+371 6736 5555

Cenu „šķēres” Jūrmalā starp pircēju vēlamajām cenām un pārdevēju piedāvājumu arvien palielinās

  • Jūrmalas jauno projektu tirgus segmenta atdzīvošanās pirmās pazīmes Jūrmalā parādījās jau 2009. gada beigās un 2010. gadā Jūrmalas tirgus bija novērots aktivitātes sākums.


Cenu „šķēres” Jūrmalā starp pircēju vēlamajām cenām un pārdevēju piedāvājumu arvien palielinās

 

Jūrmalas jauno projektu tirgus segmenta atdzīvošanās pirmās pazīmes Jūrmalā parādījās jau 2009. gada beigās un 2010. gadā Jūrmalas tirgus bija novērots aktivitātes sākums. 2011.gadā, īpaši sākot ar II ceturksni, noteikumus Jūrmalā sāka diktēt nevis pircēji, bet pārdevēji, respektīvi, Jūrmalas jauno projektu tirgus 2011.gadā bija attīstītāju tirgus. Prog­nozējot strauju pieprasījuma pieaugumu arī 2012.gadā, projektu attīstītāji turpināja paaugstināt piedāvājuma cenas, neskatoties uz daudzu ekspertu brīdinājumiem par pieprasījumam neatbilstošu cenu celšanu un iespējamo darījumu skaitu samazināšanos. Atbilstoši prognozēm, darījumu apjoms jauno projektu segmentā 2012.gadā bija mazāks kā 2011.gadā, neskatoties uz pircēju skaita intereses pieaugumu. Veiksmīgāks gads bija nelielu, bet ekskluzīvu jauno projektu attīstītājiem projektos, kas atrodas tuvu jūrai.

 

„Analizējot pēdējo 2 gadu darījumu skaitu un datus par izsniegtajām uzturēšanās atļaujām, iegādājoties nekustamo īpašumu Jūrmalā, var secināt, ka aptuveni 70 – 80% no visiem darījumiem Jūrmalā ir veikuši nerezidenti uzturēšanās atļaujas saņemšanai”, informēja Māris Laukalējs, ARCO REAL ESTATE valdes loceklis.


2012.gadā tika reģistrēts 131 darījums, starp kuriem 26 dzīvokļi pārdoti vienlaicīgi vienā ēkā par salīdzinoši zemu cenu 890 EUR/m². Lielākie darījumi bija 3.ceturksnī pārdots dzīvokļa īpašums Mellužos – kāpās ar skatu uz jūru, ar platību 129m² par 800 000 EUR jeb 6 191 EUR/m² un 4.ceturksnī pārdots dzīvokļa īpašums 109m² platībā par 630 000 EUR jeb 5 758 EUR/m².

 

Klientus visvairāk interesē 2 – 3 istabu dzīvokļi jūras pusē ar platību 80 – 120m². Visbiežāk tiek pieprasīti dzīvokļi ar pilnu apdari, izņēmums ir ekskluzīvie dzīvokļi. Parasti šiem dzīvokļiem klients izvēlas savu dizainu un bieži vien arī apdares darbu veicēju un mēbeļu un aprīkojuma piegādātāju. Pēdējos gados visu kategoriju klientiem ir svarīgi, lai māja ir kvalitatīva, ar labi attīstītu infrastruktūra un stabilu apsaimniekotāju. Neskatoties uz to, ka liela daļa klientu izvēlas Jūrmalas projektus tieši vasaras koncertpasākumu dēļ, tie tomēr grib sev dzīvokli mierīgā un klusā vietā attālināti no pasākumu norises vietas un aktīvas apmeklētāju zonas, jo pati par sevi Jūrmala ir salīdzinoši maza un nepieciešamības gadījumā līdz notikumu „epicentram” var nokļūt pietiekami ātri. Pēdējā laikā klienti iegādājas ne tikai gatavus objektus, bet arī jaunceļamo objektu rezervācijas – objektu iegādes veids, kas bija tik ļoti populārs pirmskrīzes gados, un šajā gadījumā ir svarīgi, lai projekta attīstītajam jau būtu „atpazīstams vārds” un reputācija, kas garantētu, ka projekts tiešām būs pabeigts un nodots ekspluatācijā. 2012.gadā Jūrmalā bija nodoti ekspluatācijā vairāki jaunie projekti, kuros lielāka daļa dzīvokļu bija izpirkta uz rezervācijas pamata pirms mājas nodošanas ekspluatācijā.

 

„Jāatzīmē, ka lielākā daļa pašreiz būvniecības stadijā esošo ēku ir neliela apjoma un interesantas arhitektūras plānojuma ēkas, kas varētu būt pievilcīgas potenciālajiem klientiem. Joprojām ir salīdzinoši mazs piedāvājums cenu zemākajā slieksnī 1 800 – 2 000 EUR ar dzīvokļu platību ap 50 – 70m². Piedāvājumā ir vairāki jaunie projekti, kuru cenu veidojošie faktori atbilstu šai cenu kategorijai, bet projektu attīstītāji piedāvā dzīvokļus par ievērojami augstākām cenām”, secina M.Laukalējs.

 

 

Papildu informācija:
Māris Laukalējs

ARCO REAL ESTATE

Valdes loceklis

maris.laukalejs@arcoreal.lv

Tālr. + 371 6736 5555

 


29.01.2013.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 500 m2
Rīga, Zolitūde
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 60 m2
Rīga, Zolitūde
300 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 120 m2
Rīga, Zolitūde
600 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 1 no 3 st., 45 m2
Rīga, Vecrīga
590 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu