+371 6736 5555

Nekustamo īpašumu pārdevēji savu īpašumu vērtību nosaka neadekvāti un emocionāli

  • Līdz ar nekustamo īpašumu tirgus augšupeju potenciālie pārdevēji arvien vairāk cer uz trekno gadu atgriešanos un pārvērtē savus īpašumus, nosakot tiem neadekvāti augstu cenu, norāda “ARCO REAL ESTATE” komercplatību tirdzniecības un nomas nodaļas investīciju konsultante Liene Meldere.


Minētā tendence novērota daudzstāvu ēku (dzīvojamo telpu, biroju) apbūves, kā arī komercapbūves zemju segmentā, kur īpašnieks nereti cenu nosaka, nevis balstoties uz ekonomiskiem aprēķiniem un iespējamo ekonomisko atdevi potenciālajam investoram, bet pamatojoties vien uz sev zināmiem kritērijiem, to skaitā – pirms krīzes ieguldītajiem naudas līdzekļiem, vēsturisko vērtību vai iespējamo nākotnes vērtību īpašuma apbūves gadījumā.

 

„Krīze nekustamo īpašumu jomā ir beigusies, taču ir iestājusies stagnācija, un, lai gan tai nenoliedzami sekos tirgus izaugsme, apbūves zemju, kā arī biroju un daudzdzīvokļu ēku īpašnieki visbiežāk pārvērtē savus īpašumus. Visi cer uz mistisko investoru, kurš ir ne tikai pārdabiski bagāts, bet arī muļķis, kas īpašumus Latvijā iegādājas, nevērtējot ne cenu, ne ekonomiskos ieguvumus,” uzsver “ARCO REAL ESTATE” speciāliste.

 

Tāpat L. Meldere piebilst, ka nekustamo īpašumu tirgū ir sastopami arī impulsīvi pirkumi, tomēr šādi gadījumi ir novēroti vien darījumos ar tādiem investīciju objektiem, kuriem ir kultūrvēsturiska vērtība un īpaši estētiska fasāde, nevis ar apbūves zemēm vai rekonstruējamiem īpašumiem.

 

“ARCO REAL ESTATE” pārstāve precizē, ka ikviens investors, kas vēlas ieguldīt līdzekļus nekustamajā īpašumā, pirms pirkuma aprēķina nepieciešamos papildus ieguldījumus īpašuma sakārtošanā, kā arī iespējamo naudas plūsmu, kas ir atkarīga gan no atļautajiem pilsētas apbūves noteikumiem konkrētam zemes gabalam, gan īpašuma vietas un tirgus prognozēm nākotnē.

 

„Ikkatram īpašumam agri vai vēlu tiek noteikta īstā cena, jautājums ir: cik ilgi šo īpašumu nāksies tirgot un vai īpašnieks var atļauties to uzturēt pārdošanas periodā. Vai rezultātā zaudējumi nepārsniegs ieguvumus, ja īpašumā netiks ieguldīti adekvāti līdzekļi tā sakārtošanai jau šodien?” retoriski jautā eksperte.

 

Lai novērstu šādu gadījumu īstenošanos, „ARCO REAL ESTATE” pirms katra darījuma piedāvā veikt īpašuma pilnu ekonomisko analīzi un izvērtēt iespējamos investīciju riskus un priekšrocības, apbūves zemei noteikt iespējamos būvniecības apjomus, celtniecības izmaksas un vērtību pēc tās realizācijas, ņemot vērā uz zemes gabala jau esošo ēku rekonstrukcijas izmaksas, kā arī izvērtēt ikviena īpašuma izdevīgāko izmantošanas veidu nākotnē, pamatojoties gan uz tirgus tendencēm, gan uz striktiem ekonomiskiem aprēķiniem.

 

Papildus informācija:

Liene Meldere

ARCO REAL ESTATE investīciju konsultante

Komercplatību tirdzniecības un nomas nodaļa

 

Mob. | 2911 1232

liene.meldere@arcoreal.lv

www.arcoreal.lv

 

Liene Meldere | biznesa konsultante un investīciju projektu eksperte, kas biznesa konsultāciju jomā darbojas jau kopš 2006. gada, veicot ekonomiskās analīzes un finanšu prognozes, konsultējot gan pircējus, gan pārdevējus par īpašuma vai biznesa izdevīgāko attīstības scenāriju, iespējamo naudas plūsmu un atdevi nākotnē.

 


10.06.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu