+371 6736 5555

Krāpšana pēc pilnas programmas

  • Pēdējā laika lielākā krāpšana pieredzēta zemes iegādes darījumos, kad, iemantojot saimnieku uzticību, krāpnieki meklē iespējas iedzīvoties uz viņu rēķina, izkrāpjot lielas naudas summas.


Pēdējo gadu dramatiskais cenu kāpums nekustamo īpašumu tirgū liek sarosīties katram, kurš saredz šajā situācijā vieglas peļņas iespējas. Taču ne visiem ir pietiekami daudz brīvu finansiālo līdzekļu, lai iegādātos īpašumu spekulatīviem mērķiem.
 
Šobrīd visas kredītiestādes piedāvā atrisināt finansiālo līdzekļu trūkumu, izsniedzot hipotekāros kredītus. Tomēr šo kredītu priekšnosacījums ir ieinteresētās personas līdzfinansējuma daļa, kas variē no 5 % - 30 % no nekustamā īpašuma tirgus vērtības atkarībā no aizdevuma termiņa un nodrošinājumam piedāvātā īpašuma veida. Vismazākā līdzfinansējuma daļa tiek pieprasīta jauno mājokļu iegādei, turpretī zemes iegādei – vislielākā.
 
Taču atkal jāteic, ka ne visiem spekulantiem ir pietiekami daudz finansiālu līdzekļu, lai segtu līdzfinansējuma daļu. Tāpēc tiek meklēti jauni veidi kā šo priekšnosacījumu apiet, lai dabūtu maksimālu finansējumu no bankas.
 
Kā vienu no populārākajiem variantiem varam minēt – īpašuma pārvērtēšanu. Piemēram, ja nekustamais īpašums tiek piedāvāts par 100 000 LVL un banka piedāvā kredītu 80% apmērā, tad pircējam pašam būtu jāfinansē 20 000 LVL. Taču ir gadījumi, kad ieinteresētais pircējs vēršas pie vērtētāja, kura vērtējums bankā tiek akceptēts, un pasūta noskatītā īpašuma pārvērtēšanu, lai ar kredīta palīdzību segtu arī līdzfinansējuma daļu. Rezultātā, vērtētājs nosaka augstāku tirgus vērtību, piemēram, 125 000 LVL. Un tādā gadījumā banka piedāvā izsniegt kredītu 100 000 LVL apmērā (80 % no 125 000 LVL), ar kuru iespējams segt pilnu īpašuma iegādes summu. Šajā krāpniecības gadījumā tiek apieti bankas priekšnosacījumi hipotekāro kredītu izsniegšanai.
 
Taču pēdējā laika lielākā krāpšana pieredzēta zemes gabalu iegādes darījumos. Lai ilustrētu šo krāpniecības veidu, aprakstām labi izplānotu un pārdomātu krāpšanas procesu.
 
Krāpnieks, kurš noskatījis zemes gabalu, vēršas pie saimnieka, interesējoties par īpašuma iegādi cēliem mērķiem, turklāt piedāvājot lielisku atlīdzību, tādējādi iemantojot saimnieka uzticību. Tiek noslēgts pirkuma līgums par ievērojamu summu, kas pircējam jāsamaksā pilnā apmērā noteiktā laika posmā. Lai gan šajā laikā krāpnieks nesamaksā pilnīgi neko, līgums netiek lauzts, jo saimnieks atkal tiek apvārdots. Piedevām krāpnieks pārliecina saimnieku samazināt pirkuma summu. Lai to juridiski apstiprinātu, tiek sagatavots līguma papildinājums, kur jaunā cena tiek nosaukta kā „atlikusī pirkuma daļa” nevis cenas samazināšana, kā tas tiek pasniegts īpašniekam. Turklāt pirkuma līgumā sākotnēji minētā summa netiek mainīta, saimniekam argumentējot, ka saglabāt pirkuma summu nepieciešams, lai dabūtu no bankas maksimālu finansējumu.
 
Kā krāpšanas procesam vēlams turpinājums ir vairāku banku lēmums kredītu nepiešķirt. Ņemot vērā, ka darījums ir pamatīgi ieildzis, taču rezultāta nav, saimnieks nolemj līgumu lauzt. Tajā brīdī krāpnieks pieprasa zemes īpašniekam, lai tiktu atmaksāta starpība starp pirkuma līgumā minēto „pirkuma summu” un līguma papildinājumā minēto „atlikušo pirkuma daļu”, apgalvojot, ka šo starpību ir samaksājis saimniekam skaidrā naudā.
 
Turklāt šis gadījums nebūt nav vienīgais, kad tiek iemantota zemes īpašnieka uzticība, un, izmantojot juridiskas vienošanās, saimnieki tiek apkrāpti. Jāpiebilst, ka uz tiesas procesa laiku tiek apgrūtinātas īpašuma tiesības ar atsavinājuma aizliegumu. Citiem vārdiem sakot, kamēr notiek tiesas process, darījumā iesaistīto īpašumu nav iespējams pārdot.
 
Lai izvairītos no šādas kapitālas krāpšanas pēc pilnas programmas, mēs varam īpašniekiem ieteikt konsultēties bankās, pie nekustamo īpašumu kompāniju speciālistiem, pie notāra, kas neļaus jums kļūt par krāpšanas upuri un sniegt krāpniekiem iespēju iedzīvoties uz jūsu rēķina.

28.03.2006.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 4 st., 67 m2
Rīga, Ziepniekkalns
146 500 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod māju
3 ist., 1 st., 120 m2
Limbažu novads, Skulte
47 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 1 no 4 st., 75 m2
Rīga, Teika
195 800 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu