+371 6736 5555

ARCO REAL ESTATE gads jauno projektu segmentā

  • Uz portāla "Varianti.lv" jautājumiem atbild "ARCO REAL ESTATE" valdes locekle un pārdošanas nodaļas vadītaja Ieva Janosne.


- Kādos projektos jūsu uzņēmums tirgoja dzīvokļus?

 

"ARCO REAL ESTATE" 2020. gadā ekskluzīvi veica pārdošanu šādos jaunajos projektos:  “Liepziedi” un “Tuvidi” (attīstītājs SIA "Estera Developmen), "Bišumuiža" un "Podnieki" (attīstītājs SIA "EfTEN Capital"), "Rīgas Vārti" (attīstītājs  SIA "Interbau"), Mazā nometņu iela 17a (attīstītajs SIA "Mazā nometne").

 

- Kā jūs vērtējat pārdošanas darījumus, to skaitu 2020. gadā? Vai jūs esat apmierināti vai gaidījāt ko vairāk?

 

Protams, 2020. gada ārkārtējie apstākļi ieviesa korekcijas prognozētajos pārdošanas plānos, tomēr ar rezultātu esam apmierināti, jo veiksmīgi tika pabeigta projekta “Tuvidi” realizācija, arī projekta “Bišumuiža” dzīvokļu pārdošana ir finiša taisnē, jo projektā palikuši pēdējie četri dzīvokļi. Arī par pārējos projektos esošajiem dzīvokļiem interese saglabājās, kā rezultātā ir veikts liels skaits rezervāciju. Projektā “Podnieki” ir rezervēti 53 % no visiem dzīvokļiem, "Liepziedos" – 35 %, savukārt Salaspils projektā "Rīgas Vārti", uzsākot rezervāciju tikai septembrī, rezervēti jau astoņi dzīvokļi.

 

- Kādi dzīvokļi tika pirkti vislabāk? Cik maksāja visdārgākais jūsu pārdotais budžeta klases dzīvoklis jaunbūvē un kāda bija pirkuma vidējā vērtība?

 

Lai arī ekonomiskās klases segmentā vienmēr populārākie ir bijuši divu un trīs istabu dzīvokļi, mūsu pārstāvētajos projektos 2020. gadā pastiprinātu interesi izraisīja tieši mazie dzīvokļi, piemēram, projektā “Liepziedi” no 60 rezervētajiem dzīvokļiem 22 ir vienistabas mājokļi platībā zem 30 kvadrātmetriem. Pieprasīti bija arī četristabu dzīvokļi – projektā “Podnieki” tie pircēju vidū bija populārākie. Visdārgāk pārdotie mājokļi 2020. gadā ir bijuši četristabu dzīvokļi projektā "Bišumuiža", kur darījumu summas bija robežās no 175 000 – 200 000 eiro. Tomēr jāatzīst, ka šos pirkumus pieskaitīt budžeta klasei īsti nevar, lai gan tiek piedāvāti ekonomiskā segmenta ietvaros. Konkurētspējīga kvadrātmetra cena 2020. gadā mūsu piedāvātajos projektos vidēji bija cenu amplitūdā no 1 400 – 1 650 EUR/m².

 

– Kāda situācija veidojās ar dzīvokļu cenām jūsu projektos? Vai bija atlaides?

 

Cenas visa gada garumā turējās stabilā pozīcijā, pieprasītākajām dzīvokļu vienībām cenas nedaudz tika koriģētas uz augšu, un tos pircējus, kas veica pirkumus šogad, var uzskatīt par ieguvējiem, jo tika plānota lielāka cenu korekcija uz augšu. Atlaides dažām dzīvokļu vienībām vairāk tika izmantotas mārketinga pasākumu ietvaros, bet kopumā varu teikt, ka dzīvokļu cenām atlaides 2020. gadā netika piemērotas.

 

- Kas ir dzīvokļu pircēji jūsu jaunajos projektos? Kuras ekonomikas nozares pārstāvji?

 

Mūsu projektu pircēji ir Rīgas un Rīgas apkārtnes iedzīvotāji vecuma grupā no 30 līdz 55 gadiem, ar vidējiem un vidēji augstiem ienākumiem, jaunas ģimenes, uzņēmēji, speciālisti un cilvēki, kas piekopj aktīvu dzīvesveidu un kam ir prasības pēc augsta dzīves komforta. Nav izteikta ekonomikas nozare, dzīvokļus iegādājas ļoti dažādu profesiju un nozaru pārstāvji.

 

- Cik liela darījumu daļa tiek veikta, izmantojot hipotekāro kredītu?

 

Vairāk nekā divas trešdaļas no visiem pircējiem objektu iegādei izmanto hipotekāro kredītu, tāpēc, jau uzsākot projektu realizāciju, attīstītājiem jāpārliecinās, ka objektu cenas no banku puses tiks akceptētas.

 

- Kādas, jūsuprāt, varētu būt jauno budžeta klases dzīvokļu perspektīvas nākamajā gadā? Kas notiks ar cenām?

 

Šajā segmentā mājokļi ir ļoti pieprasīti un, domāju, piedāvājums vēl ilgi nevarēs apmierināt pieprasījumu. Šobrīd aktuālāks ir jautājums, kas notiks ar Latvijas iedzīvotāju maksātspēju un banku politiku attiecībā uz budžeta klases mājokļu būvniecības finansēšanu: ja uzņēmējiem paaugstinās celtniecības izmaksas un nauda jāaizņemas nevis bankās, bet jāmeklē citas investīcijas, bieži vien var tikt pieņemts lēmums atteikties no objektu realizācijas, kas noteikti samazinās piedāvājumu, līdz ar to arī izraisīs piedāvāto mājokļu cenu pieaugumu.

 

- Kādus jaunos dzīvojamos projektus jūsu uzņēmums piedāvās tirgū 2021. gadā?

 

Turpināsim aktīvu pārdošanu jau esošajos projektos, kā arī plānojam uzsākt dzīvokļu rezervāciju Torņakalna projektā "Tekstiliana". Šis projekts šobrīd atrodas projektēšanas stadijā, un to attīstīta "Estera Development". Tāpat ceru, ka attīstītājiem izdosies uzsākt kādu jaunu projektu un ka tā pārdošana tiks uzticēta "ARCO REAL ESTATE". Mēs esam atvērti sadarbībai.


10.12.2020.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu