+371 6736 5555

Eksperts skaidro, kas izraisījis darījumu skaita būtisko pieaugumu jaunbūvēs

  • Šī gada pirmajā pusē Rīgas jauno projektu dzīvokļu segmentā novērots būtisks darījumu skaita pieaugums: salīdzinot ar pērnā gada atbilstošo periodu, aktivitāte ar dzīvokļiem jaunbūvēs palielinājās par 31 %. Vēl lielāks pieaugums konstatēts Rīgas mikrorajonos, kur jauno projektu dzīvokļu darījumi palielinājās pat par 47 %, liecina “ARCO REAL ESTATE” apkopotā statistika.


Kā vienu no iespējamajiem darījumu skaita pieaugumiem “ARCO REAL ESTATE” valdes loceklis Māris Laukalējs uzskata šī segmenta īpatnību, proti, darījumu reģistrēšanas kārtību. Nereti darījumi jaunajos projektos norisinās gada vai divu gadu garumā un dati zemesgrāmatā parādās tikai tad, kad projekts ir nodots ekspluatācijā. Šāda situācija būtiski ietekmē nekustamo īpašumu tirgus statistiku, un lielā mērā tādēļ šobrīd var novērot tik lielu aktivitātes pieaugumu, skaidro eksperts.

 

Par izteiktā pieņēmuma patiesumu, pēc M. Laukalēja domām, varētu liecināt arī aizvadītā gada otrās puses tirgus aktivitātes samazināšanās attiecībā pret pirmo pusgadu, kas nenozīmē, ka jaunbūvēs darījumi nenotika, tie vienkārši statistikā iekļuva šī gada pirmajā ceturksnī – laika posmā, kad konstatēta lielākā aktivitāte pēdējo piecu gadu laikā.

“Taču, neskatoties uz daļēji mākslīgo darījumu skaita pieaugumu, viennozīmīgi varu apgalvot, ka pieprasījums pēc jaunajiem projektiem arvien pieaug,” atzīst M. Laukalējs.

 

Raksturojot jauno projektu tirgus segmentu, šī gada pirmajā pusē reģistrētais kvadrātmetra cenas indekss bija 1 455 eiro. Arī šajā kategorijā, pēc eksperta domām, pastāv novirzes no faktiskās tirgus cenas, jo realitātē darījumi tiek reģistrēti pēc kāda laika. Līdz ar to faktiskā tirgus cena pirmajā pusgadā bija robežās no 1 500 līdz 1 600 eiro par kvadrātmetru.

 

Jāpiemin, ka šī gada pirmajā pusē pieauga arī darījumu skaits dzīvokļiem, kuru cena pārsniedza 2 000 eiro par kvadrātmetru: ja pērn virs šīs summas tika reģistrēti tikai 13 darījumi, tad šī gada pirmajā pusē jau 30 darījumi.

 

“ARCO REAL ESTATE” apkopotie dati liecina, ka starp dzīvokļiem jaunajos projektos lielāko popularitāti izpelnījušies divistabu dzīvokļi, kas veidoja 45 % no visiem darījumiem, tikmēr trīsistabu dzīvokļi - 35 %. Savukārt vienistabas un četristabu dzīvokļi pirmajā pusgadā bija mazāk pieprasīti. Platības ziņā iecienītākie bija 50 – 85 kvadrātmetru lieli dzīvokļi (58 %), un tendences liecina, ka pircēji šādu platību izvēlas ar lielāku istabu skaitu. Istabu skaita nozīmi bieži akcentē tieši jaunās ģimenes.

 

Tikmēr aplūkojot situāciju Rīgas centrā var secināt, ka liela interese bija par mazas platības - ap 20 kvadrātmetriem - rekonstruētiem dzīvokļiem renovētās ēkās. Pārsvarā klienti šos dzīvokļus iegādājās kā savu pagaidu īpašumu vai arī ar domu par to izīrēšanu, pieļauj M. Laukalējs.


20.08.2019.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu