+371 6736 5555

EUROSTAT: Latvijā lielākais mājokļu cenu samazinājums Eiropas Savienībā

  • Latvija ir viena no tām četrām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurā mājokļu cenas, salīdzinot šī gada 2. ceturksni ar pērnā gada attiecīgo periodu, ir samazinājušās (- 4,4 %), norādīts EUROSTAT publicētajā mājokļu tirgus pārskatā. Analizējot Baltijas valstis, būtiskākais mājokļu cenu pieaugums konstatēts Igaunijā (+ 10,5 %), savukārt Lietuvā mājokļu cenas ir pakāpušās mērenāk (+ 3,5 %).


ARCO REAL ESTATE valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits skaidro, ka EUROSTAT publicētie dati par Latvijas mājokļu cenu lejupslīdi ir likumsakarīgi, ņemot vērā pērn piedzīvoto darījumu skaita būtisku samazinājumu ekskluzīvo īpašumu segmentā. Cenu izmaiņas ietekmēja gan Imigrācijas likuma grozījumi, kas nerezidentiem noteica jaunu minimālās pirkuma summas slieksni, gan ģeopolitiskā situācija un Krievijas Federācijas rubļa devalvācija, precizē eksperts.

 

Turpretī AS ARCO VARA (Igaunija) pārdošanas nodaļas vadītājs Agur Tammisu norāda: “Igaunijas mājokļu cenu indeksa pieaugumu būtiski ir ietekmējis fakts, ka tajā ietverti dati par notikušiem darījumiem jaunceltnēs (jaunajos projektos), kuri nodoti ekspluatācijā tieši 2. ceturksnī, tas arī noteica būtiskāko cenu pieaugumu (+ 7 %), bet kopumā samazina indeksa objektivitāti. Savukārt cenu svārstību indekss mājām un zemēm pieauga tikai par 3 %, ko izraisīja būvizmaksu un algu pieaugums Igaunijā.”

 

To Eiropas Savienības dalībvalstu, kurās konstatēts cenu samazinājums, sarakstā ir arī Francija (- 2,2 %), Itālija (- 3 %) un Somija (- 0,1 %), savukārt lielākais mājokļu cenu pieaugums novērots Igaunijā (+ 10,5 %), Īrijā (+ 10,7 %), Ungārijā (+ 11,9 %) un Zviedrijā (+ 13 %).

 

EUROSTAT mājokļu cenu indekss atspoguļo Eiropas Savienības dalībvalstīs pārdoto dzīvojamo platību – dzīvokļu un privātmāju - cenu izmaiņas. Aprēķinā tiek izmantoti dati par jaunbūvēm un esošiem mājokļiem, kuri realizēti atkārtoti.


20.10.2015.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod māju
5 ist., 2 no 3 st., 135 m2
Jūrmala, Melluži
270 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 6 st., 140 m2
Rīga, Klusais centrs
500 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 2 no 3 st., 235 m2
Rīga, Klusais centrs
2 850 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 42 m2
Rīga, Centrs
800 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu