+371 6736 5555

M. Laukalējs: Jauno projektu segmentā piedāvājums ir divreiz mazāks nekā Viļņā vai Tallinā

  • "Arco Real Estate" valdes loceklis un vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs ekspresintervijā portālam "Delfi" atbild uz jautājumiem par nekustamo īpašumu darījumu skaitu pirmajā pusgadā, kā arī analizē situāciju jauno projektu tirgū.


"Delfi.lv: ""Arco Real Estate" gada pārskatā minat, ka pērn Rīgā sarucis dzīvokļu darījumu skaits, bet cenas kopumā palielinās. Kādas ir Jūsu prognozes par šo gadu?"

 

M. Laukalējs: "Aizvadītajā gadā darījumu skaits nedaudz samazinājās, bet cenas pieauga. Šī gada sākumā izteiktās prognozes par to, ka sērijveida dzīvokļu cenas pieaugs, apstiprinājās. Pieaugums sasniedz 1 - 2 % mēnesī, savukārt darījumu skaits varētu būt līdzīgs pērn novērotajam vai nedaudz mazāks. Līdzšinējā pieredze liecina: ja cenas pieaug, tad darījumu skaits nepalielinās nemaz vai pat nedaudz samazinās. Šī gada pirmajos mēnešos jauno projektu cenas un darījumu skaits nedaudz pieauga, bet, ņemot vērā, ka šis segments ir saistīts ar atsevišķu ēku kompleksu nodošanu ekspluatācijā, darījumi konkrētā mēnesī var neatspogulot patieso situāciju tirgū. Tikmēr Rīgas centrā situācija ir pērnā gada līmenī, proti, tirgus ir aktīvs. Prognozējam, ka šogad tik liels darījumu skaits nebūs, bet cenas būs stabilas gan lētajā, gan vidējā segmentā. Dārgajā segmentā atsevišķi darījumi notiek, bet darījumu skaits tajā joprojām ir vismazākais. Tikmēr Rīgas apkārtnē darījumu aktivitāte būs augsta, un, visticamāk, ka cenas arī pieaugs. To var novērot gan Kauguros, Salaspilī, Ogrē, kā arī Jelgavā."

 

"Delfi.lv": "Kāds šobrīd ir nekustamo īpašumu tirgus un kādu loma tajā ir pircējam, pārdevējam un bankām?"

 

M. Laukalējs: "Runājot par banku lomu nekustamo īpašumu nozarē, jāteic, ka tā ir būtiski pieaugusi. Bija brīdis, kad krīzes periodā liela nozīme bija pircējam, kurš izlēma, ko un par cik iegādāties, savukārt bankas meitas uzņēmumiem bija liela ietekme ti ilgstošā cenu stabilitātē, jo iepludināja tirgū lielu skaitu īpašumu par salīdzinoši zemām cenām. Tagad banku loma atkal ir pieaugusi, jo kreditēšanas nosacījumi kļūst stingrāki, kas atkal zināmā mērā piebremzē straujāku cenu kāpumu. Savukārt pircējs mūsdienās ir kļuvis izvēlīgāks, un viņa prasības ir mainījušās gan attiecībā pret iegādājamā īpašuma kvalitātes un platības parametriem."

 

"Delfi.lv": "Ik pa laikam tiek piesaukta krīze nozarē. Patlaban ekonomiskā situācija valstī ir stabilāka nekā pirms krīzes, bet, tomēr, kāds būtu optimāls pieaugums nekustamo īpašumu nozarē?"

 

M. Laukalējs: "Tuvākajos gados nekustamo īpašumu nozarē krīze nedraud, jo, salīdzinot darījumu skaitu un cenu pieauguma tempus ar Lietuvu un Igauniju, mēs cenu pieauguma ziņā ļoti butiski atpaliekam. Abās kaimiņvalstīs jau ir pārsniegts pirmskrīzes cenu līmenis, bet uzskatu, ka pie mums šis skaitlis, kas toreiz bija ap 1450 eiro par kvadrātmetru par sērijveida dzīvokli, netiks sasniegts. Savukārt jauno projektu segmentā attīstāmies ļoti lēni, jo piedāvājums ir divreiz mazāks nekā Viļņā vai Tallinā. Analizējot sērijveida dzīvokļu tirgu, jāsaka, ka pēc mūsu prognozēm pieaugums varētu sasniegt 6 - 8 %, bet jauno projektu segmentā 8 - 12 %. Tas būtu optimāls rādītājs, īpaši tāpēc ka iepriekšējo gadu pieaugums bija zems, lai mēs nerunātu par krīzi."

 

"Delfi.lv": "Kā vērtājat būvniecības izmaksu kāpumu un kā tas ietekmē nozares attīstību?"

 

M. Laukalējs: "Būvizmaksu kāpums ir šī brīža nekustamā īpašuma tirgus bremzējošākais faktors, kas Latvijā neļauj palielināt jau tā mazo piedāvājumā esošu jauno projektu dzīvokļu skaitu, jo ņemot vērā lēno cenu pieauguma tempu jauno projektu segmentā, būvizmaksu pieaugums ir divreiz straujāks, kā rezultātā, atsevišķu jauno dzīvojamo ēku projektu attīstība kļūst nerentabla, un jau tā mazais piedāvājums saruks, un potenciālajam pircējam būs ierobežotas izvēles iespējas, kas savukārt izraisīs  straujāku cenu pieaugums jau esošajiem dzīvokļiem gan jaunajos projektos gan sērijveida dzīvokļiem, jo daļa no potenciālajiem jauno projektu dzīvokļu pircējiem būs spiesti iegādāties sērijveida dzīvokļus."


05.06.2019.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Centrs
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu