+371 6736 5555

Biroju nomas maksas ir ar tendenci pieaugt par vidēji 7-12% gadā

  • Atsevišķos gadījumos Klusajā Rīgas centrā vai Vecrīgā biroju cena pieaugusi pat 20% apmērā.


Komercplatību tirgus apskats


Biroju platības


Rudens iesācies ar salīdzinoši stabilu pieprasījumu pēc birojiem, kas salīdzinājumā pret vasaras mēnešiem ir palicis nemainīgs. Kaut arī IKP pieaugums 2.ceturksnī bija 5.6%, uzmanīgums nomas tirgū joprojām saistīts ar neskaidrību par ekonomikas nākotnes izaugsmes iespējām.

 

Visvairāk birojus izvēlas mainīt pakalpojumu sniedzēju kompānijas. Biežākie iemesli biroju telpu maiņai ir esošā biroja platība un vēlēšanās palielināt darbinieku komfortu ar tādām ērtībām, kā, piemēram, automašīnu stāvvieta, sabiedriskā ēdināšana, aktīvā svaigā gaisa apmaiņa telpās. Arvien pieprasītākas ir tieši telpas biroju ēkās, savukārt jaukta tipa ēkās biroji bieži vien tiek meklēti biroji salīdzinoši zemākas nomas maksas dēļ. Raksturīgi ir tas, ka dzīvokļu ēkās iznomājamās biroju telpas bieži sastopamas ar ne tik veiksmīgu plānojumu, - dažkārt ar nesamērīgi plašu virtuves telpu vai vannas istabu, kas potenciālam biroja telpu nomniekam var likties neracionāli. Jaukta tipa ēku biroju telpu piedāvājumi ir pievilcīgāki, ja saimnieks biroju uzlabojis ar paaugstinātas kvalitātes apdari vai automašīnu bezmaksas autostāvvietu Rīgas centrā. Sākoties apkures sezonai, nomnieki rūpīgāk izvērtē apkures izmaksas, pieprasot rēķinus par iepriekšējās ziemas mēnešiem. Nomnieki, nomainot telpas, parasti ļoti rūpīgi izvērtē ne tikai nomas maksas līmeni, bet arī apsaimniekošanas un komunālo izmaksu apjomu. Apkures mēnešos kopējās izmaksas nomniekiem parasti pieaug pat līdz 35%. Izņēmumi ir tie gadījumi, kad saimnieks piedāvā izlīdzināto maksājumu, vai arī vasaras mēnešos birojā tiek izmantota gaisa kondicionēšanas un ventilēšanas iekārta, kas arī patērē apjomīgus resursus.


Biroju nomas maksas ir ar tendenci pieaugt par vidēji 7-12% gadā, tuvajā centrā un Vecrīgā sasniedzot augstāko pieauguma robežu. Atsevišķos gadījumos Klusajā Rīgas centrā vai Vecrīgā biroju cena pieaugusi pat 20% apmērā. Neskatoties uz salīdzinoši zemo iegādājamo īpašumu ienesīgumu, investoru interese ir pieaugoša.

 

Tirdzniecības telpas


Tirdzniecības telpu pieprasījuma līmenis vērtējams kā vidēji augsts. Rīgas centrālajā daļā vislielāko interesi veido šobrīd apavu un apģērbu veikalu ķēdes. Noturīgi augsts pieprasījums ir arī pēc Vecrīgas bāru un restorāna telpām. Vairums nomnieku ir gatavi nomāt telpas Vecrīgā par nomas maksu 5-8 EUR/m² neremontētas telpas un par 15-25 EUR/m² tirdzniecības telpas ar nelieliem kapitālieguldījumiem. Pieprasītais telpu lielums atkarīgs no darbības koncepta – sākot no 80m² līdz 300m². Vairums potenciālo nomnieku vēlas, lai telpu īpašnieki veic kapitālieguldījumus. Vairums tirdzniecības centru piedāvā sagatavotas telpas par nomas maksu ar 20-35 EUR/m². Pieprasītākais telpu lielums ir ap 150m². Telpu nomas maksas atbilstība daudzkārt ir atkarīga no telpu tehniskā stāvokļa un konfigurācijas.


Tirdzniecības telpu nomas maksu pieaugums ir atšķirīgs atkarībā no atrašanās vietas. Izteiktāks pieaugums ir Vecrīgā un Rīgas centra daļas ēkās uz galvenajām tirdzniecības ielām. Pieauguma apmēri ir vidēji 10-15%. Vislielākais pieprasījums ir tieši pēc Vecrīgas telpām. Investoru pieprasījums pēc iegādājamo īpašumu vietas un ienesīguma vairums gadījumos neatbilst tirgus situācijai. Tā, piemēram, Vecrīgā vairums tirdzniecības telpu ienesīgums nepārsniegtu 5%, iegādājoties telpas par piedāvājuma cenu. Salīdzinājumam, piemēram, skaistumkopšanas salona telpu ienesīgums mikrorajona dzīvojamā ēkā līdzināsies 10-12% vai vairāk. Vairums investori vēlas iegādāties remontētu un reprezentablu īpašumu pilsētas centrā vai vecpilsētā, neskatoties uz to, ka ienesīgums būs zemāks. Piedāvājums Vecrīgā sasniedz pat 8000 EUR/m² robežu. Centrā vidējā tirdzniecības telpu pārdošanas cena ir no 2300 līdz 3500 EUR/m². Noteicošie faktori, kas ietekmē telpu cenu, ir pircēju plūsmas pieejamība, ēkas tehniskais stāvoklis, ēkas reitings.


Noliktavas un ražošanas telpas


Novērojama intereses palielināšanās par ražošanas telpu iegādi vai būvniecību uz zemes gabaliem, kas atrodas pie atbilstošas jaudas pilsētas komunikācijām. Vairums no interesentiem ir tieši Krievijas investori, kam ir atbilstoši līdzekļi, lai uzreiz spētu investēt gan telpu iegādē, gan apgrozāmos līdzekļos bez banku finansējuma starpniecības. Laikā, kad bankās skatās uz investoriem ar īpašu piesardzību, rūpnieciskais sektors faktiski spēj piesaistīt nepieciešamās investīcijas, ja ir ilgtermiņa sadarbības līgumi ar valsti vai klientiem ar augstu reputāciju vai finansiālo stabilitāti. Esošā neziņa par nākotni, kas valda vairumā no Eiropas valstīm, daudzkārt būtiski samazina iespējamību pārskatāmai ilgtermiņa sadarbībai.


Novērots augsts pieprasījums pēc labas kvalitātes nelielām noliktavas un ražošanas nomas telpām ar platību no 200 līdz 500m². Pieprasītas ir telpas ar dažādiem apkures veidiem ar nomas maksas līmeni no 1.5 līdz 3 EUR/m², atkarībā no siltinājuma un apkures esamības.


ARCO REAL ESTATE ir vadošais nekustamo īpašumu uzņēmums Baltijas valstīs, dibināts Igaunijā, 1992. gadā. Uzņēmums ir kotēts Tallinas fondu biržā kopš 2007. gada jūnija. ARCO REAL ESTATE Latvijā uzsācis darbību 1997. gadā un šobrīd sniedz pakalpojumus Rīgā, Saulkrastos, Jelgavā, Cēsīs, kā arī Liepājā un Jūrmalā. Uzņēmumā tiek nodarbināti aptuveni 60 kvalificēti speciālisti.

 

Papildu informācija:
ARCO REAL ESTATE
Guntis Kanenbergs
Brīvības 39, Rīga, LV 1010, Latvija
+371 67365555
www.arcoreal.lv


25.10.2011.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 145 m2
Rīga, Purvciems
725 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 6 no 6 st., 48 m2
Rīga, Centrs
77 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 105 m2
Rīga, Purvciems
572 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
2 st., 800 m2
Rīga, Purvciems
6 400 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu