+371 6736 5555

"Kaktu" mākleru ienesīgās krāpšanas metodes

  • Nekustamo īpašumu īres tirgus ir vienkāršākais negodprātīgu mākleru peļņas avots. Cilvēki, kas meklē lētākus starpniecības pakalpojumus, neapzinās risku un nereti kļūst par krāpšanas upuriem, uzskata "ARCO REAL ESTATE" īres nodaļas vadītājs DZINTARS BĒRZIŅŠ.


Uzņēmuma speciālists brīdina, ka nekustamo īpašumu tirgū sastopamas dažādas krāpšanas metodes, ko ikdienā veiksmīgi turpina izmantot ātru peļņu kārojošie starpnieki. Viens no viskbiežāk izmantotajiem veidiem ir viena kabineta uzņēmumu piedāvājums, kuru vibiežāk raksturo prasība, ka klientam pirms dzīvokļā apskates jāveic priekšapmaksa. Proti, vēršoties pie šāda pakalpojuma sniedzēja, klientam, kas vēlas atrast dzīvokli, vispirms jāsamaksā noteikta naudas summa, kuras apmaksas brīdī starp kompāniju un klientu ticamības radīšanai tiek parakstīts fiktīvs sadarbības līgums. Pēc tam, kad starpnieks saņem kāroto naudu, klientam tiek iedots īrei “pieejamo” dzīvokļu saraksts.

Negodprātīgā rīcība un krāpšana šādos šķietami tiesiskos darījumos izpaužas tādējādi, ka izsniegtajā dzīvokļu sarakstā atrodamie mājokļi vai nu nemaz netiek piedāvāti īrei, vai tā kontaktpersona nav sazvanāma. Atkārtoti vēršoties starpniecības firmā, klientam tiek teikts, ka dzīvokļi jau ir izīrēti un tiek izsniegts jauns saraksts ar citiem praktiski nepieejamiem īpašumiem.

Sekojot interneta attīstībai un izmantojot tā sniegtās priekšrocības, krāpnieki izdomājuši jaunu shēmu, kā uzrunāt jaunu dzīvesvietu tīkotājus: sludinājumu portālā tiek ievietots izdevīgs īres dzīvokļa piedāvājums ar neaktīvu tālruņa numuru un rosinājumu sazināties elektroniskā veidā, izmantojot e-pastu. Izrādot interesi par objektu, viltus īpašnieks atbildes vēstulē sniedz paskaidrojumu, ka ir nerezidents, turklāt šobrīd atrodas ārpus valsts robežām. Tāpat vēstulē tiek piedāvāts risinājums, tas ir, klientam ar kurjerdienesta starpniecību tiks piegādāta dzīvokļa atslēga pēc drošības naudas pārskaitīšanas uz "Skrill" ("Money Bookers") kontu. Motivēšanas nolūkos tiek piebilsts, ka gadījumā, ja dzīvojamās telpas klientu neapmierinās, iemaksāto drošības naudu varēs saņemt atpakaļ.

Ar minēto shēmošanu krāpšanas gadījumi un negodprātīga rīcība neaprobežojas, jo ļoti izplatīti kļuvuši gadījumi, kad mazāk pazīstami nekustamo īpašumu uzņēmumi un "kaktu" mākleri nodarbojas ar plaģiātu un autortiesību pārkāpumiem, neatļauti publicējot svešas fotogrāfijas. Šādi starpnieki izmanto neparastu pieeju klientu piesaistīšanai: nokopējot atpazīstamas kompānijas fotogrāfijas un nogriežot piederības simbolu - logotipu -, tās tiek nopublicētas sludinājumu portālos, turklāt ar īpaši pievilcīgu un pazeminātu cenu, kas vilina potenciālos klientus. Kad no īrēt gribētāja tiek saņemts zvans, viņam tiek paskaidrots, ka īpašums jau ir izīrēts un ka piedāvājumā atrodami citi – līdzvērtīgi. Novērots arī tas, ka telefonsarunas laikā klientam tiek solīts atzvanīt. Zvanu starplaikā negodprātīgās kompānijas mākleris mēģina vienoties ar īpašumu pārstāvošo starpniecības uzņēmumu par sadarbību, tādējādi saņemot atlīdzību ar viltu.

Ar īpašu nekaunību izceļas tādi pašdarbības veicēji, kas, kopējot atpazīstamas kompānijas fotoattēlus, uz tiem saglabā logotipu vajadzīgā tēla un prestiža radīšanai. Šāda bilžu publicēšana interesentos rada neskaidrību par to, kādēļ viena uzņēmuma sludinājumos, par ko liecina identiskās fotogrāfijas un firmas emblēma, tik krasi atšķiras darījuma summas, pēc kā visbiežāk tiek pieņemts lēmums sazināties ar lētākā piedāvājuma autoru.

Aizvien biežāk izskan neapmierinātu klientu atsauksmes par to izīrētāju rīcību, kuriem nav tiesību parakstīt īres līgumu; šādas maldināšanas dēļ cieš īrnieks, kam jāatbrīvo dzīvojamās telpas. DZ. BĒRZIŅŠ uzsver, ka atslēgas no dzīvokļa vēl neapliecina īpašumtiesības, tādēļ pirms darījuma noslēgšanas jāpārliecinās par līgumslēdzēja paraksta tiesībām.

Pilnvērtīgu un visaptverošu informāciju par objekta īpašnieku un nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem par simbolisku maksu var iegūt zemesgrāmatas mājas lapā - www.zemesgramata.lv. Savukārt tādā gadījumā, ja izīrētājs ir pilnvarota persona, DZ. BĒRZIŅS mudina pārliecināties par pilnvaras oriģināla esamību un tās saturu pie notāra. Tāpat eksperts norāda, ka, noformējot īres līgumu augstas klases kompānijā, visi īpašuma tiesības apliecinošie dokumenti un pilnvaras tiek rūpīgi pārbaudītas.


06.11.2013.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 2 no 4 st., 88 m2
Rīga, Teika
240 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 3 no 5 st., 78 m2
Rīga, Centrs
500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
560 m2
Rīga, Centrs
10 080 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 161 m2
Rīga, Čiekurkalns
1 120 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu