+371 6736 5555

Ko darīt ar Latvijas Zinātņu akadēmijas ēku?

  • Tā kā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) ēkas telpas ievērojami pārsniedz akadēmijas vajadzības, LZA jāapsver iespēja izmantot citas, modernai Latvijas zinātnei piemērotākas sienas, secinājuši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nolīgtie auditori. To, kāds varētu būt LZA izmantošanas veids nākotnē, komentē "ARCO REAL ESTATE" eksperti.


Komentē “Arco Real Estate” Komercplatību tirdzniecības un nomas nodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs:

 

“Pēc manām domām, šobrīd Latvijas Zinātņu akadēmijas ēka atbilst C klases biroju ēkai, kas nozīmē, ka nomas maksa, ko varētu saņemt par šādas ēkas iznomāšanu, ir ap 5 – 6 eiro par kvadrātmetru. Pārdošanas cena ir atkarīga no nomas ienākumiem, un tā varētu būt robežās no 600 līdz 800 eiro par kvadrātmetru.  Viens no apsvērumiem, ko potenciālie investori varētu analizēt, ir: vai, ieguldot papildu līdzekļus objekta apdarē un tehniskajos uzlabojumos, ēka spēs kļūt ienesīgāka.

 

Jāatzīst, ka ēkas atrašanās vieta nav izcila, jo tā atrodas aiz Rīgas Centrāltirgus, un šo lokāciju var raksturot ar vidēji zemām biroju telpu nomas maksām. Interese par ēkas iegādi būs atkarīga no noteiktās pārdošanas cenas, proti, ja cena būs pievilcīga – no 20 līdz 30 % zemāka par noteikto tirgus vērtību –, pārdot, iespējams, izdosies pat viena gada laikā. Tomēr pieredze rāda, ka šādu ēku pārdošana var ilgt vairāku gadus.”

 

Komentē “Arco Real Estate” valdes loceklis un vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs:

 

“Šobrīd Latvijas Zinātņu akadēmijas ēku tiešām var uzskatīt par biroju ēku, tomēr tas nemazina nepieciešamību pēc būtiskām investīcijām. Jaunajam investoram, paredzot ēku biroju telpu iznomāšanai, būs pietiekami lieli izdevumi, lai sakārtotu ēkas inženierkomunikācijas atbilstoši mūsdienu prasībām, kā arī veiktu kosmētisko remontu.

 

Manuprāt, interesants izmantošanas veids varētu būt ēkas pārveidošana par viesnīcu. Jau sākotnēji šī celtne tika būvēta kā kolhoznieku nams, kurā vēsturiski varēja uzturēties dažādi lauksaimniecības arodu pārstāvji. Turklāt jāņem vērā, ka ēkā ir sakārtots koncertzāles komplekss, kas viesnīcas gadījumā būtu kā papildu priekšrocība. Skaidrs, ka viesnīca varētu atbilst 3 – 4 zvaigznēm, ne vairāk, jo augstākām prasībām šo ēku nevarētu pielāgot.

 

Ēkai ir noteikts īpašs statuss, ar kuru noteikts, ka jāsaglabā fasādes vizuālais izskats, interjera priekšmeti un tamlīdzīgi. Tas, bez šaubām, var apgrūtināt ēkas pilnvērtīgu attīstīšanu. Bet, neskatoties uz to, ēka ir unikāla, turklāt vienīgā Baltijā (līdzīgas ēkas atrodas Polijā, Baltkrievijā un Krievijā), tādēļ viesnīcas potenciālajiem viesiem tā varētu būt ļoti interesanta ne vien kolorītās vēstures, bet arī atrašanās vietas dēļ, jo blakus atrodas tūristu iecienīts apskates objekts – Rīgas Centrāltirgus. Bez šaubām, pārveidojot ēku par viesnīcu, investīcijas noteikti būtu lielākas nekā biroju ierīkošanas gadījumā.”


25.01.2019.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē māju
5 ist., 2 st., 243 m2
Rīga, Bieriņi
1 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 120 m2
Rīga, Zolitūde
600 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 400 m2
Rīga, Zolitūde
2 000 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu