+371 6736 5555

Māklera profesija motivētiem cilvēkiem

  • Intervija ar ARCO REAL ESTATE starptautiskās nodaļas 2014. gada pelnošāko konsultanti Tatjanu Jefimovu


Nekustamo īpašumu uzņēmuma ARCO REAL ESTATE starptautiskās nodaļas konsultante Tatjana Jefimova, izbrīvējusi laiku sarunai vēlā pēcpusdienā, kad vairums nodarbināto dodas mājup, uz interviju ieradās norunātajā laikā, rokās turot, viņasprāt, svarīgākos darba instrumentus - mobilo telefonu, plānotāju un rakstāmrīku. Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) sertificētā aģente, kas Tatjana ir kopš 2012. gada, veido uzticama cilvēka iespaidu: kopta, šarmanta, lietišķi ģērbusies un vienmēr smaidīga sieviete ar patīkamu balss tembru, ko papildina baudāms krievu valodas akcents.

 

Vērojot speciālistes rīcību un uzklausot niansēto stāstījumu par savu ikdienu, skaidri nojaušama inteliģences klātbūtne un lietišķās etiķetes pārzināšana.

 

Kāda bija Tava nodarbošanās pirms māklera amata pienākumu pildīšanas? Kādi bija Tavi pienākumi un panākumi?

 

Līdz šim 13 gadus strādāju dažādos banku sektora līmeņos. Savu karjeru sāku veidot klientu apkalpošanā, kur uzkrāta neatsverama pieredze komunikācijas prasmē un pārliecināšanā, kā rezultātā iegūtās zināšanas izmantoju arī augstākos amatos. Visvairāk manu attīstību veicināja darbs pie norēķinu grupu un filiāles vadīšanas, kad ieņēmu vadītājas vietnieces amatu.

 

Tobrīd, kad vadīju 12 norēķinu grupas, kurās bija nodarbināti ap 60 cilvēku, varēju būt lepna par panākumiem korporatīvo klientu piesaistē, kas lieliski noder arī šobrīd, proti, māklera profesijā. Arī darbs ar fiziskām personām sagādāja patiesu gandarījumu. Pārliecināšanas prasmi un izskaidrošanas spējas apliecinājja gadījumi, kad klienti pēc sarunas atteicās no atvērtajiem kontiem citās kredītiestādēs un piekrita noslēgt līgumu ar manis pārstāvēto banku.

 

Komunikācija ar cilvēkiem un viņu pārliecināšana ir Tavs aicinājums?

 

Viennozīmīgi! Tieši tas mani pamudināja iesaistīties nekustamo īpašumu jomā, kurā šīs spējas ir viena no panākumu atslēgām.

 

Kas Tevi pamudināja mainīt nozari?

 

Krīzes izraisīta uzņēmuma iekšējā reorganizācija radīja nepieciešamību raudzīties citā virzienā. 2009. gadā optimizācijas rezultātā man tika piedāvāts zemāks amats, kam nepiekritu.

 

Kādēļ izvēlējies tieši nekustamo īpašumu nozari?

 

Šī joma mani interesēja jau studiju laikā, kad ikvienu pētījumu rakstīju par nekustamiem īpašumiem. Atceros, ka šī brīža Latvijas prezidents Andris Bērziņš tolaik piedalījās diskusijā par nekustamo īpašumu ienesīgumu; arī tad man bija vienreizēja iespēja demonstrēt savas argumentēšanas prasmes.

 

Tāpat bankas īpašo klientu sūkstēšanās par zemajām depozītu likmēm un vēlmi investēt līdzekļus nekustamo īpašumu iegādē pastiprināja manu interesi par nozari. Komunikācijas laikā saskatīju iespēju turpināt strādāt ar pastāvīgajiem klientiem, ko arī veiksmīgi īstenoju.

 

Kāda ir tava izglītība?

 

Esmu diplomēta finansiste. 2003. gadā 42 gadu vecumā uzsāku studijas Banku augstskolā, kā rezultātā neatlaidīgā un mērķtiecīgā mācību procesā ieguvu augstāko izglītību.

 

Kāds bija tavs ceļš līdz māklera profesijas iegūšanai?

 

Pārtraukusi darba tiesiskās attiecības ar banku, nolēmu veikt interneta resursu izpēti, kuras laikā ieguvu lietderīgu informāciju par nekustamo īpašumu nozari un tendencēm. Jaunā aizraušanās noveda mani līdz Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijai, kurā izteicu vēlmi strādāt nekustamo īpašumu tirgū. Asociācijas pārstāve lika saprast, ka māklerim jābūt ļoti enerģiskam un motivētam, tā kā netiek saņemta konstanta mēneša alga. Tas mani pārsteidza, jo nebiju gaidījusi, ka ienākumi ir atkarīgi no darījumu skaita. Ņemot vērā manu enerģisko būtību, nolēmu turpināt izzināt jomu. Pieteicos LANĪDA rīkotajam starptautiskam semināram, kurā redzētais iepriecināja: sajutu piederību cilvēkiem, kas atradās konferenču zālē - solīdi, turīgi ļaudis ar izkoptām manierēm.

 

Semināra laikā 300 dalībnieku klātbūtnē man tika dota iespēja par sevi pastāstīt. Stāstu par uzmanības vērtu uzskatīja vairāku uzņēmumu pārstāvji, kas pēc pasākuma stāvēja rindā, lai pasniegtu man vizītkartes un aicinātu savā komandā. Dienas beigās no apmēram 15 vizītkartēm varēju izvēlēties, ar ko sākt komunikāciju. Uzmanību piesaistīja ARCO REAL ESTATE, jo tas bija vienīgais uzņēmums, kura akcijas emitētas Tallinas fondu biržā. Tā sākās mana karjera nekustamo īpašumu jomā.

 

Daudzkārt dzirdēts, ka māklera profesijā visgrūtākais ir tieši sākums. Cik veiksmīgi Tu iekļāvies nozarē un cik ātri sagaidīji pirmos panākumus?

 

Panākumi nebija ilgi jāgaida, jo uzsāku darbu aktīvi un mērķtiecīgi, arī ARCO REAL ESTATE ir uzņēmums, kas rūpējas par saviem jaunajiem darbiniekiem, nodrošinot ar klientu bāzi, lai gan arī man tādas netrūka kopš bankas laikiem. Savus pirmos divus starpnieka darījumus noslēdzu otrajā darba mēnesī pretēji daudziem citiem iesācējiem, kas pamet jomu nepietiekamas motivācijas dēļ.

 

Kā tu gūsti motivāciju, zinot, ka nekustamo īpašumu pārdošanā ir gan kāpumi, gan kritumi?

 

Iedvesmu smeļos motivējošā un psiholoģiska rakstura literatūrā, kurā gūstu ikdienai noderīgas atziņas. Cenšos sevi programmēt panākumiem, jo ticu, ka cilvēka domām ir milzīgs spēks un ietekme. Esmu pārliecināta par atziņas "ko cilvēks domā, tā viņš dzīvo" patiesumu.

 

Kā, pēc Tavām domām, var atšķirt labu mākleri no pārējiem?

 

Ja runājam vispārīgi, labu aģentu raksturo vairākas īpašības, piemēram, godīgums, atbildība, aktivitāte un psiholoģiskā noturība. Visizplatītākā kļūda, ko pieļauj pat pieredzējuši mākleri, ir tā, ka sarunas laikā starpnieks necenšas noskaidrot klientu vajadzības, tā vietā izklāsta visu piedāvājuma klāstu. Klientiem patīk individuāls raksturs, tādēļ profesionāls mākleris vienmēr uzklausīs vajadzības un tikai tad izteiks savu piedāvājumu. Tāpat laba māklera atšķirības zīme ir operativitāte gan saziņā ar klientu, gan rīcībā, kas šī brīža dinamiskajos tirgus apstākļos tiek piemirsts. Runājot par manām priekšrocībām, jāuzsver, ka mana pievienotā vērtība ir rekomendācijas, kas arvien paplašina manu klientu loku, kā arī juridisko jautājumu pārzināšana. Pozitīvas apmierinātu klientu atsauksmes gūstu tādējādi, ka, meklējot īpašumu, iedomājos sevi pircēja vietā, iedziļinos katrā niansē. Šāds ir veiksmīgas sadarbības modelis, jo nekustamais īpašums ir ilgtermiņa biznesa attiecības.

 

Kādēļ nolēmi nokārtot LANĪDA sertifikātu?

 

Uzskatu, ka jau tuvākajā nākotnē sagaidīsim to mirkli, kad Latvijā mākleru sertificēšana būs obligāts nosacījums, lai sniegtu profesionālus starpniecības pakalpojumus. Bet pagaidām, kamēr šāda norma nav ieviesta valstiskā līmenī, sertifikāts ir mana atšķirības zīme, kas apliecina kvalitāti, uzticamību un drošību.

 

Cik daudz sava laika Tu velti darbam?

 

Uz šo jautājumu nav iespējams viennozīmīgi atbildēt. Ir teiciens: nekustamo īpašumu starpniecība nav darbs, tas ir dzīvesveids. Ņemot vērā, ka man pietiek ar piecu stundu naktsmieru, darbam veltu ap 60% visa sava diennakts laika.

 

Kādi ir māklera profesijas lielākie ieguvumi un riski?

 

Iespēja plānot savu laiku uzskatu par šīs profesijas lielālo priekšrocību, kas augsti motivētiem cilvēkiem nodrošina panākumus, savukārt risks, kas lielāko daļu cilvēku attur no iesaistīšanās šajā biznesa sfērā, ir neregulārie ienākumi, kas atkarīgi no darījumu skaita.

 

Kādas ir Latvijas nekustamo īpašumu nozares lielākās problēmas? Ko Tu vēlētos mainīt esošajā situācijā un likumdošanā?

 

Vēlos, lai likumdošanā kā obligāta norma tiktu paredzēta mākleru sertificēšana asociācijā. Profesionālu mākleru darbu uzlabotu arī kopīgas "slikto" klientu un parādnieku datu bāzes ieviešana. Nav noslēpums, ka nekustamo īpašumu nozarē sastopami gan negodprātīgi starpnieki, gan klienti, kas nolīgst māklerus. Darījumu drošība, manuprāt, ir pirmajā vietā.

 

Ko Tu vari pateikt tiem interesentiem, kas apsver domu iesaistīties nekustamo īpašumu nozarē un kļūt par mākleri?

 

Darbs nekustamo īpašumu jomā ir ļoti daudzveidīgs, tam nav raksturīga rutīna un garlaicība, bet svarīgāka par visu pārējo ir iespēja pašam būt par savu panākumu noteicēju, tādēļ motivētiem cilvēkiem šī ir piemērota sfēra. Un ja jāizdara izvēle starp potenciālajiem darba devējiem, es ieteiktu ARCO REAL ESTATE, kas var lepoties ar draudzīgu un profesionālu kolektīvu, kā arī ar lieliskiem darba apstākļiem. Kļūt par šī uzņēmuma patriotu nav grūti, jo ir nodrošināti visi priekšnoteikumi.

 


05.02.2015.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 4 st., 67 m2
Rīga, Ziepniekkalns
146 500 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod māju
3 ist., 1 st., 120 m2
Limbažu novads, Skulte
47 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 1 no 4 st., 75 m2
Rīga, Teika
195 800 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu