+371 6736 5555

Edgars Dargis: Īrnieki apzinās īres tirgus cenas un par kvalitāti ir gatavi maksāt

  • Uz portāla “Tvnet.lv” jautājumiem atbild “ARCO REAL ESTATE” īres nodaļas nekustamo īpašumu aģents Edgars Dargis.


- Kādi ir pieprasītākie mājokļi Rīgā?

 

Pieprasītākie īres dzīvokļi Rīgā šobrīd ir mūsdienīgi iekārtoti un salīdzinoši nelielas platības 2 – 3 istabu mājokļi, kuru īres maksa ir robežās no 450 līdz 650 EUR (plus komunālie maksājumi). Klientu izvēli būtiski ietekmē arī dzīvokļa atrašanās vieta un citi ne mazāk būtiski aspekti.

 

- Vai īres cenas un mājokļu kvalitāte, kā arī pieprasījuma/piedāvājuma attiecība ir līdzsvarā?

 

Lai atspoguļotu patieso kopbildi šī brīža tirgū, pavisam korekti atbildēt uz šo jautājumu ir ļoti sarežģīti, tomēr, manuprāt, situācija cenas un kvalitātes ziņā pamazām sāk uzlaboties: daudzi īpašnieki paši apzinās, ka dzīvokļos jāveic uzlabojumi, lai palielinātu mājokļu atbilstību tirgus pieprasījumam, savukārt citi īpašnieki, ņemot vērā “ARCO REAL ESTATE” ieteikumus, nosaka atbilstošu īres cenu, kas sekmē īrnieku piemeklēšanu. Pēc manām domām, šobrīd situācija ir līdzsvarā, jo arī īrnieki apzinās īres tirgus cenas un par kvalitāti ir gatavi maksāt.

 

- Ja iespējams, raksturojiet, lūdzu, kāds ir "vidējais īrnieks". Varbūt ir kādas kategorijas, kurām mājokli izīrē nelabprāt, piemēram, ģimenēm ar bērniem, dzīvniekmīļiem, studentiem?

 

Raksturot “vidējo īrnieku” nav iespējams, jo katram nekustamo īpašumu starpniekam ir savs klientu loks, ar ko ikdienā strādā. Viss, protams, atkarīgs no īpašuma, bet lielākoties tiek meklēts maksātspējīgs īrnieks, par kuru nerodas šaubas, ka, beidzoties īres līguma termiņa, viņš dzīvokli neatstātu sliktākā stāvoklī, nekā tas sākotnēji nodots īrniekam. Ņemot vērā manu personīgo pieredzi, mans “vidējais īrnieks” ir 25 – 35 gadus vecs Eiropas Savienības pilsonis, kas strādā Latvijā un dzīvokli labprāt īrē viens vai pārī.

 

- Ko Rīgā ir vieglāk atrast - labu īrnieku vai labu dzīvokli? Jebšu saistībā ar novecojošo īres likumu - kādi ir biežākie sarežģījumi, ar ko nākas sastapties abām pusēm - gan īrniekiem, gan izīrētājiem?

 

Pēc manām domām, var atrast abus vienlīdz labi. Saistībā ar novecojušo īres likumu vienīgie sarežģījumi, manuprāt, ir mājokļu attīstītājiem, kuri nevēlas būvēt īres dzīvokļu namus, kamēr nav sakārtots likums un kamēr netiek aizstāvētas viņu intereses pret negodprātīgiem īrniekiem. Jāatzīst, ka ļoti reti sastopamies ar šāda veida situācijām, kad īrnieki ļaunprātīgi izmanto īres likumu, lai nemaksātu. Tas visdrīzāk saistīts ar to, ka ļoti rūpīgi izvērtējam klientus, ar kuriem tiek slēgti īres līgumi, lai īpašniekiem mājokļa izīrēšanas procesā radītu tikai pozitīvas emocijas.

 

- Lūgums sniegt vērtējumu par kopējo situāciju tirgū un prognozēm, kā īres cenas varētu mainīties turpmāk. Kas varētu būt ietekmējošie faktori?

 

Šī brīža īres tirgus situācija ir stabila, līdz ar to nav pamata prognozēm par būtiskām pārmaiņām, kas ietekmētu īres cenas. Tirgus cena pieaug atbilstoši pieprasījumam, kas, kā ierasts, palielinās laika posmā no vasaras sākuma līdz septembra beigām. Pieprasījuma pieaugumu šajā laika posmā būtiski ietekmē tūristu masas un ārvalstu studenti, kas intensīvi meklē īres dzīvokļus studiju laikam.

 

Sagatavoja:

Dainis Guks

Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītājs


03.03.2020.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Centrs
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu