācija jau pirms vairāk nekā diviem gadiem vairākās Saeimas komisijās iesniedza šim likumam alternatīvu projektu, kurā bija iekļautas prasības mākleru izglītībai, kompetencei un prasmēm. Taču tagad tiek piedāvāta vienkārša reģistrācija Ekonomikas ministrijas uzturētā reģistrā un tajā reģistrētiem starpniekiem noteikta obligāta civiltiesiskā apdrošināšana. Vēlējāmies, lai nekustamo īpašumu starpniekiem būtu augsta izglītības, kompetenču prasību latiņa un tādējādi viņiem varētu uzticēties ne tikai valsts, bet jebkurš klients, kurš vēlas pirkt vai pārdot nekustamo īpašumu, bet pretī saņēmām prasību par formālu starpnieku reģistrāciju. Līdz ar to uzskatu, ka jomas pilnvērtīgai sakārtošanai vēl jāiegulda liels darbs, kas balstīsies atziņā, ka mākleriem jābūt izglītotiem nozares speciālistiem. Pēc esošās likuma redakcijas sanāk, ka par starpnieku var kļūt ikviens, kas izpilda Starpnieku likumā iekļautās prasības un kam nav specifisku zināšanu."

 

Ieva Jansone, "ARCO REAL ESTATE" valdes locekle un pārdošanas nodaļas vadītāja:

 

"Manuprāt, ietekme būs divējāda - gan pozitīva, gan negatīva. Pozitīva tā būs no sabiedrības viedokļa un profesionālo kompāniju puses, jo Starpnieku likums tiešām varētu būt veids, kā izskaust vai mazināt neprofesionālu darbību no nekustamo īpašumu tirgus. Negatīva ietekme varētu būt vērojama pašu profesionāļu vidū, jo pēdējos gados arvien vairāk profesionāļu darbs tiek apgrūtināts ar dažādām likuma prasībām, piemēram, ar datu aizsardzības regulu, klientu izpēti, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu identificēšanu. Tuvākajā laikā gaidāmas arī grandiozas izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa režīmā strādājošiem speciālistiem, jo šīs nodokļu politikas reformas liks no jauna meklēt jaunus risinājumus savas darbības pārstrukturizēšanai. Tāpat reģistrētiem starpniekiem jārēķinās ar jauniem izdevumiem, ko paredz jaunais likums, proti, reģistrācijas maksa un obligātā civiltiesiskā apdrošināšana. Ļoti ceru, ka arī pēc šīm izmaiņām nākotnē kāds izvēlēsies šo jau tā sarežģīto profesiju."

 


19.10.2020.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 1 no 3 st., 45 m2
Rīga, Vecrīga
590 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 2 no 4 st., 211 m2
Rīga, Klīversala
1 850 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
164 m2
Rīga, Ķengarags
1 312 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Centrs
2 500 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu