+371 6736 5555

Kā pareizi novērtēt īpašumu apskates brīdī?

  • Nekustamo īpašumu iegāde ir komplicēts un laikietilpīgs process, tādēļ laika ietaupīšanas nolūkos un veiksmīga pirkuma nodrošināšanai nepieciešams apzināties un praktiski izmantot dažus būtiskus nekustamo īpašumu uzņēmuma ARCO REAL ESTATE ieteikumus. Iegādei meklējot savām prasībām atbilstošu nekustamo īpašumu, pircējam jāņem vērā tas, ka īpašnieks kā darījumā ieinteresētā puse objekta demonstrēšanas brīdī pārsvarā uzsver tikai tā labās īpašības, dažkārt slēpjot un noklusējot tā trūkumus, kas var būtiski samazināt īpašuma cenu.


FOTOGRĀFIJAS

 

Lielākā daļa pircēju nekustamo īpašumu meklēšanu īsteno tiešsaistes kanālos - sludinājumu portālos, sociālo tīklu domubiedru grupās un, protams, nekustamo īpašumu uzņēmumu portālos. Potenciālajam pircējam jāatceras, ka pārdevējs interesentu piesaistes nolūkos rūpīgi sastāda sludinājumu tekstus, bieži vien tajos iekļaujot frāzes "kvalitatīvs īpašums", "sakārtota infrastruktūra" vai "atsaucīgi kaimiņi", kas dažkārt neatbilst realitātei, savukārt sertificētu uzņēmumu pārstāvji, sastādot sludinājuma tekstu, ietver tikai pārbaudītu informāciju. Pretēji rūpīgi pārdomātai sludinājumu rakstiskai daļai, fotogrāfijas spēj atklāt īpašuma patieso ainu, tomēr, lai to saskatītu, nepieciešams vērīgums un spēja racionāli analizēt pēc pazīmēm.

 

Pārdevējus īpašumu fotosesiju laikā nereti raksturo steiga un nevērība, proti, lai gan fotogrāfējamā objektā tiek ieviesta kārtība un sadzīves priekšmeti tiek novietoti ārpus objektīva, tiek aizmirsts par niansēm, kuras norāda uz visnotaļ lietderīgu informāciju. Piemēram, dzīvokļa, kuram siltumapgādi nodrošina centrālā apkure, par ko liecina stacionārie radiatori, fotogrāfijā redzams pārvietojams eļļas radiators vai elektriskais konvektors, kas ļauj secināt, ka mājoklim ir siltuma zudumi.

 

Turpretim pēc plašajiem panorāmas tipa logiem var spriest par apkārtnē esošām būvēm un skatu, kāds no tiem paveras, turklāt šādu logu esamības gadījumā ir lietderīgi noskaidrot to siltumizolācijas spēju – sešu kameru logi siltumu saglabās daudzkārt labāk par divu kameru logiem.

 

Pievēršot uzmanību fotogrāfijās redzamajiem plankumiem uz sienām un logu ailēm, kas atspoguļo tādus bieži sastopamus trūkumus kā pelējumu un mitrumu, var spriest par nekvalitatīvu logu montāžu un sienu apdari.

 

I e t e i k u m s: rūpīga fotogrāfiju izpēte ļauj izdarīt dažādus būtiskus secinājums, tomēr jāatceras, ka fotogrāfiju apskate neaizstāj īpašuma apmeklējumu, tā kā bildes var būt maldīgas: pirmkārt, telpas attēlos izskatās plašākas nekā realitātē, otrkārt, fotogrāfijās redzamos objekta trūkumus var novērst bilžu apstrādes programmās.

 

INFRASTRUKTŪRA

 

Lai ietaupītu laiku, infrastruktūras izpēte jāveic pirms objekta apskates, lai apjaustu, vai apkārtējā vide atbilst pircēja vajadzībām un ir piemērota dzīvošanai.

 

I e t e i k u m s: centra tuvuma, sabiedriskā transporta kustības, tirdzniecības vietu, mācību iestāžu, parku atrašanās vietu un citu pircējam būtisku infrastruktūras elementu noskaidrošana atvieglos izvēli. Pirms objekta apskates klātienē apkārtni var iepazīt, izmantojot tiešsaistes kartes un to papildfunkciju – ielu skatu (Google Maps, Bing Maps).

 

APGAISMOJUMS

 

Interesējoša nekustamā īpašuma apskati vislabāk veikt dienas gaismā, kas ļauj apskatīt ne vien pašu objektu, bet arī apkārtējo vidi, kurā potenciālajam īpašniekam būs jādzīvo. Gadījumā, ja īpašuma pārdevējs sistemātiski atsakās telpas prezentēt dienas gaismā, var rasties pamatotas aizdomas par pircējam nezināmu trūkumu slēpšanu.

 

I e t e i k u m s: apskatīt īpašumu darba dienas pirmajā pusē, kad var veidot maksimāli pilnvērtīgu priekšstatu par objektu, apkārtējo vidi, trokšņu līmeni un satiksmes intensitāti, kas ietekmē ne vien cilvēka labsajūtu, bet arī gaisa kvalitāti. Papildus dienas apskatei īpašums tāpat jāapmeklē vakara stundās, kad kaimiņi atgriezušies no darba. Šāda objekta izpēte radīs pilnvērtīgu priekšstatu par sadzīviska rakstura parādībām un trokšņu līmeni brīdī, kad potenciālais dzīvokļa iemītnieks atradīsies mājās.

 

OBJEKTA APSKATE

 

Objekta apskate ir būtiskākais nekustamā īpašuma izvēles posms, jo tas atspoguļo pilnvērtīgu un patiesībai atbilstošu informāciju. Uzmanības pievēršana objekta konstruktīvajiem elementiem ļaus secināt par trūkumu esamību, uz ko pārdevējs pats nenorādīs.

 

Lai pārliecinātos par īpašuma atbilstību dokumentiem un vai nav veikta pretlikumīga pārbūve, pircējam jāsalīdzina inventarizācijas lieta ar objekta stāvokli dabā. Nesankcionētas pārbūves gadījumā pastāv risks, ka remontdarbu laikā aizskartas nekustamā īpašuma nesošās konstrukcijas, kas ietekmē ēkas kopējo izturību un mājas iedzīvotāju drošību.

 

Lai gan kosmētiskais remonts ir vēlams un loģisks īpašnieka solis pirms objekta pārdošanas, dažkārt arī tas var atklāt nepilnības, piemēram, tikko krāsoti griesti var būt signāls bažām par to, ka augšstāvā dzīvojošie kaimiņi ir bezrūpīgi un var atkārtoti appludināt dzīvokli, vai par to, ka ēkas jumts ir caurs un nenovada notekūdeņus atbilstoši savai funkcijai.

 

Par mēģinājumu slēpt nekustamā īpašuma trūkumus liecina steigā veikts remonts. Lai noskaidrotu objekta uzlabošanas pasākumu kvalitāti, jāpievērš uzmanība niansēm, piemēram, krāsojuma un tapešu līmējuma rūpībai, kā arī to zīmējumu saskaņošanai, atbilstībai u. tml. Paviršs remonts un celtnieku steiga var izraisīt bažas par citu - daudz būtiskāku (santehnika, elektrotīkls) - elementu neatbilstību kvalitātes jēdzienam, kas nākotnē spēj izraisīt neplānotus izdevumus un apjomīgas investīcijas.

 

No ēkas sienu biezuma atkarīga skaņas izolācija, kā arī mitruma apmērs uz tām. Savukārt tikko līmētas tapetes, iespējams, slēpj sēnīti, kas var liecināt par ilgstoši neapdzīvotu un neapkurinātu nekustamo īpašumu. Plaisas uz griestiem un sienām ļauj secināt, ka notiek ēkas pamatu deformācija.

 

Uz problemātiskajām zonām norāda arī daļējs kosmētiskais remonts, piemēram, nokrāsota tikai viena istabas siena. Šāda situācija ļauj izdarīt secinājumu, ka svaigais krāsojums slēpj jau minēto pelējumu.

 

Par santehnikas cauruļu stāvokli var liecināt ūdens dzidrums un spiediena apmērs; duļķains ūdens vai nosēdumi tajā norāda uz to, ka caurules nav apkoptas, ir piesārņotas un nav savlaicīgi mainītas.

 

Elektrotīkla jaudu var noskaidrot pie pakalpojuma sniedzēja, taču praktiski to var pārbaudīt, tīklam pieslēdzot vairākus patērētājus, piemēram, ūdens tējkannu, gludekli, ūdens boileri, elektrisko konvektoru. Tā kā jaudas palielināšana ir maksas pakalpojums, papildus izdevumi jāplāno laicīgi - pirms nekustamā īpašuma iegādes.

 

Objekta apskates brīdī jāvērš uzmanība logu virzieniem, kas nosaka dabiskā apgaismojuma līmeni; visaugstāk tiek vērtēti objekti, kuru logi vērsti uz austrumiem un rietumiem un kurus attiecīgi apgaismo rīta un vakara saule. Šādi mājokļi arī apkures sezonā ir siltāki un mājīgāki.

 

Komunālo pakalpojumu rēķini atspoguļos pilnvērtīgu informāciju par ikmēneša izdevumiem, kamēr par namu apsaimniekotāja attieksmi un mājas iedzīvotāju maksātspēju, līdz ar to arī par iemītniekiem, kas apdzīvo ēku, norādīs kāpņutelpas izskats un tīrība, kā arī atkritumu tvertņu stāvoklis un atrašanās vieta.

 

Ne mazāk svarīgs informācijas nesējs ir smarža, kas spēj atklāt slēptus un neredzamus defektus, piemēram, pelējumam un mitrumam ir specifisks aromāts. Ja, piemēram, logu atvēršanas brīdī telpā ieplūst nepatīkams aromāts, jānoskaidro tā izcelsmes avots: iespējams, atkritumu tvertnes tiek izvestas neregulāri.

 

I e t e i k u m s: objekta apskates brīdī jāizmanto maņas (redze, dzirde, oža, tauste), lai gūtu objektīvu priekšstatu par nekustamo īpašumu. Tā kā objekta apskate ir saviļņojošs mirklis, iegūtā informācija jāpieraksta, lai neitrālā vidē racionāli izspriestu par nekustamā īpašuma stāvokli un atbilstību prasībām.

 

KAIMIŅU APTAUJA

 

Kaimiņu aptauja ir drošs informācijas ieguves avots. Par kaimiņu atsaucīgumu liecina attieksme pret potenciālo pircēju, kā arī sniegto atbilžu apjoms: izsmeļošas atbildes par namu apsaimniekotāja darbu, ēkas apkures kvalitāti un citiem interesējošiem jautājumiem parasti norāda uz iedzīvotāju vēlmi sadarboties un uzlabot dzīves apstākļus. Interesanti, ka, vaicājot sētnieka vai uz piemājas soliņiem sēdošo vecmāmiņu viedokli, var noskaidrot tādas sadzīviskas detaļas, par ko sludinājums noklusēs - kaimiņu savstarpējās attiecības, problēmas un priekšrocības.

 

I e t e i k u m s: kaimiņu aptaujai jāvelta īpaša uzmanība, ņemot vēra lietderīgas informācijas apjomu, kādu tie var sniegt.

 

DROŠĪBA

 

Prasībām atbilstošu nekustamo īpašumu iegādi un normatīvajiem aktiem atbilstošus darījumus nodrošina nekustamo īpašumu uzņēmums ar 17 gadu pieredzi Latvijas tirgū - ARCO REAL ESTATE.

 

I e t e i k u m s: ja mājokļa meklēšanu un formalitāšu kārtošanu uzticēsiet citai personai vai uzņēmumam, atcerieties, ka profesionālim rakstā minētās nianses jānoskaidro pirms potenciālā pircēja aicināšanas apskatīt to klātienē. Vaicājiet savam māklerim par katru detaļu, kas Jūs interesē!

 

Veiksmīgus darījumus!

 


07.11.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē māju
5 ist., 2 st., 243 m2
Rīga, Bieriņi
1 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 120 m2
Rīga, Zolitūde
600 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 400 m2
Rīga, Zolitūde
2 000 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu