+371 6736 5555

Latvijā tiek ieviests biroju telpu klasifikators

  • Sākoties 2014. gadam, nekustamo īpašumu kompānija ARCO REAL ESTATE vietējā tirgus vajadzībām ir izstrādājusi biroju telpu klasifikatoru, kas nosaka īpašumu piederību vispārzināmām biroju telpu klasēm - A, B un C. Klasifikatorā apkopoti Eiropā plaši izmantotie kritēriji, kas pielāgoti Latvijas īpatnībām un apstākļiem, lai atvieglotu ikdienas darbu nozarē iesaistītajiem pusēm - īpašniekiem, attīstītājiem, pircējiem, pārdevējiem, kā arī vērtētājiem.


Komercīpašumu nozares dalībniekiem bieži nākas saskarties ar klasifikatoru, tomēr, iedziļinoties dažādu ārvalstu klasifikatoru sadalījumā, ir novērojamas lokālas atšķirības, ko galvenokārt veido tirgus apjoms, esošo biroju ēku skaits un to koncentrācija biznesa kvartālos. Tā kā biroju klasifikācijai izvirzītās prasības bija nekonkrētas, ARCO REAL ESTATE, izvērtējot pasaulē dominējošo faktoru kopumu un balstoties uz ilggadējo pieredzi nekustamo īpašumu nozarē, Latvijas tirgum pielāgoja divdesmit divus kritērijus.

 

Kā norāda ARCO REAL ESTATE komercnodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs, šāda klasifikatora izstrāde sniegs vairākas neatsveramas priekšrocības: biroju telpu klašu definēšana uzlabos darījumu norises gaitu, atvieglos nekustamo īpašumu speciālistiem ikdienas darbu, tā kā Rīgas biroju telpas ir sistematizētas vienotā un ikvienam brīvi pieejamā katalogā, un vairos to cilvēku sapratni, kas nepārstāv nozari. Tāpat nozares speciālists piebilst, ka klasifikators kļūs par veiksmīgu instrumentu, ar kura palīdzību varēs inspicēt noteikto nomas maksu atbilstību klasei.

 

Biroju telpu klasifikatora izstrādē, starptautisko normu un izrietošo kritēriju analīzē, kā arī to pielāgošanā Latvijas apstākļiem piedalījās vairāki nekustamo īpašumu nozares speciālisti, kas kritēriju saturu padara par objektīvu un visaptverošu. Klasifikatorā iekļautie kritēriji pārsvarā aizgūti no Eiropas valstīm, taču salīdzināšanai speciālisti ņēmuši vērā arī Austrumeiropas valstu pieredzi.

 

Vaicāts, kādēļ klasifikators paredz tikai trīs biroju telpu klases, izslēdzot smalkāku dalījumu, ARCO REAL ESTATE pārstāvis atklāj, ka kaut arī pasaulē ir izplatīta prakse lietot A+ vai A++ vai, piemēram, B1 un B2 klasi, lai vienkāršotu uzskaiti, Latvijā lietderīgāk būtu pieturēties pie A, B un C klases sadalījuma. A klases biroju telpu kritēriju skaits ir papildināts ar obligāto kritēriju sarakstu, precizē G. Kanenbergs. 

 

 

Biroju telpu klasifikators >>


21.01.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 5 no 6 st., 120 m2
Rīga, Centrs
700 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 17 no 18 st., 153 m2
Rīga, Imanta
243 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 3 no 6 st., 133 m2
Rīga, Centrs
290 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 5 no 6 st., 86 m2
Rīga, Maskavas priekšpilsēta
132 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu