+371 6736 5555

Likumdevējam jāveicina iedzīvotāju labklājība, nevis jārosina kļūt par kredītņēmējiem

  • ARCO REAL ESTATE rīkotajā preses konferencē, kurā uzņēmuma pārstāvji – valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits un valdes loceklis Māris Laukalējs – prezentēja Latvijas nekustamo īpašumu 2014. gada tirgus pārskatu, atsauca atmiņā pērn piedzīvotos notikumus, atspoguļojot statistikas datus un prognozējot tālākos nozares attīstības scenārijus.


A. Šmits par nekustamo īpašumu tirgu visvairāk ietekmējošiem notikumiem atzina Imigrācijas likuma grozījumus, “nolikto atslēgu” principa īstenošanas mēģinājumu, kā arī valsts atbalsta programmas ieceri, savukārt M. Laukalējs, demonstrējot statistikas datus grafikos un līknēs, pastāstīja par kopējo situāciju Latvijā, kā arī iztirzāja katru no nekustamo īpašumu jomas segmentiem.

Uzstāšanās laikā A. Šmits skarbus vārdus veltīja likumdevēju virzienā, uzsverot, ka jaunajām ģimenēm, kurām šobrīd tiek piedāvāta valsts atbalsta programma pirmā mājokļa iegādei, par minēto programmu radies maldīgs priekšstats, proti, šīs ģimenes neizprot, ka atbalsts pirmās iemaksas segšanai 10 – 15% apmēra izpaužas kā garantija, ko kreditors saņems kredīta ņēmēja maksātnespējas gadījumā. Turklāt “nolikto atslēgu” princips jaunās ģimenes tiešā veidā rosina kļūt par kredīta ņēmējiem, ļaujot tiem atkāpties no saistībām maksātnespējas gadījumā. “Likumdevējam jāveicina iedzīvotāju labklājība, nevis jārosina kļūt par kredītņēmējiem valsts atbalsta programmas ietvaros,” skaidro A. Šmits.

Tāpat speciālisti norādīja, ka likumdevēja biežās viedokļu maiņas būtiski ietekmē nekustamo īpašumu attīstītājus, kas, veicot ilgstošu procedūru, izstrādājuši nišas produktu nerezidentu sektoram. Pēc Imigrācijas likumu grozījumu stāšanās spēkā pērn krasi samazinājās darījumu skaits, kas ļauj prognozēt atsevišķu attīstītāju finansiālas grūtības gadījumā, ja tiks saglabātas līdzšinējās realizācijas cenas. Kā vienu no risinājumiem jauno projektu pārprodukcijas brīdī, kas šobrīd vērojama Rīgas centrā un Jūrmalā, varētu būt pārdošanas cenu samazināšana, piebilst M. Laukalējs.

Arī īres tirgū 2014. gadā novērotais dzīvokļu deficīts un pieaugošās īres maksas ļauj izdarīt būtiskus secinājumus par šī segmenta attīstības scenārijiem. M. Laukalējs atgādina, ka ARCO REAL ESTATE jau vairāku gadu garumā publiski piedāvāja perspektīvu ideju par īres namu būvniecību.

Ar tirgus pārskata prezentācijas saturu varat iepazīties šeit >>

 


19.02.2015.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
10000 m2
Ķeguma novads, Sala
75 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod māju
6 ist., 3 st., 459 m2
Jūrmala, Bulduri
2 400 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod investīciju objektu
5 st., 821 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod māju
20 ist., 5 st., 821 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu