+371 6736 5555

2010. gada maijā būtiski pieaudzis piedāvājumā esošo dzīvokļu skaits

  • Salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, 2010.gada maijā cenu pieauguma temps ir samazinājies un cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā maijā kopumā palielinājās vidēji par 1,5%.


2010. gada maijā būtiski pieaudzis piedāvājumā esošo dzīvokļu skaits, cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā palielinājušās vidēji par 1.5%.
 
    Salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, 2010.gada maijā cenu pieauguma temps ir samazinājies un cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā maijā kopumā palielinājās vidēji par 1,5%. Maija mēnesī visos Rīgas mikrorajonos cenu pieaugums ir samazinājies. Lielākais cenu pieaugums maijā vērojams Zolitūdē, kur cenas pieauga vidēji par 2,6%. Savukārt pavisam neliels cenu pieaugums konstatēts Ķengaragā un Bolderājā (0,4%). Dzīvokļu cenas turpina pieaugt jau kopš 2009.gada septembra un tās šajā laikā paaugstinājušās vidēji par 23,4%. Kopš 2010.gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas jau pieaugušas vidēji par 15,4%. Vislielākais cenu pieaugums 2010.gada pirmajos piecos mēnešos konstatēts Juglā, Zolitūdē un Āgenskalnā – 18 %. Savukārt vismazākais pieaugums vērojams Pļavniekos – 11%.
 
    Būtiski pieaudzis piedāvājumā esošo dzīvokļu skaits. Salīdzinoši ar aprīļa mēnesi, kad pieaugums bija 0,2%, maijā pieaugums vērtējams kā ievērojams – 12,4%, un tas atstās ietekmi uz vispārējo cenu līmeni. Piedāvājuma skaits palielinās jau piekto mēnesi pēc kārtas.
 
    Vidējā sērijveida dzīvokļu cena 2010.gada maija mēnesī paaugstinājās līdz 601 EUR/m². Tādējādi cenas vidēji ir par 62,9% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā, kad vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena bija sasniegusi augstāko atzīmi – 1620 EUR/m². Savukārt, salīdzinot ar 2009.gada 1.janvāri, vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena kopumā ir samazinājusies par 35,7%.
 
Māris Laukalējs, ARCO REAL ESTATE vērtēšanas nodaļas vadītājs, valdes loceklis: „Iepriekšējo mēnešu cenu pieauguma un piedāvājuma izmaiņu tendences ir apstiprinājušas gada sākumā izteikto prognozi, ka cenu pieaugums sērijveida dzīvokļiem būs atkarīgs no piedāvājumā esošo dzīvokļu skaita. Tā kā pēdējo piecu mēnešu laikā nav būtiski mainījies iedzīvotāju ienākumu līmenis un kreditēšanas nosacījumi, tad cenu pieauguma temps š.g. pirmajā pusgadā ir atkarīgs no piedāvājuma pieauguma.
 
    Savukārt piedāvājuma pieaugums ir atkarīgs no tirgū esošās vidējās cenas un cenas pieauguma tempiem. Mēnešos, kad piedāvājuma skaits ir neliels (piem. aprīļa mēnesī – pieaugums 0.2%) bija novērots salīdzinoši straujš cenu pieaugums, kā rezultātā, cenai pieaugot, potenciālie dzīvokļu pārdevēji, kuri bija nolēmuši nogaidīt ar dzīvokļa pārdošanu, ir pieņēmuši lēmumu dzīvokļus pārdot. Savukārt, palielinoties dzīvokļu piedāvājumam, palielinās potenciālo pircēju izvēles iespējas, un līdz ar to cenu pieauguma tempi ir ievērojami mazāki.
    Tā kā šī vidējā cena ir sasniegusi robežu, pie kuras potenciālie pārdevēji ir gatavi pārdot dzīvokļus, varam prognozēt, ka piedāvājumu skaits nemazināsies. Tuvākajos mēnešos cenu pieauguma tempi būs ievērojami zemāki, atsevišķos mēnešos vidējā cena atsevišķos mikrorajonos varētu samazināties. Taču, līdz ar jaunu banku ienākšana Latvijā, paredzama aktīva kreditēšanas uzsākšana, jo šīm bankām nav slikto kredītu portfeļa un kreditēšana pie salīdzinošām zemām cenām šobrīd ir ar mazu risku nākotnē. Tā rezultātā aktivitātes nekustamā īpašuma tirgū varētu pieaugt un izsaukt tomēr tālāku cenu pieaugumu.”
 
Sērijveida dzīvokļu tirgus apskats par 2010.gada maiju apskatāms šeit>>
 
/04.06.2010./

04.06.2010.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 145 m2
Rīga, Purvciems
725 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 6 no 6 st., 48 m2
Rīga, Centrs
77 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 105 m2
Rīga, Purvciems
572 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
2 st., 800 m2
Rīga, Purvciems
6 400 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu