+371 6736 5555

Padomi nekustamo īpašumu fotografēšanā

  • Fotogrāfija, tāpat kā nekustamā īpašuma sludinājuma rakstiskā daļa, ir pārdevēja vizītkarte, tādēļ, lai pirmo iespaidu par objektu radītu pozitīvu un attēlos atspoguļotu rūpīgu īpašnieka attieksmi, jāņem vēra daži praktiski ieteikumi, rosina ARCO REAL ESTATE dzīvojamā fonda tirdzniecības nodaļas vadītāja Ieva Jansone.


Speciāliste, analizējot nekustamā īpašuma objekta fotografēšanu, izdala trīs etapus, kuru ievērošana ir veiksmīgu fotoattēlu tapšanas pamatā:

 

  • objekta sagatavošanu fotosesijai;
  • fotografēšanu;
  • pēcapstrādi.

Objekta sagatavošana izpaužas tā sakārtošanā, iztīrīšanā un lieko priekšmetu pārvietošanā, lai mazinātu ekspozīcijas izjaukšanas iespējamību un parādītu skatītājiem pēc iespējas plašāku redzesloku. Savukārt eksterjera jeb ēkas fasādes fotosesija, interjera atspoguļošana bildēs, kā arī skatītāju uzmanības vēršana dažādiem stila un estētikas elementiem ir fotografēšanas praktiskā daļa, kam seko ne mazāk svarīga pēcapstrāde jeb fotoattēlu korekcija speciāli paredzētās programmās.

 

1. Objekta sagatavošana fotografēšanai

 

Zināms, ka attēls skatītājiem spēj atklāt sīkas nianses, tostarp arī objekta defektus un pārejošus trūkumus, piemēram, pašreizējā īrnieka vai īpašnieka personīgās mantas. Bez šaubām, sludinājuma tekstā var ietvert informāciju par minēto priekšmetu piederību un telpu atbrīvošanas iespējamību, tomēr šādu bilžu, kurās vērojama nekārtība, netīrība vai rūpības trūkums, apskate potenciālam pircējam vai nākamajam īrniekam nespēs radīt pozitīvu iespaidu. Tieši pretēji - attēlos redzamais var kļūt par iemeslu konkurējoša īpašuma izvēlei.

 

Lai izvairītos no situācijas, kas būtiski samazina iespēju sagaidīt interesenta telefona zvanu, fotografējot jāizvēlas tāds objektīva leņķis, kas demonstrē telpas pievilcīgāko daļu, novēršot negatīvo faktoru atspoguļojumu bildēs. Turklāt brīdī, kad uz fotografējamo telpas daļu raugāties caur objektīvu, pievērsiet uzmanību detaļām, iespējams, pamanīsiet neestētiskus priekšmetus, ko nepieciešams pārvietot vai novērst (atkritumu tvertne ar redzamu saturu, putekļains, notraipīts loga stikls u. tml.).

 

2. Fotografēšana

 

Objekta fasādi, ēkas perspektīvu un tās novietojumu attiecībā pret citiem objektiem fotokamerā vislabāk fiksēt diennakts gaišajā laikā, kad sesijai netraucē nokrišņi (lietus, snigšana, krusa). Arī iekštelpu fotografēšanu vēlams veikt dienā, ļaujot istabā iekļūt dabiskam apgaismojumam (atvērti aizkari, paceltas žalūzijas utt.). Lai samazinātu kontrastu starp dabiskās gaismas avotu - logiem - un telpas ēnaino raksturu, jāieslēdz mākslīgie apgaismes ķermeņi - lustras, stāvlampas, iebūvētās gaismas u. c.

 

Rūpējoties par attēlu kvalitāti, nekustamā īpašuma fotosesijā jāizmanto fotokamera, nevis pieejamie mobilie telefoni, kas iekštelpās nespēj nodrošināt pietiekamu izšķirtspēju un kam raksturīgs šaurs leņķis.

 

Tā kā fotosesijas galvenais objekts ir nekustamais īpašums, jāseko, lai fotografēšanas laikā ne kadrā, ne atspulgā neiekļūst cilvēki, tāpat nedrīkst pieļaut zibspuldzes uzplaiksnījuma atspulgu spoguļos vai citos spīdīgos priekšmetos.

 

Lai gan fotoattēlu skatītājiem tiek piedāvāti ēkas fasādes skati, papildus vēlams iemūžināt skatu no balkona, lodžijas vai terases. Arī nofotografēts skats pa logu radīs pilnvērtīgāku iespaidu par apkārtējo vidi, infrastruktūru un transporta kustību.

 

Kā zināms, būtisks faktors, kas ietekmē potenciālā iemītnieka izvēli, ir detaļas, kas papildina nekustamo īpašumu, šī iemesla dēļ skatītājiem jānodrošina iespēja gūt pilnvērtīgu informāciju par ēkas saistītajiem apstākļiem, fotogrāfijās atspoguļojot kāpņutelpu, dzīvokļa un ēkas ārdurvis, bēniņus, liftu, pagrabu, šķūni, noliktavas telpas, auto novietošanas vietu, garāžu, baseinu, sporta zāli un citas īpašuma vērtību paaugstinošas vietas. Jāņem vērā, ka ģimenes ar bērniem novērtēs, ja bildēs varēs aplūkot mājas pagalmu un bērnu rotaļu laukumu.

 

Cilvēku iespaidus par nekustamo īpašumu spēj veidot arī nianses, kas estētiskā veidā atspoguļotas fotogrāfijās, piemēram, "makro" režīmā var fiksēt glītus, smalkus priekšmetus (ekskluzīvus durvju rokturus, dažādu virsmu struktūru, apdares elementus utt.).

 

3. Pēcapstrāde

 

Īpašuma fotosesijas rezultātā tapušās fotogrāfijas jāatlasa atbilstoši to autora vēlmēm, pēc kā kritiski jāizvērtē, vai izvēlētie attēli ir pietiekami kvalitatīvi, lai uzrunātu mērķauditoriju. Lai uzlabotu fotogrāfiju kvalitāti un pievilcību, tās var apstrādāt speciāli paredzētās programmās (piem., "Photoshop", "Gimp"). Elementārākās funkcijas - bilžu kontrasta uzlabošanu, gaismas/ ēnu korekciju un izmēra pielāgošanu - var veikt arī tiešsaistē, proti, programmā "Pixlr" (pixlr.com/editor), vai lejuplādējamā programmā "Picasa".

 

Der atcerēties, ka fotogrāfiju publicēšanai internetā vai sociālajos tīklos pietiek, ja to dimensijas nepārsniedz 1200:800 px un 200 - 500 kb.

 

Publicējot fotoattēlus, strukturējiet albumu, lai bildes tajā tiktu izvietotas loģiskā secībā no mājas fasādes atspoguļošanas līdz iekštelpu demonstrēšanai.

 


12.12.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu