+371 6736 5555

Alternatīvs veids, kā kļūt par mājokļa īpašnieku

  • Praksē papildus ierastai nekustamo īpašumu pirkšanas procedūrai arvien biežāk sastopami gadījumi, kad darījumā iesaistītās puses, izvairoties no banku piedāvātajām kredītsaistībām vai neatbilstot kredītiestāžu kritērijiem, savstarpēji vienojas par abpusēji izdevīgiem noteikumiem, kā rezultātā panāk vēlamo rezultātu - īpašumtiesību maiņu -, informē ARCO REAL ESTATE juriste Agnese Broliša.


Juriste atklāj, ka nekustamo īpašumu tirgus ikdienas praksē novēroti vairāki veidi, kā, izvairoties no ilgtermiņa hipotekārās kreditēšanas, kļūt par kārotā mājokļa īpašnieku. Papildus nomaksas pirkumam nereti tiek izmantota arī tautas valodā dēvētā “īre ar izpirkuma tiesībām” jeb, precīzāk sakot, īri ar tiesībām īres termiņa laikā izpirkt nekustamo īpašumu.

 

Lai gan nekustamā īpašuma pirkums īres termiņa laikā šķiet vienkāršs process, veiksmīga darījuma pamatā ir pušu konsensuāla vienošanās par mājokļa izpirkuma iespēju un tā niansēm. Kad līdzēji vienojušies, starp pusēm tiek noslēgts jurista vai notāra sagatavots īres līgums rakstiskā formā, kura saturā tiek atspoguļots līguma termiņš, ikmēneša īres maksas apmērs un mājokļa pirkuma summa, kurā tiek ieskaitīta samaksātā īres maksa, ja pircējs īres termiņa laikā pieņem lēmumu īpašumu iegādāties.

 

Šādu darījumu gadījumos īres līguma parakstīšanas brīdī īrnieks īpašniekam parasti samaksā līgumā norunāto pirmo iemaksu jeb depozītu, kura apmērs ir atkarīgs no pušu savstarpējas vienošanās, turklāt maz ticams, ka bez depozīta saņemšanas īpašnieks būtu ieinteresēts piekrist līguma nosacījumiem, tā kā nekustamā īpašuma pārdošanai ir ilgtermiņa raksturs, nevis tūlītēja pirkuma summas saņemšana, piebilst ARCO REAL ESTATE juriste.

 

Pēc līguma noslēgšanas un īrnieka depozīta samaksas darījuma drošības nolūkos zemesgrāmatā vēlams nostiprināt īpašnieka ierobežojumus apgrūtināt un atsavināt līguma priekšmetu - mājokli. Ja nekustamais īpašums ir ieķīlāts bankā, atzīmes izdarīšanai zemesgrāmatā nepieciešama kredītiestādes piekrišana, brīdina A. Broliša.

 

Jaunais mājokļa iemītnieks īres termiņa laikā saskaņā ar īres līgumā nolīgto veic ar īpašumu saistītos maksājumus - īres maksu, apsaimniekošanas pakalpojumu rēķinus, komunālos maksājumus, nekustamā īpašuma nodokli un citus, ja tādi ir.

 

A. Broliša precizē: "Lai īpašumtiesību maiņai piešķirtu juridisku pamatu, pusēm īres līgumā nolīgtajā termiņā, piemēram, pēc pirkuma summas apmaksas pilnā apmērā vai ātrāk, jānoslēdz pirkuma līgums, kas nepieciešams īpašumtiesību nostiprinājuma lūguma noformēšanai pie notāra un iesniegšanai zemesgrāmatā." Īpašumtiesības īrnieks iegūst, kad tās tiek koroborētas zemesgrāmatā pēc valsts nodevas un zemesgrāmatas kancelejas nodevas apmaksas, norāda speciāliste.

 


12.01.2015.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu