+371 6736 5555

M. Miezītis: Viesstrādnieku īpatsvara palielināšanās īres tirgu neietekmē

  • Uz ziņu portāla "Delfi.lv" redaktores Olgas Petrovas jautājumiem atbild "ARCO REAL ESTATE" īres nodaļas nekustamo īpašumu aģents Mārtiņš Miezītis.


- Viesstrādnieku īpatsvars Latvijā kļūst arvien lielāks. Kā, Jūsuprāt, viņi ietekmē īres tirgu?

 

Viesstrādnieku īpatsvara palielināšanās, pēc manām domām, īres tirgu neietekmē, tā kā šie iebraucēji pārsvarā izvēlas dzīvokļus par īres maksu, kas nepārsniedz 400 eiro (plus komunālie maksājumi). Šajā cenu kategorijā pēc īres dzīvokļiem ir liels pieprasījums, līdz ar to īpašnieki arvien rūpīgāk izvēlas īrniekus, priekšroku dodod vietējiem iedzīvotājiem vai ārvalstu studentiem. Protams, īres tirgū novēroti arī izņēmumi.

 

- Vai taisnība, ka īres dzīvokļu piedāvājums kopumā ir mazs, bet cenas, reaģējot uz pieaugošo pieprasījumu, attiecīgi pieaug, savukārt sludinājumu skatījumu skaits stundas laikā pārsniedz simtus? Sanāk, ka šie viesstrādnieki ir vietējo iedzīvotāju tiešie konkurenti, kuri savām vajadzībām meklē dzīvokļus?

 

Īres dzīvokļu piedāvājums kopumā ir pietiekams, ja neskaita jau minēto ekonomisko segmentu, kurā dzīvokļi tiek izīrēti pat dažu stundu laikā. Bez šaubām, pieaugot pieprasījumam, varētu palielināties arī īres maksas, taču ikdienā šādu tendenci nenovēroju. Kvalitatīviem dzīvokļiem īres cenas nemainās, savukārt nolietotiem dzīvokļiem – pat samazinās.

 

- Kādi īres mājokļi šobrīd ir vispieprasītākie iebraucēju lokā? Kādos rajonos, kādas īres maksas, nosacījumi utt.? Varbūt varat nosaukt kādus piemērus?

 

Iebraucējus var dalīt divās daļās: viesstrādnieki, kas meklē lētas dzīvojamās platības, un maksātspējīgi studenti no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Ņemot vērā atšķirīgo maksātspēju, atšķiras arī šo grupu pieprasījums. Ja viesstrādniekiem nav īpašu prasību pret mājokļa atrašānās vietu, apkārtējo vidi un infrastruktūru, tad studenti ir izvēlīgāki – dzīvokļus viņi rūpīgi izvēlas ne tikai pēc tā kvalitātes, bet arī pēc atrašanās vietas. Ja analizējam īres maksas, tad, kā minēju, viesstrādniekus interesē pēc iespējas lētāki varianti, savukārt studenti, apvienojoties un dalot dzīvestelpu, katrs spēj maksāt no 300 eiro mēnesī (plus komunālos maksājumus) un īrēt lielus dzīvokļus Rīgas centrā, kas ir īpaši iecienīta vieta šīs auditorijas lokā.

 

Būtiski piebilst, ka viesstrādnieki ir priecīgi, ja izīrētāji ar viņiem nolemj sadarboties, jo, kā minēju, priekšroka pārsvarā tiek dota vietējiem iedzīvotājiem vai ārvalstu studentiem no Eiropas.

 

- Kādas tendences pēdējo gadu laikā tiek novērotas īres tirgū?    

      

Īrnieki arvien vairāk sāk apzināties lietu patieso vērtību, tādēļ par kvalitatīviem dzīvokļiem ir gatavi maksāt atbilstošu īres maksu. Par citām tendencēm runājot, jāatzīst, ka pēdējo gadu laikā īres tirgū būtiskas pārmaiņas nav notikušas, tas joprojām ir aktīvs un stabils. Jāuzsver, ka pēdējā laikā ir pieaugusi izīrētāju loma, jo savus īpašumus viņi izīrē nevis pirmajam kandidātam, bet sev tīkamākajam īrniekam, kas pirms darījuma noformēšanas tiek rūpīgi izpētīts.

 

- Kādas ir nākotnes prognozes?

 

Kamēr netiks pieņemts jauns īres likums, būtiskas izmaiņas, tāpat ka līdz šim, īres tirgū nenotiks. Ja stāsies spēkā jaunais īres likums, prognozēju šī segmenta investoru skaita pieaugumu, kas daļēji risinās arī ierobežoto piedāvājumu. Bet pagaidām nekustamo īpašumu tirgū, neskatoties uz iedzīvotāju nepietiekamo maksātspēju, prioritāte, bez šaubām, ir mājokļu tirdzniecība.

 

Sagatavoja:

Dainis Guks

Mārketinga un sabiedrisko
attiecību vadītājs


13.02.2020.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 4 st., 67 m2
Rīga, Ziepniekkalns
146 500 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
30000 m2
Olaines novads, Stūnīši
120 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 3 st., 98 m2
Rīga, Āgenskalns
131 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 21 no 24 st., 110 m2
Rīga, Purvciems
210 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu