+371 6736 5555

2013. gadā strauji pieaudzis nekustamo īpašumu darījumu skaits

  • Nekustamo īpašumu tirgū 2013. gadā novērota attīstība gan Rīgā, gan Latvijas reģionos, ARCO REAL ESTATE rīkotājā preses konferencē uzsver uzņēmuma valdes loceklis Māris Laukalējs, precizēdams, ka “pagājušais gads ir bijis ražīgāks par 2012. gadu, tā kā strauji pieaudzis kopējais darījumu skaits”.


2013. gadā galvenā nekustamo īpašumu tirgus tendence bija būtisks darījumu skaita pieaugums visos segmentos ar nelielu cenu kāpumu, kas kopumā nodrošināja Latvijas nekustamo īpašumu tirgus attīstību pozitīvā virzienā, pretēji 2012. gadā novērotajam, kad tirgu raksturoja dinamiska attīstība jauno projektu un Rīgas centra dzīvokļu segmentā un lēna attīstība vai stagnācija sērijveida dzīvokļu un apbūves zemju tirgū, salīdzina M. Laukalējs.

 

Kā norādīts ARCO REAL ESTATE Latvijas nekustamo īpašumu tirgus pārskatā, 2013. gadā īpatnēja situācija novērota sērijveida dzīvokļu segmentā, kur dominēja pirkuma darījumu skaita būtisks pieaugums, taču cenu kāpums salīdzinājumā ar 2012. gadu bijis minimāls. Šādas nebūtiskas cenu izmaiņas izraisīja joprojām tirgū dominējošo darījumu skaits ar piespiedu pārdošanas raksturu.

 

Darījumu skaita būtisko pieaugumu nodrošināja arī salīdzinoši zemo cenu piedāvājuma īpatsvars un kredītiestāžu labvēlīgāki nosacījumi savu pārņemto objektu kreditēšanai. Lai gan no jauna izsniegto kredītu apjoms 2013. gadā pieauga, banku kredītportfeļi turpināja samazināties, ko pozitīvi ietekmēja gan banku “slikto” kredītu norakstīšana, gan atmaksātie kredīti, teikts pārskatā.

 

ARCO REAL ESTATE pārstāvis norāda, ka aktīvākie tirgus segmenti 2013. gadā Rīgā un tās apkārtnē bija darījumos ar dzīvokļiem Rīgas centrālajā daļā, dzīvokļiem jaunuzceltās daudzdzīvokļu mājās, sērijveida dzīvokļiem, vienģimenes dzīvojamām mājām, kā arī ar kvalitatīvu apbūves zemi. Aktivitātes pieaugums novērots arī dzīvokļu un privātmāju īres un komerctelpu nomas tirgū. Vismazāko interesi izraisīja dzīvokļi Rīgas koka apbūvē, mazattīstītas apbūves zemes, kā arī zemas kvalitātes komerciāla rakstura telpas. Tāpat eksperts papildina, ka par neaktīvu joprojām uzskatāms komerczemju segments.

 

Savukārt par aktīvākajiem nekustamā īpašuma tirgus segmentiem Latvijas reģionos, kuros novērots cenu pieaugums, 2013. gadā var uzskatīt lauksaimniecības un mežsaimniecības zemes, sērijveida dzīvokļus un lauku viensētas, turpretī pasīvākās bijušas visu veidu apbūves zemes un nedzīvojamās telpas, norādīts pārskatā.

 

2013. gadā nerezidenti turpināja aktīvi iegādāties nekustamos īpašumus Latvijā, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas. Populārākās vietas nerezidentu investīcijām joprojām bija Rīga un Jūrmala, kā arī Ozolnieki un Cēsis.

 

Jauno mājokļu segmentā pieprasījums saglabājās stabils, interese par jaunu daudzdzīvokļu ēku attīstību un būvniecību pieauga. Lai gan cenas dzīvokļiem jaunuzceltās mājās Rīgā un tās apkārtnē pieauga par 10 - 12%, jaunuzbūvēto dzīvokļu kopējais skaits joprojām bija ļoti zems un 2013. gadā sastādīja vien 21% no 2007. gada apjoma.

 


27.02.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu