+371 6736 5555

"EfTEN Capital" uzsāk dzīvojamā fonda attīstīšanu Latvijā

  • Igaunijas finanšu kapitāla fonds "EfTEN Capital" Latvijā sevi pieteicis ar jaunu daudzdzīvokļu projektu BIŠUMUIŽA. Līdz šim uzņēmums darbojies vienīgi komercīpašumu jomā, taču, saskatot izaicinājumus dzīvojamā fonda segmentā, “EfTEN Capital” savus projektus attīstīs Latvijas galvaspilsētā. Lai arī Igaunijā nekustamo īpašumu tirgus ir ievērojami aktīvāks, fonda valdes priekšsēdētājs Viljars Arakas (Viljar Arakas) intervijā norāda, ka Latvijas ekonomika tuvākajos gados turpinās attīstīties.


Pastāstiet, lūdzu, par kompānijas pirmsākumiem un tās darbības principiem?

 

"EfTEN Capital" AS ir 2008. gadā dibināta aktīvu pārvaldīšanas kompānija, kas specializējas komercīpašumu investīcijās Baltijas valstīs. Uzņēmums pārvalda "EfTEN Kinnisvarafond" AS, "EfTEN Kinnisvarafond II" AS un "EfTEN Real Estate fund III" AS. "EfTEN Capital" uzņēmumu grupa Baltijas valstīs pārvalda 43 komerciālo nekustamo īpašumu ēkas ar vairāk nekā 900 nomniekiem. Savukārt "EfTEN Capital" SIA ir "NEWCOM" SIA un "EfTEN Capital" AS 2013. gadā dibināts kopuzņēmums. Uzņēmumam ir biroji visās trīs Baltijas valstīs, un kopumā uzņēmumā strādā vairāk kā 50 darbinieki.

 

Kad "EfTEN Capital" sāka darboties nekustamo īpašumu nozarē Latvijā?

 

Latvijā darbību uzsākām 2013. gadā, kad Jelgavā iegādājāmies zemi tirdzniecības centra "RAF Centrs" būvniecībai un attīstīšanai. Šobrīd Latvijā mums pieder septiņi komercīpašumi, tostarp T/C "Domina Shopping", kā arī tuvākajā laikā plānojam attīstīt vairākus dzīvojamā fonda projektus. Latvijas tirgū esam liels spēlētājs, par ko liecina "Forbes" publicētais reitings, kurā "EfTEN Capital" atzīts par trešo lielāko ārvalstu investoru Latvijā uzreiz aiz "Latvijas Mobilais Telefons" un "Latvijas Gāze".

 

Cik daudz informācijas par Latvijas nekustamo īpašumu tirgu Jums bija, pirms "EfTEN Capital" uzsāka dzīvojamā fonda īpašumu attīstīšanu Latvijā?

 

Latvijā esmu viesojies regulāri jau kopš 2002. gada. Tas, ko ar partneriem izdarījām pirms uzsākām dzīvojamā fonda attīstīšanu, bija Tallinas un Rīgas dzīvojamā fonda cenu salīdzināšana. Ja Tallinā, kas ir mazāka par Rīgu, realizēto darījumu skaits ir divreiz lielāks nekā Latvijas galvaspilsētā un arī cenas par kvadrātmetru Tallinā ir ievērojami augstākas nekā Rīgā, sapratām, ka mums ir iespēja attīstīt savu darbību arī šeit. Šobrīd dzīvojamā fondā strādājam pie pieciem projektiem, no kuriem viens ir būvniecības stadijā – daudzdzīvokļu projekts BIŠUMUIŽA.

 

Salīdziniet, lūdzu, nekustamo īpašumu tirgu Latvijā un Igaunijā!

 

Uzskatu, ka Igaunijā nekustamo īpašumu tirgus ir ievērojami aktīvāks. Mūsu novērojumi liecina, ka Igaunijas masu medijos regulāri piedāvā pirkt īpašumus un vēlāk tos izīrēt. Notiek fokusēšanās uz investīcijām. Šādus ieteikumus varam lasīt regulāri. Šobrīd arvien populārāk ir būvēt nelielus apartamentus – platībā no 20 līdz 40 kvadrātmetriem - un pēc tam tos izīrēt. Raugoties no kopējā tirgus aspekta, visas trīs Baltijas valstis atrodas vienādā līmenī. Protams, katrai pilsētai ir savas priekšrocības un atšķirības, bet kopumā tirgus tendences ir vienādas.

 

Kurš nekustamo īpašumu tirgus segments, Jūsuprāt, Latvijā ir visdaudzsološākais?

 

Jāatzīst, ka tas ir tieši dzīvojamā fonda segments. Neskatoties uz to, ka Igaunijā ir lielāka pirktspēja, jo vidējā darba alga ir 1200 eiro mēnesī, kamēr Latvijā tā ir ap 900 eiro, es prognozēju, ka laika gaitā Latvijā tiks sasniegts līdzvērtīgs līmenis.

 

Nosauciet, lūdzu, lielākos objektus Igaunijā, kurus "EfTEN Capital" līdz šim ir attīstījis?

 

Lai gan Igaunijā kopumā esam attīstījuši vismaz desmit tirdzniecības centrus un šobrīd strādājam ar diviem apjomīgiem komercapbūves projektiem, līdz šim neesam attīstījuši nevienu dzīvojamā fonda projektu. Kā jau minēju, ar dzīvojamo fondu esam saistīti tikai Latvijā, tomēr mums ir neatsverama iepriekšēja pieredze, strādājot citos uzņēmumos.

 

Kāpēc šis lēmums attiecas tikai uz Latviju?

 

Igaunija un Lietuva dzīvojamā fonda cenu ziņā ir sasniegušas augstāko punktu, savukārt Latvija no saviem kaimiņiem kārtīgu soli atpaliek, taču makroekonomikas dati rāda, ka paredzama strauja izlīdzināšanās starp Baltijas valstīm, līdz ar to Latvijā var būt straujš kāpums dzīvojamā fonda pieprasījumā, uz ko mēs esam gatavi.

 

Kā zināms, šobrīd Latvijā darbojas arī citi igauņu attīstītāji. Vai Jūsu starpā jūtama konkurence?

 

Domāju, ka tirgus Rīgā ir pietiekami liels, lai tajā vienlaicīgi darbotos vairāki attīstītāji. Igaunijā šī konkurence ir būtiski lielāka un sīvāka. Igauņu attīstītāji, salīdzinot situāciju galvaspilsētu nekustamo īpašumu tirgū uzdod sev likumsakarīgu jautājumu: "Kāpēc gan rezultāti Rīgā nevarētu būt tādi paši kā Tallinā?" Tas ir tikai laika jautājums. Ar stipru komandu un vietējo atbalstu šeit ir iespējams sasniegt lielas lietas, tikai jāatrod pareizie cilvēki. Mēs uzticamies Latvijas pārstāvjiem, kā arī savai komandai. Jā, Rīga atpaliek no Tallinas dzīvojamā fonda segmentā, bet mums tas nav apgrūtinājums, tieši pretēji – uzskatām to par iespēju un izaicinājumu.

 

Ko Jūs varat teikt par projekta BIŠUMUIŽA kvalitāti?

 

Jēdziens “kvalitāte” ir tieši tas, ko akcentējam, runājot par BIŠUMUIŽU. Tas, ka projektam piešķīrām premium klasi, nav nejaušība. Salīdzinot BIŠUMUIŽU ar citiem ekonomiskā segmenta projektiem Rīgā, varu minēt vairākas būtiskas priekšrocības: funkcionāli plānotos dzīvokļos ir neraksturīgi augsti griesti, kā arī plaši logi salīdzinoši ar konkurentu projektiem, kas vērsti uz divām debespusēm, ēkā ir neliels dzīvokļu skaits (14), kāpņu telpas ir plašas, turklāt, neskatoties uz to, ka BIŠUMUIŽA ir mazstāvu projekts, tajā iedzīvotāju ērtībām ierīkots lifts. Tā kā ēku konstrukcijas veidotas no Skandināvijas sendviča tipa paneļiem, tām ir augsta energoefektivitāte, ko papildina ekonomiska gāzes apkure katrai ēkai atsevišķi. Tāpat par būtisku priekšrocību var uzskatīt plašās virszemes autostāvvietas, kas atrodas blakus jaunceltnēm. Līdz ar dzīvokļu pirkumu garantējam iespēju iegādāties divas autostāvvietas.

 

Pašlaik notiek dzīvokļu tirdzniecība projektā BIŠUMUIŽA. Kad BIŠUMUIŽAS ēku kompleksu plānojat nodot ekspluatācijā?

 

Projektā BIŠUMUIŽA plānots uzbūvēt 17 mazstāvu daudzdzīvokļu mājas, no kurām deviņas ir uzbūvētas un izpārdotas. Tās savulaik būvēja Arco Real Estate Group, bet krīzes laikā projekts tika apstādināts.

 

Šobrīd mēs esam iegādājušies šo projektu un aktīvi notiek astoņu ēku būvniecība, no kurām piecas šovasar ir plānots pabeigt un nodot ekspluatācijā. Pagājušā gada septembra vidū sākām dzīvokļu rezervāciju. Par pārdošanas stratēģiju un pieejamiem labumiem pārdošanas gaitā jāseko līdzi projekta pārdevēja Arco Real Estate publikācijām un reklāmām. Pieredze rāda, ka katrā projektā vislielākie ieguvēji ir agrie cīruļi, kuri iemanās projekta sākuma iegādāties īpašumu.

 

Vai nākotnē Latvijā plānojat attīstīt vēl kādu projektu?

 

Kā jau minēju, šobrīd uzņēmums strādā pie pieciem projektiem. Viens no tiem ir pieminētais projekts BIŠUMUIŽA, bet otrs atrodas Baltezerā, kur attīstām privātapbūves zemes gabalus dzīvojamā zonā MĀRSILI. Maija beigās sadarbībā ar Rīgas būvvaldi un Latvijas Arhitektu Savienību noslēdzās arhitektūras metu konkurss projektam Juglā. Šīs vasaras laikā ir plānots uzsākt būvniecību vēl vienam projektam pārdaugavā, kā arī aktīvi strādājam pie dzīvokļu projekta pierīgā – Mārupes centrā. Katru gadu mēs plānojam realizēt apmēram 100 vienības. Starp tiem ir rindu mājas, dvīņu mājas, dzīvoļi, tāpēc mēs tos saucam par vienībām. Tāds plāns mums šobrīd ir tuvākajiem četriem pieciem gadiem, bet mēs arī esam atvērti jaunām investīcijām un gatavi iegādāties arī citus objektus, lai varam to apjomu nodrošināt.


11.07.2018.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 4 st., 67 m2
Rīga, Ziepniekkalns
146 500 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
30000 m2
Olaines novads, Stūnīši
120 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 3 st., 98 m2
Rīga, Āgenskalns
131 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 21 no 24 st., 110 m2
Rīga, Purvciems
210 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu