+371 6736 5555

ARCO REAL ESTATE: īres tirgus paplašināšana ir reāls atbalsts jaunām ģimenēm

  • Ekonomikas ministrijas sagatavotais likumprojekts, kas paredz atbalsta sniegšanu jaunām ģimenēm, iegādājoties mājokli, pēc ARCO REAL ESTATE valdes priekšsēdētāja Aigara Šmita domām, nebūs efektīvs veids, kā palīdzēt cilvēkiem. Turpretī pašvaldības īres dzīvokļu skaita palielināšana un to piedāvāšana ilgtermiņa īrei sniegs reālu labumu, precizē A. Šmits.


Rietumvalstīs jau izsenis dominē princips: tiem, kas nekustamos īpašumus finansiālu apsvērumu dēļ iegādāties nevar, mājoklis jāīrē, nevis jāuzņemas saistības pret banku, noslēdzot 20 - 30 gadu hipotekāro līgumu un dzīvojot no algas līdz algai, uzver speciālists. Vislabākais veids, kā valstiskā līmenī realizēt vēlmi palīdzēt ģimenēm ir jaunu daudzdzīvokļu namu būvēšana ar nolūku izīrēt par adekvātām maksām, kurām programmas ietvaros vajadzētu būt zemākām par brīvajā tirgū esošām un augstākām par sociālā dzīvojamā fonda īres maksu.

 

Pēc nekustamo īpašumu uzņēmuma rīcībā esošās informācijas, vidējās viena kvadrātmetra būvniecības izmaksas šobrīd ir 850 EUR, kas nozīmē, ka 60 kvadrātmetrus plašs dzīvoklis maksā 51 000 EUR. Pieņemot, ka jaunā ģimene papildus komunālajiem maksājumiem par pašvaldības dzīvokļa īri maksās 150 EUR, kas ir pilnīgi adekvāta summa, ko var atļauties jebkura ģimene, pašvaldība gada laikā atgūtu 1800 EUR no būvniecībā ieguldītajiem līdzekļiem.

 

Lai jaunā ģimene varētu iegādāties trīsistabu 60 kvadrātmetrus plašu dzīvokli, nepieciešams apmēram 37 000 EUR liels finansējums (saskaņā ar aktuālo ARCO REAL ESTATE pētījumu sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra cena šobrīd ir 622 EUR). Ņemot vērā “nolikto atslēgu” principa īstenošanas vēlmes, kredītiestādes vairs neaprobežosies ar pirmo iemaksu 10 - 20% apmērā. Tā, pēc A. Šmita domām, sasniegs līdz pat 40%, kas jaunās ģimenes vēl vairāk attālinās no sava mājokļa iegādes, tā kā pirmajai iemaksai būs nepieciešami apmēram EUR 14 800, no kuriem 2 000 EUR kredītiestādēm saskaņā ar plānoto atbalsta programmu galvos (nevis piešķirs, dāvinās vai dzēsīs) valsts, samazinot jaunās ģimenes pirmo iemaksu līdz 12 800 EUR.

 

Zinot, ka jaunām ģimenēm šķērslis kredīta noformēšanai ir banku pieprasītās pirmās iemaksas neesamība, pašvaldības dzīvojamā fonda paplašināšana būtu praktiska alternatīva, jo par minētajiem 12 800 EUR jaunā ģimene varētu atļauties īrēt municipālo dzīvokli septiņus gadus, turklāt bez jebkādām kredītsaistībām, skaidro A. Šmits.

 

Pašvaldībai, lai uzbūvētu daudzdzīvokļu ēku ekonomiski aktīvā teritorijā, kur jaunās ģimenes labprāt mājokļus īrētu ilgtermiņā, zeme nav jāpērk, jo tās īpašumā jau atrodas gan brīvās zemes, gan kompensējamo zemju fonds.


06.03.2014.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 145 m2
Rīga, Purvciems
725 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 6 no 6 st., 48 m2
Rīga, Centrs
77 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 105 m2
Rīga, Purvciems
572 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
2 st., 800 m2
Rīga, Purvciems
6 400 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu