+371 6736 5555

Cenu pieaugums sērijveida dzīvokļiem oktobrī vēl neliecina par stabilu cenu pieauguma tendenci

  • 2009.gada oktobrī, salīdzinājumā ar septembra mēnesi, cenu izmaiņas nav būtiskas – cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā oktobrī kopumā palielinājās par 0,8%.


Cenu pieaugums sērijveida dzīvokļiem oktobrī vēl neliecina par stabilu cenu pieauguma tendenci
    2009.gada oktobrī, salīdzinājumā ar septembra mēnesi, cenu izmaiņas nav būtiskas – cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā oktobrī kopumā palielinājās par 0,8%. Atsevišķos Rīgas rajonos un sēriju segmentos cenas nedaudz kritušās – Bolderājā (-1,3%), Ziepniekkalnā (-0,1%), tomēr lielākajā daļā rajonu oktobrī cenas ir pieaugušas pat līdz 2,5%, vidēji no 0,2 līdz 2,5%. Šādu cenu pieaugumu lielākajā daļā rajonu, visticamāk, ietekmējis arī piedāvājuma kopējais kritums -6,5%, kas īpaši atzīmējams būtu Zolitūdē – aptuveni 40 %. Ņemot vērā to, ka jau otro mēnesi piedāvājuma skaits samazinās, ir grūti atrast lētus 1 un 2 istabu dzīvokļus jebkurā Rīgas rajonā, par cenām kādas tās ir bijušas augustā un septembrī. Tāpēc arī darījumi ar 1 un 2 istabu dzīvokļiem notiek par daudz augstākām cenām nekā dažus mēnešus atpakaļ, jo nav iespējas iegādāties neko lētāk. Savukārt 3 istabu un 4 istabu dzīvokļu cenas ir bez būtiskām izmaiņām. Iespējams, ka, līdz ar lēto dzīvokļu pazušanu no piedāvājuma, tuvākajos mēnešos gaidāms neliels, bet pastāvīgs cenu kāpums, tomēr tam nevajadzētu pārsniegt dažu procentu robežu.
 
    Cenu pieaugums skaidrojams galvenokārt ar straujo piedāvājuma skaita samazinājumu, īpaši zemo cenu kategorijā. Tā kā lielākā daļa darījumu notiek bez kredītu piesaistes, tad iespējams, ka jaunais kapitāla pieauguma nodokļa likums stimulē iekrātos līdzekļus ieguldīt šajā nekustamā īpašuma segmentā. Tādējādi oktobra mēnesī novērotais cenu pieaugums uzskatāms par cenu stabilizāciju nekustamā īpašuma tirgū.
 
    Vidējā sērijveida dzīvokļu cena oktobra mēnesī paaugstinājās līdz 491 EUR/m², tādējādi cenas vidēji ir par 69,7% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā, kad vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena bija – 1620 EUR/m². Savukārt, salīdzinot ar 2009.gada 1.janvāri, vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena kopumā ir samazinājusies par 47,4%.
 
    ARCO REAL ESTATE apskatītajos mikrorajonos oktobra mēnesī vidējā 1 istabas dzīvokļa cena bija 517 EUR/m², un tā, salīdzinot ar iepriekšējā mēneša cenām, ir pieaugusi par 3,82%, 2 istabu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 496 EUR/m², un tā, salīdzinot ar iepriekšējo mēneša cenām, palielinājusies par 2,27%, 3 istabu dzīvokļa vidējā cena bija 478 EUR/m², salīdzinot ar iepriekšējā mēneša cenām, tā palikusi bez izmaiņām, bet 4 istabu dzīvokļa vidējā cena bija 471 EUR/m², un tā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājusies par 1,67%.
 
    Rīgas mikrorajonos oktobra mēnesī notiek cenu svārstības. Lielākajā daļā rajonos vērojams neliels cenu pieaugums, savukārt atsevišķos samazinājums. Salīdzinot 2009.gada oktobra cenas ar 2009.gada septembra cenām, lielākais cenu pieaugums bija novērojams Vecmīlgrāvī (2,5%), Imantā (2,3%), kā arī Mežciemā (2,2%) un Zolitūdē (2,2%). Savukārt cenu samazinājums bija novērojams Bolderājā (-1,3%) un Ziepniekkalnā (-0,1%). Tomēr kopumā ņemot, Rīgā cenas oktobra mēneša laikā nav būtiski mainījušās.
 
 
    Māris Laukalējs, ARCO REAL ESTATE vērtēšanas nodaļas vadītājs, valdes loceklis: „joprojām līdz ar budžeta un visu ar to saistīto nodokļu likumdošanas paketes pieņemšanu, nav skaidrības par nekustamā īpašuma tirgus attīstību, līdz ar to pašreizējās cenu pieauguma tendences var izrādīties tikai īslaicīgas. Šīs izmaiņas vēl neliecina par stabilu nekustamā īpašuma cenu pieauguma tendenci”.
 
Sērijveida dzīvokļu tirgus apskats par 2009. gada oktobri apskatāms šeit>>

05.11.2009.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu