+371 6736 5555

Nolikto atslēgu princips ierobežos jaunās ģimenes

  • Likums par nolikto atslēgu principu sabiedrībā izraisījis plašu rezonansi, un tās locekļi jaunieviesto principu uztver pavisam atšķirīgi. No vienas puses, principa ieviešana ir loģisks solis debitora parādsaistību sloga samazināšanai, no otras puses, normatīvo aktu izmaiņas ierobežos jauno ģimeņu spējas iegādāties mājokli, izmantojot valsts atbalsta programmu, uzsver ARCO REAL ESTATE valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.


Vaicāts, kā ieviestais princips ietekmēs jaunās ģimenes, A. Šmits atgādina par lielāko Latvijas banku atbildes rīcību, proti, izstāšanos no jauno ģimeņu atbalsta programmas, piebilstot, ka "tās kredītiestādes, kas turpinās kreditēt jaunās ģimenes, vēloties samazināt savus riskus, palielinās pirmās iemaksas apmēru līdz pat 40%". Neraugoties uz to, ka ģimenes turpmāk varēs izmantot valsts atbalsta programmu, šāds solis tomēr nerisinās pirmās iemaksas problēmu, kas visbiežāk kļūst par jauno ģimeņu “klupšanas akmeni” īpašuma iegādē, uzsver ARCO REAL ESTATE eksperts.

 

Eksperts salīdzina situāciju nekustamo īpašumu kreditēšanas jomā pirms un pēc nolikto atslēgu principa ieviešanas: “Jaunai ģimenei iegādājoties mājokli Rīgā vai Pierīgā pirms nolikto atslēgu principa, neizmantojot valsts atbalsta programmu, pirmajai iemaksai bija nepieciešams mazāks ieguldījums. Lai gan valsts atbalsta programma jaunām ģimenēm daļēji - atbilstoši bērnu skaitam - samazina pirmās iemaksas apmēru, banku izmaiņas kreditēšanas noteikumos, proti, pirmās iemaksas apmēra paaugstināšana, potenciālos programmas dalībniekus ierobežos vairāk kā līdz šim, tā kā pirmās iemaksas apmērs būtiski palielināsies.

 

Atbildot uz jautājumu, kā A. Šmits uztver banku atbildes rīcību, atsakoties no dalības valsts atbalsta programmā, ARCO REAL ESTATE speciālists atklāj, ka izprot banku vēlmi samazināt savu risku, taču tajā pat laikā uzskata minēto atteikšanos par pārspīlētu emocionalitāti. "Klienta maksātspējas izvērtēšanas kārtība ar nolikto atslēgu principa ieviešanu nav atcelta, līdz ar to kredītu piešķiršanas individuālais raksturs saglabāsies arī turpmāk," piebilst ARCO REAL ESTATE pārstāvis.

 

Ņemot vērā valsts galvojumiem paredzētos līdzekļus jauno ģimeņu atbalstam, programma skars vien 0.5% jeb apmēram 13.5 milj. eiro no kopējā valsts kredītportfeļa, kas 2013. gadā bija 2.6 miljardi  eiro, līdz ar to var secināt, ka izmaiņas banku kreditēšanas jomā nebūs būtiskas.

 

"Ja uz situāciju nekustamo īpašumu nozarē raugāmies no absolūtu skaitļu viedokļa, izprast nolikto atslēgu principa ietekmi uz jauno ģimeņu spējām iegādāties nekustamo īpašumu vislabāk var shematiski," piedāvā A. Šmits.

 


07.10.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē māju
5 ist., 2 st., 243 m2
Rīga, Bieriņi
1 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 120 m2
Rīga, Zolitūde
600 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 400 m2
Rīga, Zolitūde
2 000 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu