+371 6736 5555

M. Laukalējs: Nekustamo īpašumu tirgus 2017. gadā ir attīstījies sekmīgi

  • ARCO REAL ESTATE valdes loceklis Māris Laukalējs, komentējot situāciju Latvijas galvaspilsētas nekustamo īpašumu tirgū, atklāj šogad novērotās tendences dažādos nekustamo īpašumu segmentos un izsaka savas prognozes par turpmāko attīstību.


ARCO REAL ESTATE eksperts katru no segmentiem 2017. gadā raksturo tā: "Sērijveida dzīvokļu tirgus šogad ir bijis pietiekami aktīvs. Kopš 2017. gada sākuma Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 8,1 %. Decembris, visticamāk, būtiskas izmaiņas neieviesīs un pašreizējā viena kvadrātmetra vidējā cena – 762 EUR/m² – saglabāsies līdzšinējā līmenī. Analizējot nekustamo īpašumu tirgu šī gada pirmajā pusgadā, kad sērijveida dzīvokļu vidējās cenas pieaugums pārsniedza vienu procentu, prognozes liecināja, ka pieaugums šogad varētu sasniegt desmit procentus. Tomēr gaidītais nepiepildījās, jo otrajā pusgadā pieauguma temps būtiski samazinājās, kas kopumā liecina par sērijveida dzīvokļu cenu nostabilizēšanos. Šī iemesla dēļ paredzu, ka vidējā cena būtiski nepalielināsies. Neskatoties uz to, ka 2017. gada 1. decembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena sasniedza 762 eiro par mājokļa vienu kvadrātmetru (janvārī – 711 EUR/m²), liela daļa no šī segmenta dzīvokļiem labā stāvoklī tika pārdoti par apmēram 1000 EUR/m², ko var uzskatīt par diezgan augstu cena, ņemot vērā, ka tirgū ir pieejami dzīvokļi jaunajos projektos par cenu, sākot no 1300 EUR/m². Arī šo faktu varam uzskatīt par cenu pieauguma tempa samazinājuma iemeslu.

 

Runājot par jauno projektu segmentu, jāsaka, ka tas 2017. gadā ir attīstījies pietiekami sekmīgi. Šajā segmentā tik liels cenu pieaugums kā sērijveida mājokļu tirgū netika novērots. Aktīvāko segmentu vidējā cena kopumā svārstījās no 1300 līdz 1500 EUR/m². Tirgū jaunu dzīvokļu apjoms Rīgā īpaši nepalielinās, līdz ar to var prognozēt, ka cenu pieauguma tendences saglabāsies līdzšinējā līmenī. Lielākā aktivitāte tika novērota Rīgas centra perifērijā un mikrorajonos, nevis Rīgas centrā, kur raksturīgas ievērojami augstākas cenas. Lielākā daļa no darījumiem notika tieši ar dzīvokļiem par cenu no 1300 līdz 1500 EUR/m². Jāpiebilst, ka elitārās un vidējās klases dzīvokļu segmenta īpatsvars darījumu kopskaitā ir salīdzinoši mazs - pārsvarā dominē mājokļi ekonomiskās klases jaunajos projektos, kas arī nosaka vidējās cenas līmeni. Savukārt, ja vērtējam Rīgas centra dzīvokļu vidējo cenu, tad secinām, ka tā nav būtiski mainījusies. Sadalot darījumus cenu kategorijās, redzams, ka elitārās klases segmentā darījumu aktivitāte ir samazinājusies, tomēr pieaudzis darījumu skaits Rīgas centra lēto dzīvokļu segmentā. Elitārās klases segmentā piedāvājums būtiski pārsniedz pieprasījuma apjomu, ko nevar teikt par ekonomiskās klases dzīvokļiem – Rīgā pēc tiem ir stabils pieprasījums. Kā minēju iepriekš, sērijveida dzīvokļu augstākā cena, kas reģistrēta darījumos, pietuvojusies ekonomiskās klases jauno projektu cenai.

 

Analizējot privātmāju tirgu, redzams, ka arī šis segments ir attīstījies pietiekami aktīvi. Tomēr novērota tendence, ka starp pieprasījumu un piedāvājumu ir liela atšķirība - galvenokārt ēku kvalitātes un platības parametros. Pastāv divi ar piedāvājumu nenodrošināti privātmāju segmenti: ekonomiskās klases segments, kurā ietilpst mazās privātmājas platībā līdz 120 kvadrātmetriem cenu kategorijā no 110  līdz 150 tūkstošiem eiro, un elitārā klase, kurā ietilpst augstvērtīgas kvalitātes mājas platībā no 250 līdz 400 kvadrātmetriem par cenu no 400 līdz 700 tūkstošiem eiro. Jāsaka, ka tieši elitāras klases piedāvājumā atbilstoši šīm klientu prasībām ēku nav, jo par līdzīgām cenām tiek piedāvātas ļoti lielas ēkas ar novecojušu interjeru un neracionālu plānojumu. Tas skaidrojums ar to, ka šāda tipa ēkas parasti būvē savām vajadzībām, nevis pārdošanai, līdz ar to tās tirgū nenonāk. Kā liecina izņemto būvatļauju skaits, celtniecības apjomi ir lieli, bet, cik zināms, lielākā daļa jeb 80 % no visām ēkām tiek būvētas savām vajadzībām. Iespējams, ka attītītāju nevēlēšanās šādu projektu realizēšanā saistīta gan ar joprojām paaugstinātu realizācijas risku, īpaši jau elitārā segmenta īpašumiem, gan ar banku ļoti piesardzīgu šādu projektu kreditēšanu. Tomēr redzams, ka tieši ekonomiskās klases ēku segmentā ir novērots atsevišķu attīstītāju aktivitātes pieaugums. Prognozēju, ka šis segments nākamajā gadā attīstīsies un pieprasījums būs arī pēc vidusmēra segmenta - privātmājām platībā no 180 līdz 210 kvadrātmetriem par cenu no 180 līdz 250 tūkstošiem eiro.”


14.12.2017.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu