+371 6736 5555

Zemes tirgus aktualitātes

  • Tuvojoties vasaras sezonai, arvien vairāk pieaug cilvēku interese par zemes īpašumu iegādi, tādēļ, lai noskaidrotu par šī segmenta aktualitātēm, ikmēneša nozares izdevuma "Недвижимость" žurnālists uz sarunu aicināja ARCO REAL ESTATE Saulkrastu filiāles nekustamo īpašumu aģenti Sandu Miķelsoni.


Sanda Miķelsone

ARCO REAL ESTATE Saulkrastu filiāles nekustamo īpašumu aģente

+ 371 2939 9787

sanda.mikelsone@arcoreal.lv

 

- Kas šobrīd notiek Latvijas zemes tirgū? Cik aktīvs tas ir šodien, un kā tas mainījies pēdējo gadu laikā?

 

Nu jau kādu laiku (pēdējos divus līdz trīs gadus) īpaši aktivizējušies divi zemes tirgus segmenti, proti, privātapbūves zemes ar komunikācijām Rīgas rajonos platībā no 1 200 līdz 2 500 m², kā arī lauksaimniecības un meža zemes platībā no 20 līdz 150 ha. Iegādājoties lielās zemes platības, pircējs ir gatavs maksāt ievērojami lielāku cenu nekā par lauksaimniecības zemi, kas nepārsniedz 20 ha, jo uz lielajām zemes vienībām ir iespējams attīstīt nopietnu, jau uz biznesu tendētu lauksaimniecisko darbību. Labu, apstrādātu un meliorētu lauksaimniecības zemju cena pēdējos gados ir pieaugusi līdz pat 2 000 – 2 200 EUR/ha. Šajos tirgus segmentos, runājot par meliorētu aramzemi, regulāri notiek darījumi, un tirgus ir ļoti aktīvs. Ganības, pļavas un krūmāji ir ievērojami lētāki, tur cena svārstās robežās ap 1 000 – 1 500 EUR/m².

 

- Vai cilvēki (rezidenti, nerezidenti) pērk zemi privātapbūvei? Kādi zemes gabali (izmērs, atrašanās vieta) ir pieprasītākie?

 

Jā, privātapbūves zemi platībā no 1 200 līdz 2 500 m² pārsvarā pērk rezidenti. Aktīvākais ir Rīgas rajons. Nerezidenti lielāko interesi izrāda par Rīgā esošiem, komercapbūvei paredzētiem zemes gabaliem. Tāpat nerezidenti interesējas par Pierīgas, Jūrmalas, Mārupes, Saulkrastu, Berģu un Langstiņu zemi ainaviskās vietās, kurās to labprāt iegādājas privātām vajadzībām, tas ir, savrupmāju celtniecībai.

 

- Vai piedāvājums atbilst pieprasījumam?

 

Var uzskatīt, ka zemju piedāvājums šobrīd vēl ievērojami pārsniedz pieprasījumu. Tomēr domāju, ka tas vairāk ir uz zemju kopējā piedāvājuma fona. Kvalitatīvu zemju piedāvājums labās vietās, kurās nodrošinātas komunikācijas un sakārtota vide, skaitliskā ziņā atpaliek no kopējā zemju piedāvājuma. Situācija pieprasījuma ziņā ar laiku varētu mainīties, jo šobrīd ir vērojama jaunu cilvēku interese Pierīgā būvēt pašiem savu māju, nevis iegādāties jau gatavu.

 

- Kāds ir piedāvājuma potenciāls? Vai piedāvājumā ir parādījušies jauni, pievilcīgi zemes gabali? Vai arī pārdošanā ir tie zemes gabali, kas tika piedāvāti jau iepriekš?

 

Kādu brīdi tirgū pārsvarā figurēja vieni un tie paši piedāvājumi. Šāda situācija saistīta ar to, ka ciematos, kas savulaik tika attīstīti un krīzes laikā tika atsavināti vai iesaldēti, nebija aktivitātes. Veiksmīgi attīstījās tikai atsevišķi Pierīgā esoši ciemati, kas krīzes laikā spēja ne vien izdzīvot, bet arī attīstīties. Kā piemēru varu minēt Baltezerā esošu ciematu Mārsili, kas ar veiksmīgas cenu politikas un sakārtotas vides palīdzību, pārvarot krīzi, tika veiksmīgi attīstīts tālāk. Šobrīd aktīvi tiek attīstīti ciemata nākamie posmi, līdz ar to potenciālajiem pircējiem, Mārsilos izvēloties zemi privātapbūvei, paveras plašas izvēles iespējas.

 

- Vai pircēji izrāda interesi par zemi Latvijas reģionos? Kādreiz bija iecienītas lielas zemes vienības Latgalē blakus ezeriem, kā arī Kurzemes un Vidzemes piekrastē...

 

Attiecībā uz pārējiem Latvijas reģioniem, izņemot Rīgu un Rīgas rajonu, lielākā pircēju interese ir saistīta ar lielajiem lauksaimniecības un meža zemes gabaliem. Ir vērojama liela aktivitāte tieši īpašumu, kuru platība pārsniedz 20 ha un kas ir paredzēti lauksaimniecisko kultūru audzēšanai, iegādē. Domāju, ka progress šeit ir panākts, pateicoties Altum – valsts atbalsta programmai lauksaimniekiem, kas tieši rezidentiem pēdējos gados piešķir ievērojamus naudas līdzekļus, lai iegādātos lauku saimniecības un attīstītu biznesu. Ļoti minimāla interese ir par tiem zemes gabaliem, kas paredzēti lauku tūrisma attīstībai. Lai gan arī šajā sektorā novērota neliela interese.

 

- Kāda ir privātapbūvei paredzētu zemju cenu dinamika?

 

Ņemot vērā, ka darījumu skaits dažādos reģionos ievērojami atšķiras, salīdzinošā cenu dinamika privātapbūves zemes gabaliem ir plašs jēdziens. Novēroti daži reģioni, kuros vispār neko nepērk. Ja analizējam Rīgu un Rīgas rajonu, kur pēdējā gada lakā konstatēts privātapbūves zemes iegādes vērtības pieaugums, var teiktu, ka cenas vidēji ir pieaugušas par 5 – 10 %. Jau pieminētajā ciematā Mārsili cena privātapbūves gabaliem pēdējā gada laikā pieaugusi par 10 – 15 %, kas ir vērtējama kā ļoti pozitīva tendence.

 

- Vai tiek investēts komercapbūves zemēs (privātmāju ciematu, daudzdzīvokļu namu, industriālu objektu būvniecībai)?

 

Par komercapbūves zemes gabaliem varētu teikt, ka interese ir pieaugusi, bet reālu darījumu joprojām vēl ir salīdzinoši maz.


11.04.2016.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod māju
3 ist., 1 st., 120 m2
Limbažu novads, Skulte
46 800 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 4 st., 67 m2
Rīga, Ziepniekkalns
146 500 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 1 no 4 st., 75 m2
Rīga, Teika
195 800 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu