+371 6736 5555

Jūrmala – jauno projektu galvaspilsēta

  • Kā norāda ARCO REAL ESTATE valdes loceklis M. Laukalējs, šobrīd Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgus ir piesātināts ar jauno projektu mājokļiem, kuru viena kvadrātmetra cena svārstās no 1800 līdz pat 5500 EUR. Salīdzinot Jūrmalas jauno projektu cenas ar uzņēmuma ARCO REAL ESTATE pārstāvētajām valstīm - Igauniju un Bulgāriju -, Latvijas kūrortpilsētas piedāvājums ir visdārgākais.


Jūrmala – jauno projektu galvaspilsēta

 

Sākoties tūrisma sezonai, aktivizējušies Jūrmalas jauno projektu attīstītāji un pārdevēji, kopumā piedāvājot iegādāties mājokļus vismaz 82 daudzdzīvokļu jaunceltnēs, informē ARCO REAL ESTATE valdes loceklis Māris Laukalējs. Lai uzskatāmi atspoguļotu jauno projektu atrašanās vietas Jūrmalā un tādējādi interesentiem atvieglotu mājokļa izvēli, nekustamo īpašumu uzņēmums ARCO REAL ESTATE ir izstrādājis online karti - bit.ly/JURMALA un šobrīd strādā pie Rīgas un Pierīgas jauno projektu kartes.

 

Lai gan Jūrmalas jauno projektu piedāvājums ir plašs un prasīgāko interesentu gaumi apmierinošs, šogad pārdoto mājokļu īpatsvars audzis salīdzinoši nedaudz, proti, pērn 1. ceturksnī kopumā notikuši 34 darījumi, kamēr šogad minētajā laika periodā to skaits pieaudzis par 19%, sasniedzot 42 darījumu atzīmi.

 

Kā norāda M. Laukalējs, šobrīd Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgus ir piesātināts ar jauno projektu mājokļiem, kuru viena kvadrātmetra cena svārstās no 1800 līdz pat 5500 EUR. Salīdzinot Jūrmalas jauno projektu cenas ar uzņēmuma ARCO REAL ESTATE pārstāvētajām valstīm - Igauniju un Bulgāriju -, Latvijas kūrortpilsētas piedāvājums ir visdārgākais. Piemēram, Igaunijas kūrortpilsētā Parnu (Pärnu) esošo jauno projektu viena kvadrātmetra cena ir no 1200 līdz 2500 EUR, kamēr Varnā (Varna) - no 700 līdz 750 EUR. Lai gan cenu atšķirības sākotnēji liekas diezgan krasas, eksperts skaidro, ka dārgākie mājokļu piedāvājumi atrodas kāpu zonā, kurā ir ierobežotas būvniecības iespējas, savukārt lielākajā daļā darījumu (~70%) Jūrmalas jauno projektu kvadrātmetra cenas amplitūda ir no 2300 līdz 3500 EUR.

 

Uz jautājumu, kādēļ nerezidenti mājokļus izvēlas Jūrmalas jaunajos projektos un ir gatavi maksāt salīdzinoši lielas naudas summas, M. Laukalējs atbild: "Jūrmalas jauno projektu cenu kategoriju nosaka atrašanās vietas prestižs, kas jau vēsturiski pilsētu padarījis par turīgu cilvēku iecienītu. Papildus kūrortpilsētas statusam Jūrmalu raksturo objektīvi faktori - galvaspilsētas, lidostas un ostas tuvums -, kas apdzīvotai vietai piešķir privilēģijas un tiešā veidā ietekmē pircēja izvēli par labu Jūrmalai. Minētās priekšrocības nespēj nodrošināt ne Igaunijas kūrorts Parnu, ne Bulgārijas Varna."

 

Tāpat M. Laukalējs norāda, ka nerezidenti, izdarot īpašuma izvēli, ņem vērā objekta atrašanās vietu, komforta līmeni, sniegtā servisa kvalitāti, jaunā projekta estētisko pievilcību, tajā skaitā iekštelpu dizainu, un, visbeidzot, pirkuma cenas atbilstību nosauktajiem kritērijiem.

 

Savukārt nesen veiktie Imigrācijas likuma grozījumi, ar kuriem tika paaugstināta minimālā nekustamā īpašuma pirkuma summa, kas nerezidentam ļauj pretendēt uz termiņuzturēšanos Latvijā, būtiskas izmaiņas Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgū neieviesīs, prognozē ARCO REAL ESTATE pārstāvis. Šāds uzskats pastāv tādēļ, ka teju ceturtajā daļā (23.8%) darījumu, kas notikuši 2014. gada 1. ceturksnī, nerezidenti tērējuši naudas summas, kas ir līdzvērtīgas vai pārsniedz ar likuma grozījumiem noteikto minimumu - 250 000 EUR. Turklāt daudziem Jūrmalā notikušajiem darījumiem pietrūcis pavisam maz, lai sasniegtu likumā norādīto summu, papildina M. Laukalējs un precizē: "Vismaz puse no aktuālā jauno projektu piedāvajuma pārsniedz uzturēšanās atļaujas iegūšanai nepieciešamo pirkuma summu."

 

Runājot par lielākajiem darījumiem ar nekustamiem īpašumiem Jūrmalā, Valsts zemes dienestā iegūtā informācija apliecina, ka pērn tāds noticis septembrī, kad par 1 171 674 EUR tika nopirkts mājoklis jaunajā projektā "Dzintaru rezidence" Madonas ielā 5, savukārt šī gada martā pircējs šķīrās no 514 900 EUR, lai kļūtu par jaunā projekta "Aristo", kas atrodas O. Kalpaka bulvārī 20/22, dzīvokļa īpašnieku.

 

Jūrmala jau izsenis bijusi iecienītākā tūristu kūrortpilsēta Baltijas jūras piekrastē, tā savu nozīmi Latvijas ekonomikā nav zaudējusi arī šobrīd. Sākoties vasarai, gleznainu skatu piesātināto vietu apmeklē liels skaits ceļotāju, kuri ik gadu papildina pašvaldības budžetu un kuru pieprasījums pēc kvalitatīviem pakalpojumiem sekmē vietējo uzņēmēju pastāvēšanu sīvajos konkurences aptākļos. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem par Jūrmalas naktsmītnēm 2013. gadā Jūrmalu apmeklēja 147 867 tūristi – par 25 111 jeb 20,5 % vairāk nekā 2012. gadā. Analizējot statistikas datus pa valstīm, pirmo vietu apmeklējuma ziņā tradicionāli ieņem Krievija. Jūrmala ir vienīgā pilsēta Latvijā, kas daudzdzīvokļu namu būvniecības apjomos ir līdzvērtīga Padomju laikos novērotajiem celtniecības tempiem, informē ARCO REAL ESTATE speciālists.

 

Papildu informācija:

Māris Laukalējs

ARCO REAL ESTATE valdes loceklis

1. vērtēšanas nodaļas vadītajs

Mob. | 2923 0073

Tālr. | 6736 5558

maris.laukalejs@arcoreal.lv

www.arcoreal.lv

 


03.06.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu