+371 6736 5555

Kā atšķirt nekustamo īpašumu cenu no tirgus vērtības?

  • Raksturojot nekustamos īpašumus, nozares speciālistu leksikā dzirdami tādi juridiskie termini, kuru nozīme pārējām darījumos iesaistītajām pusēm reizēm nav saprotama. "Ja īpašuma pircējs un pārdevējs skaidri apzinās, kas ir "cena", tādi termini kā "tirgus vērtība" vai "kadastrālā vērtība" puses dažkārt mulsina," skaidro ARCO REAL ESTATE 3. vērtēšanas nodaļas vadītāja Inga Ermale.


Nekustamo īpašumu vērtētāja uzsver, ka cilvēki, uzsākot rīkoties attiecībā uz nekustamo īpašumu pārdošanu vai tā iegādi, arvien biežāk izrāda interesi par darījuma niansēm, kas skaidri norāda uz to, ka darījumā iesaistītās puses vēlas izprast darījuma finansiālo aspektu un kontrolēt tā atbilstību normatīvo aktu prasībām. Tāpat I. Ermale piebilst, ka ARCO REAL ESTATE vērtētāji savā ikdienas darbā klientiem labprāt skaidro minēto jēdzienu atšķirības, un rosina cilvēkiem nebīties vaicāt visu, kas nav skaidrs.

 

Lai veicinātu izpratni par nekustamo īpašuma vērtību raksturojošiem jēdzieniem, ARCO REAL ESTATE sertificēta vērtētāja Inga Ermale sniedz atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautajumiem.

 

Kas ir nekustamo īpašumu kadastrālā vērtība?

 

Kadastrālā vērtība ir zemes un būvju vērtība, kas tiek aprēķināta pēc starptautiski atzītiem, vienotiem un valdības apstiprinātiem kritērijiem visā valstī, ņemot vērā īpašuma atrašanās vietu, reģistrētos datus par īpašuma kvalitatīvo stāvokli, izmantošanas veidu, platību, apgrūtinājumus un citus kritērijus.

 

Kā aprēķina kadastrālo vērtību?

 

Kadastrālo vērtību ikvienam īpašumam Valsts zemes dienests aprēķina automatizēti, pamatojoties uz Kadastra informācijas sistēmā fiksētajām ziņām, kas reģistrētas pēc īpašnieka ierosinājuma, tai skaitā, kadastrālās uzmērīšanas datiem vai informācijas, ko sniegušas pašvaldības. Aprēķināšanā tiek izmantota zemes vai būves platības vienības bāzes vērtība (nosacītā standartcena) konkrētā atrašanās vietā katram īpašuma veidam pēc tā izmantošanas mērķa. Šai vērtībai tiek piemērota virkne vērtību samazinošo koeficientu, kā rezultātā tiek iegūta kadastrālā vērtība.

 

Vai īpašuma tirgus vērtība atšķiras no kadastrālās vērtības?

 

Kadastrālās vērtības aprēķināšanas modeļi jeb formulas ir veidotas, lai katra īpašuma kadastrālā vērtība maksimāli tuvinātos tā tirgus vērtībai, nevērtējot katru īpašumu individuāli. Īpašuma iespējamās tirgus cenas nosaka sertificēti īpašuma vērtētāji, taču šie vērtējumi nevar būt par pamatu kadastrālās vērtības maiņai, jo tajos nereti pielieto individuālus kritērijus, piemēram, apkārtnes ainavu, kas netiek ņemta vērā, nosakot kadastrālo vērtību. Tāpat kā individuālajā vērtēšanā, arī kadastrālās vērtības aprēķināšanā, nosakot bāzes vērtības, tiek ņemti vērā nekustamo īpašumu tirgus darījumu dati.

 

Kāpēc nepieciešama kadastrālā vērtība?

 

Kadastrālā vērtība ir pamats nekustamā īpašuma nodokļa, dažādu nodevu (mantojumu vai dāvinājumu formēšanas situācijās) vai zemes nomas maksas aprēķināšanai, to izmanto gan pašvaldības, gan dažādas valsts iestādes, gan arī zemes un būvju īpašnieki savstarpējos darījumos vai strīdus situācijās.

 

Kas ir nekustamā īpašuma tirgus vērtība?

 

Tirgus vērtība ir aprēķināta summa, par kādu vērtēšanas datumā īpašumam būtu jāpāriet no viena īpašnieka pie otra savstarpēji nesaistītu pušu darījumā starp labprātīgu pārdevēju un labprātīgu pircēju pēc atbilstoša piedāvājuma, katrai no pusēm rīkojoties kompetenti, ar aprēķinu un bez piespiešanas.

  

Kas veic nekustamo īpašumu tirgus vērtības noteikšanu?

 

Tirgus vērtību nosaka Latvijas Īpašumu vērtēšanas asociācijas biedri - sertificēti vērtētāji. ARCO REAL ESTATE nekustamo īpašumu vērtēšanu visā Latvijas teritorijā veic Nekustamo īpašumu vērtēšanas departaments.

 

Kas ir nekustamo īpašumu pirkuma jeb darījuma summa?

 

Darījuma summa ir faktiski notikuša pirkuma naudas izteiksme, par kādu nekustamais īpašums tiek nopirkts/ pārdots. Darījuma summu īpašumtiesību nostiprināšanas brīdī ieraksta veidā fiksē zemesgrāmatā. Tāpat pēc pirkuma summas nosaka valsts nodevas apmēru (plašāk par valsts nodevu).

 

Kas ir nekustamā īpašuma cena?

 

Nekustamā īpašuma cena ir subjektīvi noteikta naudas summa, par kādu pārdevējs vēlas pārdot sev piederošu īpašumu. Pārdevējam un pircējam savstarpēji vienojoties, nekustamā īpašuma cena var tikt mainīta.

 


16.07.2015.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 2 no 3 st., 86 m2
Rīga, Ķīpsala
248 000 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
1 ist., 3 no 4 st., 38 m2
Rīga, Centrs
72 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 1 no 5 st., 35 m2
Bauskas novads, Bauskas pilsēta
26 600 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 38 m2
Rīga, Ķengarags
34 900 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu