+371 6736 5555

Cenu pieaugums sērijveida dzīvokļu tirgū

  • Centra dzīvokļu un jauno projektu dzīvokļu segmenta cenu pieaugums ir veicinājis arī cenu pieaugumu sērijveida dzīvokļu tirgū


Centra dzīvokļu un jauno projektu dzīvokļu segmenta cenu pieaugums ir veicinājis arī cenu pieaugumu sērijveida dzīvokļu tirgū

 

Sērijveida dzīvokļu tirgū jau otro mēnesi vērojamas izteiktas cenu pieauguma pazīmes. Pārsvarā cenas pieaugušas pieprasītākajiem dzīvokļiem – tie ir 2-3 istabu dzīvokļi labākajās sērijveida ēkās, populārākajos mikrorajonos. Cenu pieauguma iemesls, iespējams, meklējams tā sezonālajā raksturā – kā katru gadu šajā periodā. Tajā pašā laikā arī būtu jāmin sabiedrības pirktspējas uzlabošanās, kas arī var būt par pamatu dzīvokļu pieprasījuma un cenu pieaugumam.

 

Māris Laukalējs, ARCO REAL ESTATE valdes loceklis, 1.vērtēšanas nodaļas vadītājs: "2013.gada Maijs ir bijis nozīmīgs mēnesis sērijveida dzīvokļu tirgū – ir sasniegts 600 EUR/m² cenu līmenis. No vienas puses – skaitlis izskatās salīdzinoši augsts, tomēr jāatceras, ka 2007.gada 01.jūlijā vidējā sērijveida dzīvokļu cena bija 1620 EUR/².

 

Marta, aprīļa maija mēneši ir bijuši ar pieaugumu, t.sk. aprīlī +0.6%, maijā +0.5%, kas nozīmē to, ka šobrīd jau varam runāt par nelielu cenu pieaugumu, nevis par cenu svārstībām.

 

Cenas pieaugušas gandrīz visos Rīgas mikrorajonos, izņemot Bolderāju (-1%), pārējos ir pieaugušas no +0.2% Mežciemā līdz +2.1% Pļavniekos. Piedāvājuma skaits nav mainījies un ir joprojām spēkā tendence, ka mikrorajonos, kur cena pieaug straujāk, atbilstoši pieaug piedāvājuma skaits, savukārt mikrorajonos, kur cenas krīt – samazinās arī piedāvājuma skaits. Cilvēki seko līdz cenu tendencēm, tādēļ arī nogaida ar īpašuma pārdošanu, ja redz, ka cenas samazinās. Šī gan ir īslaicīga tendence un sagaidāms, ka situācijā pie pārāk augsta piedāvājuma skaita, cenām tomēr būs tendence samazināties vai palikt esošajā līmenī.

 

Cenu pieaugumu novērojam pēdējos 3 mēnešus pēc kārtas. Centra dzīvokļu un jauno projektu dzīvokļu segmenta cenu pieaugums ir veicinājis arī cenu pieaugumu sērijveida dzīvokļu tirgū, kas nav saistāms ar paredzamo pievienošanos eiro zonai. Zināmā mērā cenu pieaugums ir stabilās situācijas (600 EUR/m2 cenu līmenis pēc 2007.-2009.gada krīzes tika sasniegts 2010.gada maija mēnesī, tad sekoja cenu svārstības 3 gadus) rezultāts. Prognozējams, ka tuvākajos mēnešos neliels cenu pieaugums turpināsies."

 

Sērijveida dzīvokļu tirgus pārskats, 2013.gada maijs>>


05.06.2013.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē māju
5 ist., 2 st., 243 m2
Rīga, Bieriņi
1 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 120 m2
Rīga, Zolitūde
600 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 400 m2
Rīga, Zolitūde
2 000 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu