+371 6736 5555

Nekustamā īpašuma tirgus aktivizējas, cilvēki izšķiras par uzkrājumu novirzīšanu nekustamā īpašuma iegādei

  • Novembrī ir palielinājusies aktivitāte „jauno projektu” segmentā, īpaši kategorijā dzīvokļiem ar gatavu apdari.


 
 
Nekustamā īpašuma tirgus aktivizējas, cilvēki izšķiras par uzkrājumu novirzīšanu nekustamā īpašuma iegādei
2009.gada novembrī, salīdzinājumā ar oktobra mēnesi, vērojams cenu pieaugums – cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā novembrī kopumā palielinājās vidēji par 2,9%. Lielākais cenu pieaugums vērojams Zolitūdē (5,2%), kā arī Imantā (4,7%). Savukārt pavisam neliels cenu pieaugums konstatēts Vecmīlgrāvī (1%) un Purvciemā (1,6%). Jau otro mēnesi pēc kārtas vidējā sērijveida dzīvokļu cena pieaug, pēc 0,8% cenu pieauguma oktobra mēnesī, kas bija uzskatāms drīzāk par cenu stabilizāciju, novembra mēneša pieaugums jau ir tuvāk cenu pieauguma tendencei. Centra dzīvokļa cenas būtiski nav mainījušās, un, ņemot vērā notikušos darījumus un piedāvājuma bāzi ar ļoti atšķirīgiem dzīvokļu raksturlielumiem, centra dzīvokļu cena novembra mēnesī ir 750 līdz 2600 EUR/m². Līdzīgi ir arī jauno projektu ēkās Rīgas mikrorajonos, kur viena kvadrātmetra vērtība būtiski nav mainījusies un sastāda 780 līdz 950 EUR/m². Līdz ar to jāsecina, ka sērijveida dzīvokļu cenas, kuru būtiski ietekmēja piedāvājuma zemākais slieksnis, vasaras mēnešos bija noslīdējušas pārāk zemu un tagad tām ir tendence „atgūties”. Prognozējams, ka tuvākajos mēnešos sērijveida dzīvokļu cenu izmaiņas būs 2 -3 % robežās ar cenu pieauguma iespējamības lielāku ticamību.
 
 
Māris Laukalējs, ARCO REAL ESTATE vērtēšanas nodaļas vadītājs, valdes loceklis:    
    „Pēdējo trīs mēnešu dzīvokļu tirgus attīstības gaitu varētu raksturot kā pirmo nelielo vēja pūsmiņu 2009.gadā, pēc pilnīga bezvēja un sastinguma stadijas valdošajā nekustamā īpašuma tirgū.
    Septembra mēneša sērijveida dzīvokļu tirgus uzrādīja pirmo cenu krituma samazinājumu (cenu kritums – 0.2%), pēc 21 mēneša ilgā cenu krituma maratona, ko faktiski mēneša ietvaros varēja uzskatīt par cenu stabilizāciju. Oktobra mēneša tirgus analīze jau uzrādīja pirmo cenu pieaugumu par 0,8%, savukārt novembra dati uzrāda jau pieaugumu par 2.9%.
    Īstermiņā šo sērijveida dzīvokļu tirgus cenu izmaiņas var definēt kā cenu pieaugumu, taču skatoties ilgtermiņā no 2007. gada jūlija mēneša, kad sākās cenu lejupslīde, šo pēdējo mēnešu izmaiņas būtu jāuzskata par cenu stabilizācijas procesu.
    Novembra analīze uzrāda arī nelielu piedāvājuma pieauguma tendenci, kas ir likumsakarīga, jo pēdējo mēnešu piedāvājuma samazinājums skaidrojams ar pārdevēju nevēlēšanos veikt darījumus par pārāk zemām cenām un pesimistiskajām prognozēm par tirgus situācijas uzlabošanos, savukārt vidējai tirgus cenai pieaugot palielinās ar piedāvājuma skaits. Jāatzīmē, ka novembrī pieaudzis arī darījumu skaits un būtiski palielinājusies interese par dzīvokļa iegādi. Atsevišķos mikrorajonos un dzīvokļu segmentu grupās ir izveidojusies situācija, ka piedāvājumā esošo dzīvokļu cenas pārsniedz vidējo tirgus cenu par 20%.
    Centra dzīvokļu vidējās cenās nav konstatētas būtiskas izmaiņas, cenu zemākā robeža un augstākā robeža joprojām ir būtiska (no 750 līdz 2600 EUR/m²), kas, protams, skaidrojams ar ļoti atšķirīgajiem dzīvokļu raksturlielumiem. Novembrī ir pieaudzis piedāvājumu skaits zemākajā cenu segmentā - t.i. Centra perifērijā esošu neremontētu vai daļēji remontētu dzīvokļu skaits.
    Lielākā interese un darījumu skaits notiek cenu segmentā no 1300 līdz 1600 EUR/m² - t.i. labi remontēti vidēja lieluma dzīvokļi ar platību līdz 80m², kas atrodas kvalitatīvās ēkās, pilsētas centrālajā daļā.
    Otra lielāka grupa ar cenu diapazonu no 900 līdz 1100 EUR/m² ir dzīvokļi ar labu apdari sakoptās ēkas ārpus centrālās daļas iecienītākajām ielām.
    Novembrī ir palielinājusies aktivitāte „jauno projektu” segmentā, īpaši kategorijā dzīvokļiem ar gatavu apdari. Raksturīgi, ka attīstītāju veiktās cenu pazemināšanas akcijas atsevišķiem projektiem ir veiksmīgas un būtiski paaugstina pārdošanas apjomus. Novembra mēnesī vidējā jauno projektu cena dzīvokļiem ar apdari no 850 līdz 1300 EUR/m² un no 750 līdz 1100 EUR/m² bez apdares.
    Novembrī ir pieaugusi dzīvokļu īres tirgus aktivitāte, īpaši pilsētas centrālajā daļā, vidējās īres maksas no 3,5 līdz 6 EUR/m².
    Kopumā novembra mēneša dzīvokļu tirgus visu segmentu aktivitāte vērtējama kā augstākā 2009.gadā. Neskatoties uz valsts slikto ekonomisko stāvokli un iedzīvotāju ienākumu līmeņa pazemināšanos, cenu pieguma tendence saistīta galvenokārt ar salīdzinoši stabilu piedāvājuma bāzi, cenu zemākā sliekšņa paaugstināšanos un potenciālo pircēju pārliecību par cenu zemākā punkta sasniegšanu augusta mēnesī. Darījumu aktivitāti noteikti ir iespaidojuši valdības nākošā gadā plānotie jaunie nodokļi, kas liek izšķirties par uzkrājumu novirzīšanu nekustamā īpašumā iegādei jau šogad.”
 
 
Sīkāka informācija „ARCO REAL ESTATE” mājas lapā>>

03.12.2009.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 2 no 4 st., 88 m2
Rīga, Teika
240 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 3 no 5 st., 78 m2
Rīga, Centrs
500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
560 m2
Rīga, Centrs
10 080 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 161 m2
Rīga, Čiekurkalns
1 120 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu