+371 6736 5555

Intervija ar nekustamo īpašumu aģentu Kārli Meikšānu

  • Nekustamo īpašumu (NĪ) aģentu Kārli Meikšānu pamatoti var uzskatīt par drosmīgāko nozares entuziastu, ņemot vērā, ka konkursā "Nekustamo īpašumu aģents 2016" 27 gadus jaunais un bakalaura grādu ekonomikas un vadības zinībās ieguvušais censonis bija pirmais, kas žūrijas vērtējumam iesniedza objekta video prezentāciju. Lai gan NĪ tirdzniecībā Kārlis strādā tikai gadu, tas aģentu neatturēja no pieteikšanās minētajam konkursam, kurā piedalījās Latvijas labākie šīs profesijas pārstāvji. Kārlis apgalvo, ka “panākumi sākas ar drosmi, kas jāpapildina ar plānu un mērķtiecīgu rīcību”.


Viņa līdzšinējā darba pieredze ir cieši saistīta ar nozari: aģents joprojām darbojas namu apsaimniekošanas biznesā, konsultē uzņēmumus Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanā daudzīvokļu māju renovācijas un siltināšanas pasākumu ietvaros, kā arī detalizēti pārzina Rīgas sērijveida apbūves energoefektivitāti. Lai noskaidrotu, kādēļ veiksmīgs uzņēmējs nolēma paplašināt savu profesionālo redzesloku un iesaistīties NĪ jomā, uz sarunu tika aicināts zinātkārais un mērķtiecīgais  ARCO REAL ESTATE aģents Kārlis Meikšāns.

 

- Kādēļ nolēmi savas spējas izmēģināt NĪ tirdzniecībā, ņemot vērā, ka joprojām aktīvi darbojies namu apsaimniekošanas un ēku siltināšanas jomā?

 

- Mani NĪ aģenta darbā piesaistīja neierobežotais atalgojums, kad alga tiek nevis saņemta, bet nopelnīta proporcionāli ieguldītajam darbam. Lielu lomu spēlē arī darbs ar cilvēkiem. Bezpersoniski nodrošinot ēkas iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus vai rēķinot ēkai energoefektivitāti, rodas sajūta par labi padarītu darbu. Tomēr tie foršie mirkļi, kad esi palīdzējis klientam pārdot īpašumu, tava vizītkarte tiek novietota līdzās kāzu un bērnu izlaiduma bildei vai tev tiek pateikts paldies par padarīto darbu, rada milzīgu gandarījuma sajūtu un motivāciju turpināt iesākto.

 

- Zināms, ka jauno NĪ aģentu sākums nav viegls, tādēļ daudzi atsakās turpināt strādāt. Kāds bija tavējais?

 

- Es sāku ar dzīvokļa iegādi izsolē. Pēc tirgus izpētes un ātra finanšu aprēķina es ieķīlāju savu dzīvokli Rīgā, lai izsolē iegādātos dzīvokli Cēsīs, ēkā, kurai tikko kā bijām veikuši komplekso renovāciju. Nopirku kaķi maisā! Dzīvoklis bija tik skumīgā stāvoklī, ka bija jāatjauno viss, izņemot logus un radiatorus. Lai no projekta izietu ar sausām kājām, dzīvoklī ieguldīju visus savus līdzekļus kvalitatīva remonta veikšanai. Pēdējais posms bija pārdot dzīvokli par summu, kas ir par vismaz 5 % augstāku nekā tirgus cena. Dzīvoklis tika veiksmīgi pārdots, kā arī tika iegūti klienti, kas vēlējās izmantot manus pakalpojumus. Šajā brīdī sākās sadarbība ar ARCO REAL ESTATE un mans darbs kā NĪ aģentam.

 

- Vai iegūtais bakalaura grāds vadībzinībās un līdzšinējā darba pieredze starpniecībā ir noderīga?

 

- Noteikti. Galvenā lieta, ko iemāca universitātē, ir mācīties un pielāgoties situācijai. Praktiskā pieredze ir jāgūst darbā. No darba apsaimniekošanā varu teikt to, ka, pērkot īpašumu, patiesībā tiek pirkti kaimiņi, ar kuriem kopā dzīvosi.  Kā saka, labs kaimiņš ir tuvāks par tālu radinieku. Apjomīgākais projekts, kurā piedalījos, bija AS Rīgas Siltums pasūtījums “Rīgas pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmas siltumenerģijas pieprasījuma un slodžu attīstības prognozes laika posmā no 2014. līdz 2024. gadam“. Mans uzdevums bija izveidot ekonomiski pamatotus renovācijas scenārijus tipveida apbūvei Rīgā un izvērtēt to ietekmi uz siltumenerģijas pieprasījumu.

 

Pēc šī projekta zinu, kā izskatās visas sērijveida ēkas Rīgā, zinu, ka vidēji visneefektīgākās ir Hruščova laika ēkas, un efektīvākas ir 104. sērijas ēkas. Savukārt ēku siltināšana pie tik zemām siltumenerģijas izmaksām atmaksāsies tikai retām ēkām Rīgā. Tādēļ arī dzīvojamais fonds Rīgas mikrorajonos izskatās tāpat kā pirms trīsdesmit gadiem, jo renovēt ēku, lai ietaupītu siltumenerģiju, nav ekonomiski pamatoti.

 

- Kādam, tavuprāt, jābūt labam NĪ aģentam?

 

- Labam aģentam jaātbilst konkursa Nekustamo īpašumu aģents 2016 devīzei - aģents, kam uzticos. Cilvēki nepērk NĪ katru dienu, īpašuma iegāde reizēm ir svarīgākais pirkums mūžā un tā iegādei bieži tiek krāta nauda, vai atmaksāts aizdevums vairākus gadus.

 

Labs aģents pārstāvēs savu klientu tāpat kā pats sevi un savas kompetences ietvaros izdarīs visu, lai sasniegtu uzstādīto mērķi. Ja NĪ aģentam ir klienti, kas viņam ir uzticējuši vadīt darījumu, tad tas ir labs aģents.

 

- Latvijā ir vairāki simti uzņēmumu, kas nodarbojas ar starpniecību NĪ jomā. Kādi iemesli tevi pamudināja izvēlējies arku?

 

- Izvēlei par labu nospēlēja ARCO REAL ESTATE atpazīstamība, reputācija un labās atsauksmes. Uzņēmums, kas Latvijas NĪ tirgū veiksmīgi darbojas gandrīz 20 gadus, nevar būt slikts. Man kā jaunam aģentam tā bija lieliska iespēja papildināt savas zināšanas un pieredzi. Jau pirmajā dienā sapratu, ka šeit ir tā vieta un šie ir tie kolēģi, ar kuriem vēlos strādāt.

 

- Vai papildus pārstāvētā uzņēmuma apmācībām tu profesionāli pilnveidojies arī pats? Kādā veidā?

 

- Protams. Nozares specifikas pārzināšana ir tas, kādēļ mūsu pakalpojumus kāds izmanto, tādēļ, lai pēc iespējas ātrāk uzaudzētu kompetenci kā NĪ aģentam, pabeidzu LANĪDA ievadkursu starpniekiem, kā arī pilnveidoju sevi pārdošanas kursos.

 

- Kādā NĪ segmentā tu specializējies? Kādēļ?

 

- Es specializējos dzīvojamā fonda tirdzniecībā Rīgā. Tas ir tirgus, kuru es saprotu un kurā es sevi redzu vismaz nākamos pāris gadus. Rīgā un Pierīgā notiek 80 % darījumu ar nekustamajiem īpašumiem Latvijā, manuprāt, šeit ir labākā vieta jaunam NĪ aģentam.

 

- Vai, nozarē strādājot salīdzinoši īsu laika periodu, esi saskāries ar nejēdzībām, kas, tavuprāt, būtu jāmaina?

 

- Latvijas zvērinātu notāru izstrādātā nekustamo īpašumu darījumu reforma, kas paredz to, ka ikviens nekustamā īpašuma pārdošanas darījums būtu jāveic notariālā akta formā, ir viena no muļķīgākajām iniciatīvām, kāda ir dzirdēta. Šīs reformas rezultātā vienīgie ieguvēji būtu notāri.

 

- Ar NĪ nodokli ir vairāk problēmu nekā labuma. Lai izvairītos no vairākkārtējas ienākumu aplikšanas ar nodokli, NĪ nodoklis ir jāpiemēro tikai zemei. Paskaidrošu, kāpēc. Lai saņemtu algu, iedzīvotājs maksā darba nodokļus, lai uzbūvētu māju par precēm un pakalpojumiem papildus tiek maksāts PVN, pēc nodošanas ekspluatācijā ir jāsamaksā valsts nodeva 2 % apmērā un turpmāk katru gadu ir jāmaksā NĪ nodoklis 0,2 - 1,5 % apmērā no īpašuma vērtības.

 

Ja šī NĪ nodokļa norma būtu sakārtota, tad pašas par sevi nokārtotos vairākas aktuālas problēmas, piemēram, īpašumu atņemšana nenomaksātu nodokļu dēļ, zemesgrāmatā nenostiprinātie NĪ, kas atstāti mantojumā, muļķīgā pārdeklarēšanās starp pašvaldībām nodokļu atlaižu saņemšanai, kā arī ar ietaupīto naudu iedzīvotājiem būtu iespējams uzlabot un atjaunot savu īpašumu pieklājīgā stāvoklī.

 

Kadastrālās vērtēšanas modeļi ir ļoti sarežģīti. Aprēķina formulas sastāv no sešiem līdz vienpadsmit mainīgajiem, kas neveido loģisku sakarību ar īpašuma tirgus vērtību. Loģiskāk būtu izmantot sertificētu nekustamā īpašuma vērtētāju izstrādātu aprēķina modeli, kur kadastra vērtība atbilstu, piemēram, 80 % no iepriekšējā gada NĪ tirgus vērtības.

 

Nekustamā īpašuma īres tirgū pašlaik situācija ir tāda, ka dzīvokļa iemītniekam ir visas tiesības nemaksāt un mitināties NĪ, bet dzīvokļa īpašniekam nav nekādu tiesību to atbrīvot. Esošā likumdošana ir pārāk sociāli labvēlīga pret īrniekiem, ko negodprātīgi cilvēki izmanto savā labā, gan nemaksājot īres maksu un tiesājoties, gan slēdzot fiktīvus īres līgumus. Lai visiem būtu vienādas tiesības, ir jāuztur reģistrs, kurā tiek fiksētas īrnieka un izīrētāja attiecības. Šo funkciju varētu pildīt VID, reģistrējot īrniekus, kas uzturas konkrētā dzīvoklī. Šajā gadījumā par izīrēšanas ienākumiem tiktu maksāti nodokļi, netiktu slēgti fiktīvi īres līgumi ar atpakaļejošiem datumiem, un personām, kuras nav īrnieki, nebūtu tiesību atrasties NĪ.

 

- Kādu tu saskati NĪ aģenta profesiju nākotnē? Kādi ir tavi mērķi šajā nozarē?

 

- Līdzīgi kā tagad, katram cilvēkam ir savs ģimenes ārsts, auto mehāniķis, bankas konsultants, tā nākamo desmit gadu laikā katram cilvēkam būs savs NĪ aģents. Domāju, ka profesijas popularizēšana un cilvēku izglītošana par to, ko kas mēs esam un ko mēs darām, veicinās klientu uzticību.

 

Šogad plānoju nokārtot NĪ aģenta sertifikāciju, uzkrāt lojālu klientu bāzi un turpināt profesionāli augt kā nozares ekspertam. Man ir ideja uzsākt NĪ video filmēšanu. Sākotnējais plāns ir ar īsa videoklipa palīdzību radīt pircējam noskaņu un priekšstatu par pārdodamo objektu. Tādā veidā klients būt maksimāli sagatavots, kā arī tiktu ietaupīts klienta laiks, ātrāk atrodot vēlamo objektu.

 

- Kādi ir tavi vaļasprieki?

 

- Pa darba dienu vakariem apmeklēju fitnesa zāli, lai sakārtotu domas un uzturētu sevi formā. Nedēļas nogalēs cenšos izbraukt no Rīgas atpūsties uz laukiem vai jūru. Svaigs gaiss, garšīgs ēdiens, daudz saules, un es esmu laimīgs.


02.06.2016.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu