+371 6736 5555

Prezentē Latvijas nekustamo īpašumu tirgus pārskatu par 2015. gadu

  • Nekustamo īpašumu uzņēmums ARCO REAL ESTATE preses konferencē prezentēja jaunāko Latvijas nekustamo īpašumu tirgus pārskatu par 2015. gadu un informēja par pērn novērotajām tendencēm dažādos nozares segmentos.


Nekustamo īpašumu tirgus 2015. gadā attīstījās mēreni - atbilstoši valsts ekonomiskās izaugsmes tempam. Lai gan jauno projektu segmentā novērota gan piedāvājumu un darījumu skaita samazināšanās, gan cenu lejupslīde, daudzi nekustamo īpašumu tirgus segmenti saglabāja stabilitāti, dažos novērota pat neliela izaugsme.

 

Kā norādīja ARCO REAL ESTATE valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits, pagājušajā gadā būtiskas pārmaiņas piedzīvoja tie tirgus segmenti, kas iepriekšējos gados galvenokārt bija orientēti uz nerezidentiem. Vislielāko ietekmi uz tiem atstāja Imigrācijas likuma grozījumi: nerezidentu investīciju apjoms nekustamo īpašumu nozarē termiņuzturēšanās programmas ietvaros pērn, salīdzinot ar 2014. gadu, samazinājās par 324 762 514 EUR jeb 82 %.

 

Rīgas Klusajā centrā un Vecrīgā esošu dzīvokļu darījumu skaits samazinājās uz pusi. Jauno mājokļu tirgū saruka gan darījumu skaits, gan novērota cenu lejupslīde. Izmaiņas ļoti būtiski skāra arī Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgu, kur ievērojami samazinājās aktivitāte jauno projektu un ekskluzīvo privātmāju, kā arī apbūves zemju segmentā.

 

Tāpat A. Šmits uzsvēra, ka valsts atbalsta programmas Altum popularitāte nerisina lielāko problēmu, proti, iedzīvotāju maksātspēju ilgtermiņā.

 

Neskatoties uz ģeopolitiskajām pārmaiņām Eiropā, nestabilo ekonomisko situāciju Krievijā, 2015. gadā ekonomiskie rādītāji Latvijā turpināja uzlaboties – samazinājās bezdarba līmenis, pieauga vidējā darba samaksa, uzlabojās cilvēku pirktspēja, pieauga kredītņēmēju skaits. Tas viss kopumā radīja pozitīvu ietekmi uz nekustamo īpašumu tirgu, uzsvēra ARCO REAL ESTATE valdes loceklis Māris Laukalējs.

 

Analizējot 2015. gadā novērotās cenu izmaiņas, sērijveida dzīvokļu tirgū konstatēts cenu līmeņa pieaugums (+ 2,8 %), samazinājās cenas dzīvokļiem Rīgas centrā (- 9 %), privātmājām Pierīgā (- 12 %), visa veida apbūves zemēm Rīgā (- 18 %) un Pierīgā (- 8 %), kā arī nedaudz samazinājās Rīgas dzīvokļu īres cenas, norādīts pētījumā.

 

Stabilitāte saglabājās komercplatību telpu segmentā. Telpu nomas maksām novērota tendence stabilizēties vai pat nedaudz pieaugt – galvenokārt augstas kvalitātes tirdzniecības un industriālajām telpām. Aktīvākais 2015. gadā bija industriālo telpu segments.

 

Latvijas reģionos lielākā aktivitāte joprojām novērota lauksaimniecības un mežsaimniecības zemju segmentā. Lai arī darījumu skaits un cenas nedaudz palielinājās, tas nenotika tik ievērojami kā iepriekšējos gados. Joprojām trūka kvalitatīvu piedāvājumu, daudz darījumu reģistrēti par zemēm, kas nebija publiskajā piedāvājumā.

 


29.02.2016.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 145 m2
Rīga, Purvciems
725 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 6 no 6 st., 48 m2
Rīga, Centrs
77 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 105 m2
Rīga, Purvciems
572 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
2 st., 800 m2
Rīga, Purvciems
6 400 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu